Ultimatum

President Bolsonaro op donderdag, in Rio de Janeiro: “Met bloemen win je geen oorlog. Over bewapening gesproken… Wie vrede wil, moet zich voorbereiden op oorlog”. Vrijdag in Bahia: “Wij hoeven niet buiten de vier lijnen van de grondwet te stappen, daarin staat al alles wat wij nodig hebben. Maar als er iemand die lijnen wil overschrijden, dan zullen we laten zien dat wij dat ook kunnen. Wij zullen hen verslaan die ons dezelfde weg willen opsturen als Venezuela, samen zullen we winnen”. En toen werd hij persoonlijk, evenwel zonder namen te noemen.

“Wij kunnen niet toelaten dat één of twee mensen, gebruikmakend van hun macht, ons land in een andere richting willen sturen. Jullie boodschap, de boodschap van het Braziliaanse volk op straat, volgende dinsdag 7 september, wordt een ultimatum voor die twee mensen”, zo verklaarde hij. “Ik betwijfel dat die ene of beiden die ons en de grondwet durven uitdagen, geen respect vertonen voor de Braziliaanse bevolking en niet zullen terugkeren naar waar zij thuishoren. Ik ben niet diegene die dit ultimatum stelt, het is het volk”.

Voor een goed begrip: Bolsonaro heeft het over Luís Roberto Barroso (STF en TSE) die hij ervan beschuldigt om het bolsonaristische wetsvoorstel omtrent gedrukte stembiljetten af te wijzen, zowel bij het hooggerechtshof als in de Kamer. De tweede is minister Alexandre de Moraes (STF), verantwoordelijk voor de insluiting van de president in het onderzoek naar de verspreiding van fake nieuws.

De politie van São Paulo bereidt zich alvast voor om extra beveiliging te voorzien om en rond de woning van Alexandre de Moraes. De minister kent geen rust meer na de vooruitgang van het fake news onderzoek. Nog niet lang geleden gaf de president toe dat hij bang was om te worden aangehouden op bevel van Moraes. Dergelijke verklaringen, komende van Bolsonaro, stimuleren de aanvallen op de minister.

Ondertussen bereiden de deelstaatregeringen zich voor op die manifestaties. Het openbaar ministerie wil een uitdrukkelijk bevel dat leden van de militaire politie niet mogen deelnemen in de hoofdstad Brasília en zes andere staten. De overheid van São Paulo raadde zijn inwoners aan om op reis te gaan, profiterend van het verlengde weekend omwille van de dag van onafhankelijkheid op dinsdag. Wie niet van plan is om te reizen, wordt aangeraden om voldoende voorraad in te slaan om niet de straat op te moeten op dinsdag. Het is echter het eerste verlengde weekend dat de stranden volledig toegankelijk zijn. Volgens de verwachtingen zullen 4,5 miljoen voertuigen de richting van de kust inslaan. Die uittocht begon gisteren al.

Zowel in São Paulo als in Brasília zal er ook geprotesteerd worden door de oppositie, weliswaar gescheiden van de bolsonaristen. Die scheiding bedraagt 3 km in rechte lijn in Brasília.

Ondanks de recente radicale uitspraken van de president, bleef hij voor het overige volhouden dat de manifestatie niets te maken heeft met een staatsgreep, zeggend dat het voornamelijk gaat om het recht op vrije meningsuiting. Toch werd partijvoorzitter Roberto Jefferson door de procureur-generaal van de republiek, aangeklaagd voor het aanzetten tot misdaden. De verdediging van Jefferson diende een verzoek in tot huisarrest wegens gezondheidsredenen, maar dat werd geweigerd door Alexandre de Moraes.

Luiz Fux, voorzitter van het hoogste gerechtshof, deed een oproep aan de manifestanten om de “democratie te respecteren”. De magistraat zei erbij dat de vrijheid van meningsuiting geen bedreigingen of geweld verdraagt. De zetel van het STF vormt een van de doelwitten van de bolsonaristen. Wat het aantal deelnemers betreft: Bolsonaro verwacht minstens een half miljoen mensen op de Avenida Paulista, evenveel als het publiek tijdens de grootste manifestatie tegen Dilma Rousseff destijds.

De Amerikaanse ambassade stuurde een waarschuwing naar de Noord-Amerikanen in Brazilië over de risico’s op 7 september en geeft het advies om afstand te houden van de manifestaties die “in een confrontatie kunnen eindigen”.

Carlos in de knoei

Carluxo300pxHet gerecht van Rio de Janeiro bepaalde dat de fiscale gegevens en het bankgeheim van zoon Carlos Bolsonaro, raadslid in die stad, opgeheven worden, samen met dat van 26 anderen. Carlos wordt ervan verdacht om spookwerknemers te hebben tewerkgesteld bij de gemeenteraad. De procureurs wijzen op de waarschijnlijkheid van een ‘rachadinha-schema’ in zijn kabinet. Hun onderzoek duidde diverse atypische financiële verrichtingen aan van zijn kant. Dezelfde praktijken werden vastgesteld bij zijn oudere broer, (nu) senator Flávio Bolsonaro. Carlos reageerde enigszins raadselachtig via Twitter: “Bij gebrek aan nieuwe feiten, herkauwen ze de oude, die duidelijk nergens toe hebben geleid, en veranderen ze de verpakking om het verhaal vooruit te helpen. De verliezers, gefrustreerd omdat ze niet meer zijn wat ze altijd waren, restte alleen nog maar manipuleren en liegen. Beschuldigen is wat ze het meest doen”, schreef hij.

Stroomrekening omhoog

Hidreletrica

Het agentschap Aneel (Agência Nacional de Energia Elétrica) kondigde een nieuw tarief aan, de zogenaamde ‘bandeira tarifária escassez hídrica’ (speciaal tarief door het watertekort in de waterkrachtcentrales). De Brazilianen zullen voortaan R$ 14,20 extra moeten betalen voor iedere gebruikte 100 kW/h. Dat is 49,63% meer dan het rode tarief (bandeira vermelha patamar 2) wat voorheen het hoogste was. Het nieuwe tarief zal in voege blijven tot 30 april 2022 waardoor de inflatie zal verhogen. Minister van Mijnen en Energie Bento Albuquerque deed een oproep op de nationale televisie tot bezuinigingen, om stroomuitvallen en rantsoeneringen te vermijden.

Lula doet niet mee

Ex-president Lula werd onder druk gezet om mee te doen aan de tegenbetoging van de oppositie op dinsdag 7 september in Vale do Anhangabaú (SP), op 15 km afstand van de Avenida Paulista waar de pro-Bolsonaro zullen opstappen. Maar Lula zei neen, om niet te worden beschuldigd van het provoceren van samenscholingen, zoals Bolsonaro doet, of om niet het doelwit te worden van een mogelijke aanslag, niet besmet te worden met het covid-19 virus. Lula zal een boodschap inspreken en that’s it. Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann publiceerde een video met een oproep aan het adres van de militanten: “Onze doelwitten worden niet gevormd door de instituten, maar wij komen wel op voor het leven van de bevolking”.

Bolsonaro zakt dieper weg

De afwijzing van de regering Jair Bolsonaro steeg opnieuw, te midden van zijn aanval tegen het STF, en de daling van de economische resultaten, met een stijgende inflatie als uitschieter. Volgens een onderzoek van Quaest Consultoria ging de negatieve beoordeling van 44% naar 48% in één maand tijd. De positieve beoordeling daarentegen, zakte van 26% naar 24%. Bolsonaro verloor zelfs terrein bij de evangelische kiezers en bij hen die meer verdienen dan 5 minimumlonen.

Dividenden

De Kamer van volksvertegenwoordigers keurde een paragraaf goed in het voorstel omtrent de fiscale hervorming waardoor de belasting op dividenden van vennoten in bedrijven verminderd wordt van 20% naar 15%. De goedkeuring kwam er met 319 tegen 140 stemmen.

Toyota breidt uit

Gouverneur João Doria en Rafael Chang, de baas van autofabrikant Toyota in Brazilië, ondertekenden deze week de uitbreiding van het aantal werkuren in de fabriek van Sorocaba, en de creatie van 850 nieuwe banen.

De fabriek plant om vanaf januari 2022 het drie-ploegenstelsel in te voeren, gespreid over 24 uur. De aanwervingen zullen deze maand al beginnen. Het gaat om 450 plaatsen in Sorocaba, 50 in andere productie eenheden en nog eens 350 bij de toeleveranciers.

CorollaCross

Naar schatting zal de jaarlijkse productie hierdoor stijgen met 25%, van 122.000 voertuigen naar 152.000. Het gaat om de modellen Yaris, Etios (export) en Corolla Cross.

Bronnen: Estadão – Folha de São Paulo – Metrópoles – Veja

Foto's: Marcos Corrêa/PR - YouTube - Twitter