DimasCovasCPI

De parlementaire onderzoekscommissie nam deze week het besluit om 10 gouverneurs op te roepen om te komen getuigen. Een groep van 17 gouverneurs sloeg de handen in elkaar en diende een verzoek in bij het hooggerechtshof om die oproep te laten cancelen. Wat het STF ook moge beslissen, de oproep van de commissie werd gestimuleerd door de bolsonaristen in de Senaat die hiermee de aandacht willen afleiden van het werkelijke doel: met name het beleid van de federale regering met betrekking tot de pandemie onder de loep te leggen.

FoBolProtest tegen president Bolsonaro, zaterdag 29 mei in de hoofdstad Brasília.

De protesten van gisteren in het ganse land waren voornamelijk bedoeld om het beleid van president Bolsonaro aan te klagen. Dit alles komt op een moment dat Bolsonaro het land afdweilt om projecten in te huldigen waarvan de meerderheid opgestart werd in vorige regeringen (zoals op de foto hieronder). Protesten tegen zijn beleid en de harde woorden hiertegen, uitgesproken tijdens de live uitzendigen van de zittingen van die commissie, brengen zijn doel in gevaar. Bolsonaro wil opnieuw verkozen worden volgend jaar, ook al zal hij moeten opboksen tegen ex-president Lula die nu al records haalt in de peilingen. Hierover zegt Bolsonaro: “Lula kan enkel winnen indien er gefraudeerd wordt bij de verkiezingen”. Dit doet ongetwijfeld denken aan de recente verkiezingen in de Verenigde Staten waar Donald Trump dezelfde taal gebruikte, maar niettemin verslagen werd door Joe Biden.

Rodrigo-e-Cibele
Inhuldiging van de brug Rodrigo e Cibele in São Gabriel de Cachoeira – Amazonas

Het is dus cruciaal dat Bolsonaro de aandacht afleidt naar andere “zondaars”, zowel om ongeschonden uit het onderzoek te komen, als om toekomstige protesten te voorkomen, of erger. Eliane Cantanhêde (Estadão) schreef hier het volgende over:

“Wat de resultaat betreft van de CPIPandemia, de parlementaire onderzoekscommissie: het is onwaarschijnlijk dat dit Kamervoorzitter Arthur Lira zal aanzetten om een impeachment proces op te starten tegen de president. De procureur-generaal van de republiek heeft al een voorwendsel om zijn handen te wassen in onschuld: zij baseren hun acties op ‘feiten’, niet op ‘politieke kwesties’. Lees: we onderzoeken gevallen van corruptie bij de gouverneurs (‘feiten’), niet het misprijzen van de federale regering voor de covid-19 vaccins, zoals gerelateerd door Dimas Covas, directeur van het gerespecteerde instituut Butantan (‘politiek’). Als dit niet doorweegt, dan weegt er niets meer door tegen president Jair Bolsonaro voor het PGR (Procuradoria-Geral da República). Het spel is echter nog niet voorbij.

Indien de president zo fanatiek tegen de vaccins is, zoals de CPI aantoont, en eveneens een fervente tegenstander van het houden van sociale afstand, zoals zijn jongste actie die hij indiende bij het hooggerechtshof STF tegen de gouverneurs die beperkingen opleggen, wat is dan zijn strategie tegen het moordend virus? Zal hij tot aan het einde der tijden doorgaan met zijn theorie over groepsimmuniteit en het gebruik van chloroquine?

Dat leidt vervolgens naar een andere vraag, nog schrikwekkender: wat is hij van plan? Iedereen laten besmetten, ziek worden en sterven? De geboorte van nieuwe stammen van het virus en de export ervan te stimuleren? Terwijl hij tegen beter weten in blijft volhouden in het negationisme, is Brazilië op weg om in juni de verschrikkelijke grens van een half miljoen doden te overschrijden, zonder enig vooruitzicht op het einde van de nachtmerrie.

De getuigenis van Dimas Covas bij de onderzoekscommissie was vernietigend, met cijfers, informatie, gegevens en documenten, terwijl de federale regering het Coronavac vaccin misprees en zelfs bombardeerde, een immunisatie die al kon worden opgestart in december van vorig jaar waardoor minstens 50 miljoen Brazilianen twee dosissen zouden gekregen hebben tot aan het einde van de maand mei. Die mogelijkheid werd echter maandenlang onderuit gehaald, en er werd, volgens Covas, ‘geen centavo geïnvesteerd’.

Zijn getuigenis kan toegevoegd worden aan de woorden van ex-secretaris van Communicatie Fábio Wajngarten en die van Carlos Murillo, de vertegenwoordiger van het farmaceutisch bedrijf Pfizer, dit om een nationale zekerheid te bevestigen: Bolsonaro is tegen vaccinaties. ‘Ik laat mij niet inenten, punt aan de lijn’, zo zei hij. Dat was niet zomaar een oneliner, het is zijn overtuiging, bijna een religieuze overtuiging, net zoals hij tegen het sociale isolement is, of het dragen van een mondmasker.

In de kabinetten van de senators en bij de diverse ploegen van onderzoekers wordt er hard gewerkt om gegevens met elkaar te kruisen, en om uit te maken hoeveel levens er hadden kunnen gered worden van de nu al meer dan 460.000 doden, mocht de regering effectief hebben opgetreden in de onderhandelingen met Butantan en Pfizer, om enkel die twee te citeren. Er bestaat zelfs een parallelle beweging die het eindbesluit van de commissie naar internationale gerechtshoven wil brengen; ook zij zoeken naar een antwoord.

Op dezelfde dag dat Covas getuigde (donderdag 27 mei) en de criminele verantwoordelijkheid van de regering blootlegde, viel president Bolsonaro aan op een ander essentieel punt om de besmettingen en doden in te dijken: het sociale isolement. Covas beëindigde zijn getuigenis in de namiddag. ’s Avonds dienden Bolsonaro en de advocaten van de regering (AGU) een verzoek in bij het hooggerechtshof om de beperkende maatregelen in drie deelstaten te laten opheffen.

De president koos de verkeerde kant van de geschiedenis en de oorlog tegen het coronavirus: hij stuurde zijn troepen om te vechten tegen Coronavac, Pfizer en alle anderen – uitgezonderd Oxford/AstraZeneca -, en tegen sociale afstanden, quarantaine, avondklok. Verder blijft hij campagne voeren tegen het gebruik van een mondkapje, net zoals zijn zonen en militante bolsonaristas die schaamte opwekken in vliegtuigen, luchthavens en bij buitenlandse evenementen.

Door dit alles slaat de commissie deze week een gevaarlijke weg op, de aandacht afleidend van de vaccins – of het gebrek daaraan – door te focussen op de gouverneurs, zelfs die afgezet werden (Wilson Witzel – RJ), en artsen voor of tegen het gebruik van chloroquine. Dat is niet alleen tijdverlies, maar ook een bedreiging tegen de objectieven van de commissie, verwarring scheppend in de Braziliaanse maatschappij.

Is het nu nodig om een podium te geven aan ex-gouverneur Wilson Witzel, afgezet wegens corruptie? Of aan de arts Nise Yamaguchi opdat zij reclame kan maken voor chloroquine, in tegenstelling met de richtlijnen van alle sanitaire instanties op wereldvlak? Een parlementaire commissie mag niet een podium vormen voor wetenschappelijke discussies; de senators zijn bovendien niet bevoegd ter zake. En als gouverneurs mogen opgeroepen worden, waarom dan ook niet de president?

Bron

Foto boven, v.l.n.r.: Dimas Covas (Butantan), Omar Aziz (voorzitter CPIPandemia) en Renan Calheiros (rapporteur CPIPandemia).

Foto's: Isac Nóbrega - PR - Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - Edilson Rodrigues - Agência Senado