PapNoel

Wat vroeger dan gebruikelijk wegens Kerstmis, hierbij de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije dagen in een notendop. Ook deze keer komen de capriolen van de Braziliaanse president aan bod, wellicht omdat hij zijn onderdanen wat dat betreft niet wil teleurstellen. We beginnen met een uittreksel van een bijzonder kritisch stukje van journalist Carlos Melo die, aan het einde van de eerste twee jaren van het ambtstermijn van de voormalige kapitein, een balans opmaakt. De president ging zover om een link te publiceren naar het artikel op zijn Twitter account (oops, foutje?), maar die werd later verwijderd.

Negatief saldo

“De balans van twee jaren ambtstermijn van de regering Bolsonaro is tragisch: van de economie tot de politiek, de cultuur van het voorbeeld dat leiders moeten tonen, bijna niets dat gedaan of beloofd werd, is bruikbaar. Het is enkel niet erger omdat veel wat men van plan was, niet tot uitvoering kwam. Het zou de situatie enkel nog meer verslecht hebben.

De president en zijn bondgenoten stellen dat het negatieve saldo de schuld is van de (niet bestaande) oppositie, de vogelschrik van het “communistische globalisme”, en van de pandemie die 2020 lamlegde. Dit laatste is echter ook het geval in andere delen van de wereld, resulterend in een economische en sociale crisis zonder weerga, de meest dramatische situatie sinds WO II. Maar in Brazilië, hoe ongelooflijk het ook mag lijken, maakte de president en zijn medewerkers het nog wat bonter”.

En zo gaat het maar door. U vindt het ganse artikel hier.

Bolsonaro vernedert zijn eigen zoon

De Braziliaanse president liet zich in het voorbije weekend interviewen door zijn eigen zoon en federaal volksvertegenwoordiger Eduardo, voor diens YouTube kanaal. Veel nieuws wist hij niet te vertellen, maar het was wel duidelijk dat het ‘rachadinha’ verhaal van zijn oudste zoon, senator Flávio, hem erg dwars zit: “Zij (de pers) verwijten mij corrupt te zijn. Het is afgelopen voor hen om gemakkelijk aan overheidsgeld te komen. Geen deal meer. Jullie einde is nabij. Waardeloze pers. Ik lees geen kranten, het is allemaal afval. Het internet is beter. Als ik er weet van krijg dat een van mijn ministers kranten leest op zijn kabinet… ”

BolsoEduYouTube

Verder zijn gebruikelijke stokpaardjes: “De aanslag op zijn leven in Juiz de Fora die slecht aangepakt werd omdat Sérgio Moro minister van justitie was; de elektronische stembus is onbetrouwbaar, hij vertrouwt er niet in en volgens zijn berekeningen geldt hetzelfde voor 70% van de Brazilianen; de slachtoffers van de militaire dictatuur waren geen politiek vervolgden, maar terroristen die met de nodige waardigheid behandeld werden; de pers zei dat hij de gemeentelijke verkiezingen verloor. Hoeveel burgemeesters had ik dan? Ik zal Dilma (Rousseff) even nabootsen: ik won niet maar verloor ook niet”. Over de pandemie: “Die loopt ten einde. De haast voor een vaccin is niet gerechtvaardigd”.

Tenslotte, te midden van enkele lachbuien, tegen Eduardo: “Laten we even kijken of je intelligenter werd. Hoeveel stemmen haalde je bij de jongste (parlementaire) verkiezingen?”

Eduardo: “Ik werd verkozen als volksvertegenwoordiger met 1.843.735 stemmen in 2018”.

Bolsonaro: “Je hebt niets geleerd. Je had maar één stem. De rest was voor mij bedoeld”, uitbarstend in een schaterlach.

Eduardo: “Denk je niet dat dit het resultaat was van mijn werk?”

Er kwam geen antwoord.

Wil je geen vaccin? De hoek in!

Het unanieme besluit van het hooggerechtshof om de inenting tegen covid-19 verplicht te maken, gaf meer ruimte aan een project dat ingediend werd door volksvertegenwoordiger Aécio Neves, reeds twee maanden geleden. Het gaat niet om zware straffen; niemand zal echt verplicht worden om zich te laten prikken. Het voorstel van Aécio Neves wordt wel gesteund door Kamervoorzitter Rodrigo Maia die het nog wil laten stemmen vooraleer zijn opvolger gekozen wordt.

ANevesYouTubeAécio Neves

In het voorstel staat dat weigeraars dezelfde straffen opgelegd krijgen als de kiezer die niet aan zijn kiesplicht voldoet. Wie niet gaat stemmen, krijgt een kleine boete opgelegd, kan niet meer deelnemen aan publieke examens, een paspoort aanvragen of een lening krijgen bij een financiële instelling (tot dat hij/zij zijn situatie weer regulariseert bij het kiestribunaal). De beslissing van het STF kan enkel toegepast worden als er een wet bestaat in die zin.

De Lava Jato taskforce wilde af van ministers Toffoli en Mendes

WalterDelgattiNetoCNN

De hacker Walter Delgatti Neto (foto), de man die verantwoordelijk is voor het uitlekken van privé gesprekken tussen de procureurs van het Lava Jato onderzoek, later gepubliceerd door The Intercept (website van journalist Glenn Greenwald), beweerde in een interview met CNN Brasil dat het Lava Jato team ministers Dias Toffoli en Gilmar Mendes van het hooggerechtshof STF, wilde laten arresteren: “Dat wilden ze. Ik verzin dat niet, ze wilden het echt. Ze probeerden echt alles om in hun buurt te komen, zeiden dat Toffoli zijn appartement liet verbouwen en deden pogingen om OAS (bouwbedrijf) te overtuigen om een gerechtelijk akkoord af te sluiten om dit op te biechten. Ze verbraken het bankgeheim van Gilmar Mendes in Zwitserland, gingen zijn kredietkaart na, zijn bankrekening. Ze haatten Gilmar Mendes, spraken voortdurend kwaad over hem”.

Kerstmis in de zomer

25deMarcoSP

Deze week begon de Braziliaanse zomer, samenvallend met de laatste dagen voor Kerstmis. Virus of geen virus, er moet en zal een pakje liggen onder de kerstboom. De foto hierboven werd genomen op zondag 20 december in het drukke handelscentrum in São Paulo, in de bekende Rua 25 de Março waar voornamelijk afstammelingen van emigranten uit Libanon, Sirië en Chinezen handel drijven. De jaarlijkse omzet bedraagt enkele miljarden reais. Dat de zomer niet automatisch betekent dat het alle dagen zonnig is, bewijst de onderstaande foto, genomen in São Paulo, eveneens vorige zondag.

ChuvasSP1

Hevige regens kunnen het dagelijkse leven aardig overhoop gooien in deze tijd van het jaar. In de zuidelijke staat Santa Catarina leidde dat vorige week woensdag en donderdag tot 17 dodelijke slachtoffers. President Bolsonaro overvloog het getroffen gebied op zaterdag (foto hieronder).

SCChuvasTwitter

Burgemeester Crivella gearresteerd

Burgemeester Marcelo Crivella (Rio de Janeiro) werd dinsdagmorgen opgepakt door de politie, 9 dagen voor het einde van zijn ambtstermijn. De evangelische bisschop wordt verdacht van corruptie. De onderzoekers spreken van een “QG da Propina” bij het gemeentebestuur. QG staat voor Quartel General – hoofdkwartier. Propina betekent steekpenningen – smeergeld. De stoel van de burgemeester wordt tijdelijk overgenomen door Jorge Felippe, de voorzitter van de gemeentelijke raad. De commentaar van Crivella vlak na zijn arrestatie: “Het is mijn bestuur dat het hardste gestreden heeft tegen corruptie. Het gaat hier louter om een politieke vervolging”. Amen.

CrivMMarcelo Crivella, afgevoerd door de politie.

CrivellaDiscos
Enkele CD’s van de bisschop/burgemeester. De satirische website Sensacionalista suggereerde dat Crivella de tijd in de gevangenis zou opvullen met te luisteren naar zijn eigen opnames. Maar dat hoeft al niet meer.

Minister Humberto Martins van het hooggerechtshof Superior Tribunal de Justiça (niet te verwarren met het STF – Superior Tribunal Federal) stond inmiddels een huisarrest toe, met enkelband, dit omwille van de leeftijd van Crivella (63) en het gevaar om Covid-19 op te lopen in de gevangenis.

BolsoCrivellaPresident Bolsonaro en Marcelo Crivella, dikke maatjes.

Crivella is lid van de rechtse partij Republicanos. Vooraleer hij verkozen werd in 2016 was hij minister (visserij) in de regering Dilma Rousseff. Tussen 2003 en 2017 was hij senator voor de staat Rio de Janeiro. Crivella is een bisschop van de evangelische kerk IURD (Igreja Universal do Reino de Deus van de bekende Edir Macedo), een omstreden figuur met een geschiedenis van controverses. Hij is tevens een muzikant en liedjesschrijver. De burgemeester werd politiek gesteund door president Bolsonaro, maar verloor niettemin de voorbije verkiezingen tegen oud-burgemeester Eduardo Paes (DEM) die het roer weer overneemt in januari. Ook de president lijdt gezichtsverlies en gaf nog geen commentaar op de gebeurtenissen.

Volgens de onderzoekers leverde het corruptieschema een totaal van minstens R$ 50 miljoen op via smeergelden, betaald door bedrijven die diensten leverden aan de gemeente. Een jacht van 77 voet werd in beslag genomen in de paradijselijke omgeving van Angra dos Reis, eigendom van de zakenman Rafael Alves, eveneens betrokken in de affaire.

Record inbeslagname illegaal hout

De federale politie maakte in het begin van deze week bekend dat ze een record aan illegaal gekapt hout in beslag namen. Het gaat om een totaal van 43.700 boomstammen die op een illegale manier gekapt werden in de deelstaat Pará, langs de rivieren Mamuru en Arapiuns. Het volume wordt geschat op 131.000 kubieke meters, genoeg om er 2.620 sociale woningen mee te bouwen. Volgens het openbaar ministerie van Amazonas zou het nog om veel meer kunnen gaan.

IllegalMadeiraEx

De federale politie deed de ontdekking via satellietbeelden en vluchten met de helikopter. Er zal nu samengewerkt worden met het leger om het hout te recupereren.

Bronnen: UOL Notícias – CNN Brasil – Agência Brasil – G1

Foto's: YouTube / Fotos Públicas - Paulo Pinto - Luiz Costa / Reproductie CNN Brasil / Marcos Corrêa - PR / Exército Brasileiro / Tânia Rêgo - ABr / Twitter