MeanwhileClinica

Warboel

Gisteren dinsdag zei president Bolsonaro tegen het gebruikelijke groepje aanhangers dat hem stond op te wachten in Brasília dat “het land failliet was en dat hij dat niet kon verhelpen”. De pandemie van het coronavirus “bekrachtigd door de pers die niet deugt”, was dan weer de reden waarom hij een van zijn verkiezingsbeloftes niet kon houden, met name wijzigingen aanbrengen aan de inkomensbelasting.

De uitleg van Bolsonaro gaat regelrecht in tegen de ploeg van economieminister Paulo Guedes die zegt dat het land niet bankroet is, maar dat de regering keuzes moet maken.

BolsoFutebolMensen uit de gezondheidszorg raken overbelast, ook mentaal (foto boven), maar de president gaat een potje voetballen.

Vandaag luidde het dan weer dat het land “geweldig” is, en dat de pers schuldig is door zijn woorden fout te interpreteren: “Wat een warboel gisteren nietwaar. Omdat ik zei dat Brazilië failliet is. Neen, Brazilië doet het goed, is geweldig. Deze schaamteloze pers maakt van een mug een olifant. Voor de pers deed Dilma en Lula het goed, die alleen al voor zichzelf 3 miljard opsoupeerden per jaar. De Braziliaanse pers is erger dan afval, want afval kan je nog recycleren. Ze zijn nergens goed voor, enkel maar om onophoudelijk laster en leugens te verspreiden”.

En: “Gisteren zei ik dat een deel van de Brazilianen niet voorbereid is voor de arbeidsmarkt. Meteen zegt de pers dat ik alle werknemers van Brazilië beledigde. Ondertussen moeten we wel bepaalde diensten invoeren omdat we hier niemand vinden die voldoende is opgeleid. De opvoeding in Brazilië wordt al 30 jaar verwoest, de generatie Paulo Freire nietwaar”.

Columnist Leonardo Sakamoto (UOL Notícias) sprong meteen op deze uitspraak en stelde dat de president zichzelf tegenspreekt: “Tenslotte, Jair is het levend bewijs dat iemand die niet voorbereid is op zijn taak, er niet alleen in kan slagen om president te worden, maar ook om aan te blijven, en zijn gebrek aan technische kennis te laten zien, alsmede zijn gebrek aan empathie”.

Ondertussen worden de televisiekijkers dagelijks geconfronteerd met de lijst van de landen waar men reeds begon met de vaccinatie (reeds meer dan 50). De Brazilianen krijgen te horen van hun president dat hij de aankoop van injectiespuiten opheft tot dat de prijzen weer normaal worden. Het is nog steeds niet bekend wanneer er begonnen wordt, welk vaccin zal toegediend worden, noch de volgorde van de vaccinatie.

Geduld is een mooie deugd.

São Paulo

De regering van São Paulo liet inmiddels weten dat zij wel zullen beginnen met het inenten van hun bevolking, meer precies vanaf 25 januari. Morgen is er een vergadering om de efficiëntie van het vaccin Coronavac voor te stellen aan Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária). De goedkeuring van dit agentschap is onontbeerlijk om de belofte waar te maken. In de deelstaat zullen eerst zestigplussers gevaccineerd worden, mensen van de gezondheidszorg, inheemse bevolking en zwarte gemeenschappen. Dat betekent al 9 miljoen paulistas. Volgens de gezondheidszorg van São Paulo maakte 77% van de dodelijke slachtoffers van covid-19 deel uit van een van deze groepen.

SPProgramaImunizacao
Het vaccinatieprogramma van de staat São Paulo

Gouverneur João Doria (PSDB) reageerde ook op de uitspraak van de president dat “het land failliet is en dat hij daar niets kan aan doen”: “São Paulo heeft een oplossing. Hier wordt er geregeerd, is men actief en beschikken we over een ploeg om datgene te doen wat de federale regering niet doet”.

Bahia

Rui Costa (PT), gouverneur van Bahia twitterde vandaag dat zijn deelstaat 19,8 miljoen injectiespuiten en naalden aankocht, en eiste actie van de federale regering omtrent een vaccinatie tegen covid-19: “Mensenlevens hebben geen prijs. Bahia kocht reeds 19,8 miljoen injectiespuiten en naalden aan om de bevolking in te enten, zo gauw er een vaccin tegen covid-19 beschikbaar is. Wij doen ons deel. De federale regering moet haar deel doen”, aldus Costa.

Het dubbelspel van de PT

Na een oplopende discussie om al dan niet steun te verlenen aan een kandidaat Kamervoorzitter als opvolger van Rodrigo Maia (DEM), of om een eigen kandidaat te lanceren, koos de arbeiderspartij ervoor om Baleia Rossi (MDB) te steunen, de kandidaat van Maia. Het werd een nipte overwinning van 27 tegen 23 stemmen van de PT-volksvertegenwoordigers. Het hele dispuut draait erom dat Baleia lid is van de MDB, de partij die verantwoordelijk was voor de afzetting van Dilma Rousseff. Volgens partijvoorzitster Gleisi Hoffmann waren de tegenstemmers zeker geen potentiële stemmers voor Arthur Lira (Progressistas), de kandidaat van president Bolsonaro: “Het was een heftig debat. Dat we ervoor kiezen om Baleia te steunen wil niet zeggen dat we vergeten dat zijn partij een staatsgreep pleegde”.

BaleiaRossiKandidaat Kamervoorzitter Baleia Rossi (MDB)

Volgens de partij ging het erom “om de schade te beperken, en “om pogingen om enige vooruitgang te bereiken”. Hoffmann gaf ook toe dat de keuze ook te maken had met de ingediende impeachment verzoeken (van Bolsonaro). Of daar iets van in huis komt, valt nog af te wachten.

Opstappen Pazuello

Generaal Eduardo Pazuello, de huidige zorgminister, werd het doelwit van de Braziliaanse persvereniging ABI (Associação Brasileira de Imprensa). Zij dienden een impeachment verzoek in tegen de minister. Als reden geven ze aan dat hij een misdaad beging tegenover zijn verantwoordelijkheid en daarom niet langer mag aanblijven.

EduardoP

Het verzoek werd ingediend bij Kamervoorzitter Rodrigo Maia, een beschuldiging van “misdadige praktijken die de grondwet beledigen, voornamelijk artikel 196 waarin bevestigd wordt dat gezondheidszorg een recht is voor iedereen en een verplichting van de overheid”. In het document wordt Pazuello beschuldigd van zelfgenoegzaamheid wat het gebruik betreft van medicijnen waarvan de goede werking tegen covid-19 niet bewezen werd, zoals hidroxocholoroquina, ivermectina en azitromicina: “Minister Eduardo Pazuello toonde herhaaldelijk dat hij niet competent is, en niet in staat om zijn taak als zorgminister goed uit te voeren”. Over vaccins zegt ABI dat Pazuello obstakels creëerde voor het gebruik van Coronavac omwille van ideologische motieven”.

Zoals meestal in Brazilië, zal ook dit wel weer op een sisser uitlopen.

Bronnen: Estadão – UOL Notícias

Foto's: Fotos Públicas - Governo SP - Bruno Cecim - Ag.Pará - Felipe Dalla Valle - Palácio Piratini / Marcos Corrêa - PR / Luis Macedo - CÂMARA DOS DEPUTADOS