GleisiLula

Er kan nauwelijks nog twijfel over bestaan. Ex-president Lula is terug in de ring, uitgerust met stevige bokshandschoenen. Een meerderheid van het hooggerechtshof besloot om minister Edson Fachin te volgen in zijn oordeel van enkele weken geleden waarbij hij de processen tegen Lula nietig verklaarde, omdat ze “niets te maken hebben met het Lava Jato onderzoek” waardoor de rechtbank van Curitiba bijgevolg onbevoegd was. Deze processen moeten nu vanaf nul opnieuw gedaan worden door een federale rechtbank in São Paulo of in de hoofdstad Brasília. Het is wel zeer onwaarschijnlijk dat hij opnieuw zou veroordeeld worden voor de verkiezingen van volgend jaar.

Lula is dus weer verkiesbaar, en dat zullen de Brazilianen geweten hebben. Hij en zijn geallieerden zoeken nu al naar steun op verschillende fronten, van de gerechtelijke wereld tot de evangelische kerken, van de financiële markt tot de productieve sector. De ex-president vermijdt het vooralsnog om zichzelf als kandidaat uit te roepen, maar dat hoort bij het politieke spelletje. Zijn koffers staan al klaar: Lula gaat terug de baan op.

BolsoLive15042021

Ondertussen begint Bolsonaro in te zien dat een confrontatie met Lula in 2022 niet meer te vermijden is. Hij gaf dat ook toe in zijn wekelijkse live (foto) maar drukte erop dat de stemming controleerbaar moet zijn. Bolsonaro is een tegenstander van de elektronische urne en sprak herhaaldelijk over fraude bij de verkiezingen, ook al kon hij daarvoor, tot nog toe, geen enkel bewijs aanbrengen. Het is echter duidelijk dat hij angst heeft voor de terugkeer van Lula. Vandaar ook dat hij opnieuw kritiek gaf en verwees naar de corruptie tijdens de regeringen van de arbeiderspartij PT. Zonder toe te geven dat hij opnieuw kandidaat zal zijn, zei Bolsonaro dat enkel hij in staat zal zijn om het tegen Lula op te nemen in de 2de kiesronde: “Kijk eens wat de toekomst voor jullie in petto heeft door wat er vandaag gebeurde. Het besluit van het STF annuleert vrijwel alle processen tegen Lula waardoor hij weer verkiesbaar is. Een simpele redenering volstaat: Lula zal kandidaat zijn. Beeld u een verkiezing in zonder mijn deelname, wie zal het dan opnemen tegen Lula in de 2de ronde?” , en: “Indien hij verkozen wordt, dan zal dat de ‘petistas’ aanmoedigen, niet? Drie maanden later, als hij verkozen wordt, zal hij twee nieuwe ministers aanduiden voor het STF, ok mensen? Ik denk dat de conclusie duidelijk is voor jullie”.

Hij had het ook over het ‘petrolão’ schandaal ten tijde van de PT-regeringen: “Het is een lichaam met kanker in alle organen. Bij de Caixa Económica Federal (overheidsbank) was het niet anders. We weten inmiddels wel wat de kanker is van Brazilië (zonder specifiek te zijn over wat hij hiermee bedoelt). Indien we die kanker genezen, dan wordt het lichaam weer normaal. Indien er iemand is die vindt dat ik nog duidelijker moet zijn, het spijt me”.

BolsoOnyx

Bolsonaro en Onyx Lorenzoni

De column Radar (Veja) wist inmiddels te melden dat Bolsonaro volop bezig is met de samenstelling van zijn campagneploeg. Hij nodigde alvast Onyx Lorenzoni uit om de coördinator te zijn van die ploeg, net als in 2018. Lorenzoni is een van de trouwste geallieerden van de president, tevens ook secretaris-generaal van de regering.

Nieuwe chirurgische ingreep

Bolsonaro sukkelt opnieuw met zijn gezondheid. Als gevolg van de steekpartij die hij in september 2018 leed tijdens de verkiezingscampagne, moet hij een nieuwe operatie ondergaan om een hernia te corrigeren. De chirurgische ingreep, reeds de zevende, is voorzien voor het tweede semester van dit jaar.

Pazuello terug in dienst van de regering

Generaal Eduardo Pazuello, voormalige zorgminister, krijgt op nieuw een baantje bij de federale regering. Militaire bronnen bevestigden niet welke functie hij toebedeeld krijgt, maar zeggen wel dat een en ander in het licht staat van de gerechtelijke onschendbaarheid waar leden van de regering van genieten, in zijn geval met betrekking tot de opgestarte acties tegen zijn persoon in de hoedanigheid van minister van Gezondheid.

De Koude Oorlog warmt op

De installatie van een parlementaire onderzoekscommissie (CPI) zorgde voor een opwarming van de Koude Oorlog tussen de uitvoerende macht (Bolsonaro) en de gerechtelijke macht (het hooggerechtshof STF). De commissie zal het doen en laten van de federale regering met betrekking tot de pandemie onderzoeken, alsmede de geldstromen naar de deelstaten die moesten dienen in de strijd tegen covid-19. Senator Renan Calheiros (MDB), een tegenstander van de president, wordt de ‘relator’. Het ligt in de verwachtingen dat hij het vuur aan de schenen zal leggen van de regering.

De theorie van een “samenzwering tegen de regering” wint aan kracht en Bolsonaro aarzelde geen moment om de ministers van het hof opnieuw aan te vallen, met naam en toenaam. Deze keer was Luís Roberto Barroso het slachtoffer: hij werd beschuldigd door Bolsonaro om aan ‘politicalha’ te doen (“politieke” uitbuiting door de staat ten behoeve van persoonlijke belangen of groepen): “Barroso laat na om de Senaat te bevelen om een afzettingsprocedure op te starten tegen een van zijn eigen ministers (Alexandre de Moraes), ondanks het verzoek hiertoe van meer dan 3 miljoen Brazilianen. Het ontbreekt hem aan moed en de nodige moraal, maar niet aan ongepast politiek activisme”.

VacinacaoAmWachten op de verlossende prik

De rampzalige situatie van het land bewijst dat de pandemie vanaf het begin verkeerd werd aangepakt. Het is bijna hopeloos om een poging te doen om de juiste cijfers weer te geven: hoe kort de pers ook op de bal speelt, even later is het weer erger. De parlementaire onderzoekscommissie, opgestart door senator Randolfe Rodrigues (Rede), deel uitmakend van de oppositie, zal zonder enige twijfel zorgen voor een nieuwe politieke storm, dit terwijl alle aandacht en energie zou moeten gaan naar de strijd tegen het virus. De grote vertragingen in het vaccinatieschema en het verbijsterende gebrek aan geneesmiddelen trokken de aandacht van de ganse wereld. Voor de zieken in de intensieve afdelingen die kunstmatig zuurstof toegediend krijgen via een katheter naar de longen, zijn er verdovende middelen en spierremmers tekort, met vreselijke en onmenselijke gevolgen. Iemand zal hiervoor in de toekomst verantwoording moeten afleggen, maar op dit moment zouden die twee problemen voorrang moeten krijgen op al de rest. Lees hier de oproep van artsen zonder grenzen.

IntubacaoWanhopige toestanden in de Braziliaanse hospitalen.

Inmiddels kwam er wel een vliegtuig aan uit China, met een lading van 2,3 miljoen medicijnen voor de samenstelling van nieuwe kits voor de patiënten die met een katheter in leven worden gehouden. Het gaat om een donatie van een groep ondernemers waaronder de bank Itaú, Vale en enkele anderen. De medicijnen worden op dit moment verdeeld naar de diverse deelstaten. Deze voorraad zal volstaan voor een periode van 10 tot 15 dagen.

KitIntubacao

Reisbeperkingen

Naarmate de situatie van de pandemie zich verergert in Brazilië, met een gemiddelde van 3.000 doden per dag, groeit het aantal landen dat beperkingen oplegt aan binnenkomende Braziliaanse reizigers. Frankrijk legde deze week een verbod op van alle vluchten tussen beide landen, zonder een datum op te geven voor hervatting.

Deze landen laten nog Brazilianen toe, al dan niet met lichte beperkingen: Mexico, Afghanistan, Albanië, Costa Rica, Centraal-Afrikaanse Republiek, Nauru en Tonga.

Reizigers vinden nuttige info op de website van Skyscanner.

Wetsvoorstel voor binnenkomende reizigers

Volksvertegenwoordiger Túlio Gadêlha (PDT) diende een wetsvoorstel in om binnenkomende reizigers, zowel Brazilianen als buitenlanders, te verplichten om zich te laten testen bij aankomst en om 9 dagen in quarantaine te gaan, zelfs als ze kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd werden, dit zolang als de noodtoestand in de gezondheidszorg van kracht is.

TulioGadelha
Túlio Gadêlha

Volgens de tekst van het ontwerp moet de reiziger een vaste bestemming kunnen aantonen, en het adres van zijn verblijf opgeven aan de overheid zodat die controles kunnen uitvoeren. De kosten van de quarantaines zijn voor rekening van de betrokkenen. Wie weigert, wordt teruggestuurd. Brazilianen mogen de quarantaine in hun eigen huis doorbrengen. Eveneens in het voorstel: op de zevende dag van de quarantaine wordt er opnieuw getest. In het geval van een negatief resultaat, wordt de quarantaine opgeheven. In het andere geval, een positief resultaat, begint er een nieuwe periode van 15 dagen quarantaine.

Salles laat zich weer opmerken

BolsoSallesRicardo

Milieuminister Ricardo Salles (foto) kwam weer opnieuw in de belangstelling in de voorbije week nadat hij de chef van de federale politie, Alexandre Saraiva, aan de kant liet schuiven en diens rechterhand, ‘delegado’ Leandro Almada als opvolger aanduidde. Saraiva had het “aangedurfd” om in te gaan tegen de minister in een conflict met betrekking tot illegale houtkap waarbij hij Salles ervan beschuldigde om het onderzoek naar een misdaad tegen het milieu te hinderen, in het voordeel van de houtkappers.

Desmatamento4

Salles zei gisteren dat Brazilië de illegale houtkap in het Amazonegebied kon verminderen met 40% gedurende een periode van 12 maanden, mits de internationale gemeenschap een miljard dollar wil ophoesten. Het geld moet volgens hem dienen om de bewaking van het oerwoud op te voeren, en tegelijkertijd een “economisch alternatief” in het leven te roepen voor de 25 miljoen mensen die in die streek wonen. De verklaringen van Salles kwamen er na de brief van 7 bladzijden die president Bolsonaro naar zijn Amerikaanse collega Joe Biden stuurde. In die brief vraagt Bolsonaro eveneens naar financiële steun om het probleem aan te pakken tot in 2030, het engagement van Brazilië zoals voorzien in het akkoord van Parijs over het klimaat, getekend in 2015.

RaoniBolso

Stamhoofd Raoni Metuktire (foto) reageerde op de brief en zei dat Bolsonaro een leugenaar is: “Hij wil enkel de weg vrijmaken voor het kappen van onze wouden, en invasies stimuleren in onze reservaten”.

Bronnen: Veja – Estadão – UOL Notícias – CNN Brasil

Foto's: Facebook / Wikipedia Commons / Marcos Corrêa - Alan Santos - PR / Fotos Públicas - Govesp - João Viana - Semcom - Gustavo Mansur - Palácio Piratini - Ascom/Semas - Ricardo Stuckert / Rovena Rosa - Agência Brasil