DSilveira

Volksvertegenwoordiger Daniel Silveira (38 – foto), een bijzonder breedgeschouderde kleerkast van 1,9 m hoogte, voelt zich in zijn nopjes als hij met wapens kan zwaaien, luid roepen en bedreigingen kan uiten. Op het einde van 2019, net nadat hij een straatbord stuk sloeg waarop de naam stond van het vermoorde gemeenteraadslid Marielle Franco in Rio de Janeiro, gooide hij de smartphone van een journalist tegen de grond die het aandurfde om hem hierover een vraag te stellen: “Ik pleegde geweld op jou, stomkop, trek nu maar naar het (hooggerechtshof) STF om mij aan te klagen”.

Silveira is lid van de PSL, de partij van Bolsonaro (die inmiddels uit de partij stapte), een voormalig lid van de militaire politie dat zeker geen onbeschreven strafblad kan voorleggen. Interne onderzoeken zorgden voor minstens zestig disciplinaire acties en tachtig dagen opsluiting. Hij werd enkel niet buiten het korps gezet omdat hij genoeg medische attesten kon voorleggen vooraleer hij verkozen werd als parlementslid, in 2018. Deze week dinsdag slaagde hij erin om de “top van zijn carrière” te bereiken.

De nacht van dinsdag op woensdag vaardige minister Alexandre de Moraes van het STF een aanhoudingsbevel uit tegen Silveira, enkele uren nadat hij een video publiceerde van bijna 20 minuten waarin hij op een erg grove manier uithaalde tegen de leden van dat hof, de sluiting ervan verdedigde en een oproep deed om de beruchte en radicale wet AI-5* terug in te voeren. Indien het in zijn bedoeling lag om hiermee de aandacht te trekken, dan slaagde hij daarin. De ministers van het STF grepen onmiddellijk in en gebruikten hiervoor een wet die de opsluiting van een parlementslid toelaat indien hij/zij aanzet tot geweld, of een aanval lanceert op de grondwet en de democratie. Kamervoorzitter Arthur Lira werd ingelicht en de federale politie pakte Silveira op in zijn woning in Petrópolis om hem vervolgens op te sluiten in een cel van het korps in Rio de Janeiro. Woensdag volgde er een (virtuele) zitting van het hof waarin de aanhouding unaniem bevestigd werd door de 11 ministers, hiermee het parlement met de rug tegen de muur zettend.

Het gaat hier om een episode in de radicalisering van Brazilië sinds het extreemrechtse regime van president Bolsonaro aan de macht kwam, een hoogtepunt zonder weerga dat het nieuws bleef vullen. Het gaat dan ook om een poging om het evenwicht tussen de drie machten te verbreken, een beweging die eerder al kon vastgesteld worden door diverse manifestaties van bolsonaristas, niet zelden bijgewoond door de president in eigen persoon. Het werd wachten op de stemming in de Kamer die de aanhouding van hun collega zou bevestigen, ofwel opheffen. Dat gebeurde vrijdagnamiddag. Zijn collega’s besloten hem achter de tralies te houden met een overweldigende meerderheid van 364 stemmen voor, en 130 tegen. Drie parlementairen onthielden zich. Commentaar van Kamervoorzitter Lira: “De sessie van vandaag stemde geen enkele parlementair gelukkig. Het is een opoffering voor iedereen. We beseffen allemaal wat dit betekent voor het parlement. Dit geval was een extreme afdwaling en zal niet herhaald worden”.

SilveiraCamara

De zaak zal over enkele weken opnieuw beoordeeld worden door de Kamercommissie voor Ethiek, waarbij Silveira de kans loopt om afgezet te worden. Voorafgaand aan de sessie van gisteren, mocht hij zich verdedigen via een videoconferentie (foto) waarin hij zich vijf maal verontschuldigde. Tevergeefs, zo bleek enkele uren later. Zelfs Aécio Neves (PSDB), voormalige gouverneur (Minas Gerais) en ex-presidentskandidaat, stemde tegen Silveira, ook al werd zijn eigen vel gered door de Kamer in een gelijkaardige sessie (wegens corruptie), drie jaar geleden.

*De institutionele wet nr. 5 (AI-5) werd van kracht op 13 december 1968, onder de regering van generaal Costa e Silva, de tweede president in de periode van de militaire dictatuur. De wet bleef van kracht tot december 1978 en gaf uitzonderlijke bevoegdheden aan de uitvoerende machten waardoor vervolgingen, arrestaties, marteling en zelfs de dood van politieke tegenstanders van het regime, mogelijk werden. Op de dag dat AI-5 in voege trad, werden 11 volksvertegenwoordigers afgezet en het parlement tijdelijk gesloten om pas opnieuw open te gaan in oktober van 1969, dit om de benoeming van generaal Emilio Garrastazu Medici als nieuwe president te bevestigen.

Bolsonaro grijpt in bij Petrobras

Abastecer

De aangekondigde schrikwekkende verhoging van de brandstofprijzen zorgde voor een populistische ingreep van de Braziliaanse president. Via zijn inmiddels bekende wekelijkse live uitzending op Facebook maakte hij bekend dat de federale taksen (PIS, Cofins en Cide) op de brandstoffen vanaf 1 maart voor twee maanden ingetrokken worden.

Het staatsoliebedrijf Petrobras maakte bekend dat de dieselolie met 15,2% omhoog gaat, de gewone benzine wordt 10,2% duurder. Gecumuleerd gaat het dit jaar al om een respectievelijke verhoging van 27,5% en 34,8%.

De ingreep van Bolsonaro betekent R$ 3 miljard minder inkomsten voor de schatkist. Maar daar bleef het niet bij. Tijdens zijn live kondigde hij ook dat “er iets te gebeuren staat bij Petrobras”. ’s Anderendaags kwam het nieuws: Roberto Castello Branco, de huidige CEO van Petrobras zal vervangen worden door generaal (weer eentje) Joaquim Silva e Luna. Deze laatste is momenteel de baas in de stuwdam Itaipu Binacional, voorheen minister van Landsverdediging in de regering Temer.

De mededeling zorgde voor onrust op de financiële markten en kan in de komende dagen de wisselkoersen beïnvloeden.

De intrekking van de taksen en het verlies van die inkomsten moet echter gecompenseerd worden om te voldoen aan de fiscale wetten. Economie minister Paulo Guedes liet al weten dat hij daarvoor zal zorgen.

Bolsonaro verantwoordde zijn besluit door te zeggen dat Castello Branco enkele dagen geleden zei dat hij “niets te maken heeft met de vrachtwagenbestuurders”: “Ik kan noch mag tussenkomen in het beleid van Petrobras. Maar ik kan u wel zeggen dat er iets zal gebeuren in de komende dagen. Er moet een en ander veranderen”.

BolsoAccordeonPandemie? Welke pandemie? President Bolsonaro in Sertânia – Pernambuco, gisteren(19/02) bij de inhuldiging van een openbaar werk.

De krant Estadão hakte in op de president en schreef dat Bolsonaro, niet bekwaam om te zorgen voor een land dat hevig te lijden heeft van een pandemie en bekend voor zijn onverschilligheid tegenover de Braziliaanse bevolking, nu plots besloot om te gaan regeren voor de vrachtwagensector. De president steunde hen ook in 2018 toen de vrachtwagenbestuurders massaal de Braziliaanse wegen blokkeerden, een enorme economische schade veroorzakend.

Pandemie bereikt opnieuw recordhoogtes

CovidPara

Het gemeentebestuur van Araraquara, binnenland van São Paulo, kondigde gisteren een volledige lockdown aan. Er is geen enkel IC-bed meer beschikbaar. Gemiddeld sterven er vijf mensen per dag aan de gevolgen van covid-19. Elders is het niet veel beter. De deelstaten Acre, Rondônia, Roirama, Pará, Ceará, Rio Grande do Norte, Pernambuco, Paraíba, Distríto Federal, Goiás en Bahia kleuren rood. In Bahia kondigde gouverneur Costa een lockdown af: zeven dagen lang mag niemand de straat op tussen 22h en 5h.

LockdownSalvador
De politie ziet toe op de naleving van de lockdown in Salvador – Bahia

244.955 Brazilianen lieten al het leven sinds de uitbraak. Het totale aantal besmettingen loopt nu op tot meer dan tien miljoen. De gevolgen van de vele samenscholingen tijdens de voorbije carnavalperiode worden verwacht in de komende weken. Gouverneur Rui Costa (Bahia) liet weten dat hij geen moment zal aarzelen om de maatregelen nog meer te verstrengen indien de bezettingsgraad van de IC-bedden 80% bereikt (waar men nu erg dichtbij is). Velen vragen zich af wat er nog nodig is om de bevolking de ernst van de toestand te doen inzien. Inmiddels verloopt de vaccinatie erg traag. Vele steden stopten met de inentingen wegens gebrek aan vaccins. Ook daar was Rui Costa erg duidelijk over en zei openlijk dat de federale regering hier schuldig aan is en veel van de sterfgevallen had kunnen vermijden door sneller en daadkrachtiger in te grijpen.

Intussen schreef zorgminister Pazuello een nieuwe aanbesteding uit voor de aankoop van hidroxicloroquina, een medicijn waarvan het inmiddels wel duidelijk is dat het niet op kan tegen het virus. Een groep van gouverneurs kondigde gisteren aan dat ze rechtstreeks contact opnemen met de laboratória die het vaccin produceren. Het besluit werd aangekondigd door Wellington Dias (PT – Piauí) die zegt dat hij de steun heeft van vijftien collega’s. Het instituut Butantan kreeg al een verzoek om hun chronogram bekend te maken, met een vraag omtrent hun productiecapaciteit. Dias wil dat minstens 25% van de bevolking geïmmuniseerd is in april, hetgeen volgens hem ervoor zal zorgen dat er IC-bedden vrijkomen, en dat levens zullen gered worden. Tot gisteren vrijdag, werden 5,7 miljoen Brazilianen gevaccineerd, 2,72% van de totale bevolking.

Lula ruikt de overwinning

Volgens columnist Robson Bonin zal ex-president Lula erin slagen om een meerderheid van de ministers van het hooggerechtshof STF achter zich te krijgen in de stemming voor of tegen ex-rechter Sérgio Moro die volgens Lula partijdig was in zijn oordeel. Die stemming gaat voornamelijk over de zaak van het triplex appartement in Guarujá waarvan Lula beweert dat hij dat nooit aankocht, ook al werden er werken uitgevoerd met smeergelden van het Petrolão schandaal. Indien Moro de zaak verliest, dan zal de verdediging van de ex-president meteen een nieuwe poging doen om hetzelfde resultaat te bekomen in de affaire van het buitenverblijf (sítio) van Lula in Atibaia. Een van de ministers zou gezegd hebben: “Het ganse werk van Moro zal in elkaar storten. Dit wordt een nationale schande”.

De stroming tegen het Lava Jato onderzoek (dat onlangs officieel werd stopgezet) is erg sterk in Brasília. Het is dan ook niet ondenkbaar dat een meerderheid van de elf ministers de veroordelingen van Lula nietig verklaart, en dat zou het einde van dit verhaal betekenen.

LulaUOLEntrevista

Gevraagd naar zijn rol in de volgende verkiezingen (2022) antwoordde Lula nu plots dat hij, om Bolsonaro te overwinnen, bereid is om zijn naam ter beschikking te stellen: “Ik ben er zeker van, als het nodig is om het bolsonarisme te overwinnen, dan zou ik er geen moment aan twijfelen om mij ter beschikking te stellen. Maar er is nog tijd om dat te beslissen”, zo zei hij tijdens een interview bij UOL (door journalist Kennedy Alencar), en: “Laten we eerlijk zijn. Ik was al president van de republiek en hoef dat niet noodzakelijk opnieuw te zijn. Om dat te laten gebeuren moet er wel een erg sterk motief zijn waardoor ik mijn kandidatuur zou stellen”.

Er kan geen twijfel over bestaan: zowel Bolsonaro als Lula streven ernaar om elkaar te ontmoeten in 2022. Ze zeggen dat niet openlijk maar een goede verstaander heeft maar een half woord nodig.

Bronnen: Estadão – Veja – Istoé – G1 – UOL Notícias – G1

Foto's: Pablo Valadares - Michel Jesus - Câmara dos Deputados / Fotos Públicas - Roberto Parizotti - Eloi Correa - GOVBA - Pedro Guerreiro - Agência Pará / Alan Santos - PR / Facebook