ObamaBialG1

Ex-president Barack Obama werd geïnterviewd door Pedro Bial, in zijn laatavondprogramma ‘Conversa com Bial’ (O Globo). Hij zei er onder meer dat Brazilië een centrale rol speelt in de strijd tegen de globale opwarming, dat hij hoopt dat Joe Biden, de verkozen president van zijn land, een andere relatie opbouwt met Brazilië op het vlak van het klimaat, en dat president Bolsonaro een politiek voert die vergelijkbaar is met die van Donald Trump. Hij voorziet ook dat er in de nabije toekomst een vrouwelijke president komt in de Verenigde Staten.

Het interview vond plaats op zondagavond via een videoconferentie, direct vanuit een hotel in Washington. Het programma werd gisterenavond laat uitgezonden. Hij sprak over de pandemie, de overwinning van zijn ex-vicepresident Biden in de Amerikaanse verkiezingen, en over een provocatie van de Braziliaanse president.

ObamaBiden

Pedro Bial verwees naar de uitspraak van Bolsonaro, van vorige week, waarin hij het had over het gebruik van “buskruit”. De journalist wilde weten wat Obama vond van de provocaties van de Braziliaanse president die reageerde op een commentaar van de democraat Biden over het Amazonegebied: “Wanneer het speeksel opdroogt, dan is er buskruit nodig”.

“Brazilië was een leider in het verleden, het zou jammer zijn als dit ophoudt. Mijn hoop bestaat erin dat, via de nieuwe administratie onder leiding van Joe Biden, een kans geboden wordt om deze relatie te herstellen. Ik weet dat hij (Biden) zal benadrukken dat de opwarming van de planeet een feit is, en dat Brazilië en de Verenigde Staten een leidersrol moeten vervullen”, zo zei Obama.

Volgens de ex-president hebben de USA en Brazilië veel gemeen: “De nodige vooruitgang moet niet alleen gebeuren in onze hemisfeer, maar in gans de wereld, voor een deel bepaald door de realiteit van een goede verstandhouding tussen onze landen”.

Obama vergeleek de aanpak van de pandemie door de Braziliaanse president met die van Donald Trump, beiden negeerden de wetenschap: “Ik ken de Braziliaanse president niet. Ik was al weg toen hij zijn ambtstermijn begon. Ik wil dan ook geen opinie uiten over iemand die ik nooit ontmoette. Ik kan enkel zeggen, op basis van wat ik zag, dat hij, net als Trump, de wetenschap negeert met betrekking tot de klimaatswijzigingen die door beiden geminimaliseerd worden. En dat had gevolgen. We moeten ons ook mobiliseren in beide landen en op internationaal vlak om een einde te maken aan de pandemie”.

Over de weerstand van Trump om de overwinning van Biden te aanvaarden: “Het verrast me niet dat Trump een vredevolle overgang geweld aandoet; hij deed dat al eerder. Het goede nieuws is dat dit per slot van rekening, geen verschil zal uitmaken. Op 20 januari zullen we een nieuwe president hebben. Anderzijds zijn de Amerikanen nog altijd verdeeld. Een meerderheid omhelsde Joe Biden, maar het blijft een uitdaging. Biden zal er zeker toe bijdragen dat de temperatuur daalt. Onze democratie kreeg echter te lijden. Het gaat niet alleen over Donald Trump. De verhalen die verteld worden over mijn presidentschap tonen aan dat die tendens al eerder bestond”.

BidenHarris

Over Kamala Harris, de verkozen vicepresident: “Het proces om meer macht te geven aan vrouwen is eindeloos. Het was interessant om, als president, te zien hoe de landen waar de talenten van vrouwen genegeerd werden, net die landen zijn waar de economie er niet op vooruitgaat, en waar andere problemen bestaan. Ik hoop dat Kamala Harris slechts het begin van een proces is waarbij telkens meer vrouwen gezien worden als leiders op een hoog niveau”.

ObamaLula

Over Lula: “Ik vind hem een boeiende figuur”. Obama ontmoette hem in 2009 tijdens een koepel van de G-20 (foto), en zei toen: “Dat is mijn man, een van de populairste politici in de wereld”.

Over de betrokkenheid van Lula in illegale activiteiten: “De verhalen over corruptie die later opdoken, waren mij onbekend in die tijd. Het talent van Lula om zich te verbinden met de Braziliaanse bevolking, en de economische vooruitgang die plaatsvond terwijl hij mensen uit de armoede haalde, zijn feiten die men niet kan ontkennen”.

Bron

Foto's: Fotos Públicas / G1