JustEleitoralFP

De Braziliaanse linkse partijen leden aanzienlijke verliezen op in de 2de kiesronde van de gemeentelijke verkiezingen. De arbeiderspartij PT, zowat de grootste van gans Latijns-Amerika, slaagde er niet in om ook maar één enkele burgemeester te laten verkiezen in een van de hoofdsteden, voor het eerst in zijn geschiedenis. Guilherme Boulos, de kandidaat van de PSOL in São Paulo, zag zichzelf lager geplaatst dan de voorafgaandelijke peilingen lieten uitschijnen. Enkel de PDT, van de voormalige presidentskandidaat Ciro Gomes uit Ceará, en ook de PSB, behaalden goede resultaten.

Het aantal verkozen burgemeesters van de PT in de hoofdsteden, vanaf de democratisering van Brazilië in de jaren tachtig:

Jaar     Aantal

1985        1
1988        3
1992        4
1996        2
2000        6
2004        9
2008        6
2012        4
2016        1
2020        0

De PT had zijn hoop gesteld op ex-burgemeester João Coser in Vitória (Espírito Santo), en op federale volksvertegenwoordigster Marília Arraes in Recife (Pernambuco). Geen van beiden kende succes. Coser werd onderuit gehaald door de bolsonarist Lorenzo Pazolini (Republicanos) met 58,50% tegen 41,40%. Marília Arraes verloor tegen haar neefje João Campos van de PSB, eveneens een linkse partij. Campos haalde 56,01%, Marilia (PT) 43,99%.

SuplicyCovasBruno Covas op weg naar de stembus, samen met Marta Suplicy, lid van de PT van 1981 tot 2015, momenteel zonder partij.

Guilherme Boulos, door velen beschouwd als de nieuwe leider van links, verloor met een verschil van 18,9 percentuele punten tegen Bruno Covas (PSDB), terwijl de voorafgaandelijke peilingen een marge van 10% aangaven. Hiermee werd aangetoond dat de inwoners van São Paulo niet klaar zijn voor zijn eerder radicale imago, ook al voerde hij een verrassende campagne en wist hij de traditionele kiezers van de PT naar zich toe te trekken.

Manuela D’Ávila (PCdoB), in 2018 kandidaat vicepresident aan de zijde van Fernando Haddad (PT), verloor in Porto Alegre (Rio Grande do Sul) tegen Sebastião Melo (MDB). Melo haalde 54,32%, Manuela 45,69%.

In Maranhão moest gouverneur Flávio Dino (PCdoB) vaststellen dat zijn steun aan Duarte Júnior (Republicanos) niets uithaalde. Duarte verloor met 44,47% tegen Eduardo Braide (Podemos) die 55,53% haalde.

Op nationaal vlak volgt de PT ongeveer dezelfde weg als de PCdoB en PSOL. Ironisch genoeg, waren het vooral de andere partijen die zich niet willen verbinden met de partij van ex-president Lula voor de verkiezingen van 2022, die de beste resultaten haalden. Dat was onder meer het geval in Fortaleza, de thuisbasis van Ciro Gomes en verwanten, waar Sarto (PDT het haalde tegen Capitão Wagner (Pros) met 51,69% tegen 48,31%.

De PSB, geallieerd met de PDT op nationaal vlak, overwon in twee hoofdsteden: in Maceió (Alagoas) en in Recife (Pernambuco).

De PSOL overwon wel in Belém (Pará): Edmilson Rodrigues wordt er burgemeester met 51,76% tegen bolsonarist Eguchi (Patriota) die 48,24% haalde.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Rovena Rosa - Agência Brasil