Calderao

“Calderão do Huck” (letterlijk “Ketel van Huck”) is een bekend en populair televisieprogramma bij TV O Globo, wekelijks uitgezonden op zaterdagnamiddag sinds 8 april 2000. Het programma verenigt humor, muziek, speciale genodigden, uitdagingen, spelletjes, grappen en interviews, en staat onder het commando van presentator Luciano Huck.

Huck is erg populair bij de gewone mensen, dweilt het land af voor zijn programma en kan telkens rekenen op een enthousiast publiek, voorheen in de studio, nu – door de pandemie – virtueel. Hij heeft ook een politiek bewustzijn, ambitie en is welgesteld (hij bezit zelfs een eigen vliegtuig). Na twintig jaren succes op de televisie, is het misschien tijd voor wat anders. In de politiek stappen lijkt dan ook geen onlogische keuze voor deze populaire jongen, inmiddels ook al met grijzend haar. Huck is 49, gehuwd met presentatrice Angélica, en heeft twee zonen.

De geruchten en nieuwsberichten over zijn mogelijke intrede in de Braziliaanse politiek doen al lang de ronde. Huck ontmoette diverse politici, in de periode voorafgaand aan de verkiezingen van 2018. Hij besloot toen om nog af te wachten. Sinds toen waren er andere ontmoetingen, met o.m. gouverneur Flávio Dino (van de linkse PCdoB – Maranhão), maar tot op vandaag bekende Huck geen kleur en blijft zijn politieke voorkeur zweven tussen links en het centrum, een vlees noch vis houding die hem door sommigen niet in dank wordt afgenomen. Toch doet hij verder en blijft zoeken naar een geschikte politieke identiteit die hem zou toelaten om zich kandidaat te stellen als president. Hij heeft tenslotte nog twee jaren tijd.

De meest recente ontmoeting was met ex-rechter en ex-minister Sérgio Moro. Het onderonsje vond plaats in de woning van Moro in Curitiba – Paraná. Raadgevers en politieke medestanders van de presentator zien de ontmoeting met lede ogen aan. Flávio Dino zei zelfs dat Huck “bruggen opblaast” met links door Moro te benaderen.

Huck’s medestanders zien Moro als iemand van rechts. Ook al brak de ex-minister van Justitie met Bolsonaro, de tijd die hij doorbracht in de regering van de extreem rechtse president gaat voor hen in tegen het centrum-imago dat zij graag op hem willen kleven.

Roberto Freire, voorzitter van de partij Cidadania – die ook al een ontmoeting had met Huck, verdedigde de dialoog met Moro. Hij vindt dat er prioriteit moet gegeven worden aan de strijd tegen Bolsonaro in 2022. Maar niet alle politici waarmee Huck contact had, gaan daarmee akkoord. Gouverneur Flávio Dino: “Er bestaat een grote afwijzing tegen Moro in de gerechtelijke- en in de politieke wereld. Hij wordt gezien als een extremist en als iemand met een slecht karakter. Wie zich met hem verenigt, blaast bruggen op en houdt op een verzoener te zijn”, zo vindt hij.

Dino is ook boos op Sérgio Moro omdat die een video opnam om Capitão Wagner (Pros) te verdedigen. Wagner is een kapitein bij de militaire politie, en kandidaat burgemeester van Fortaleza. Hij wordt ervan beschuldigd door gouverneur Camilo Santana (PT) om de aanstichter te zijn van het muiten van de militaire politie, in het begin van dit jaar. Wagner spreekt dat tegen en zegt dat hij bemiddelde om de (illegale) actie van het korps te beëindigen.

De gouverneur van Maranhão bemiddelde de contacten tussen Huck en links Brazilië, en werd door sommigen al beschouwd als een mogelijke kandidaat vicepresident, samen met Huck. Flávio Dino verdedigde ook publiekelijk een toenadering tussen Huck en ex-president Luiz Inácio Lula da Silva.

De ontmoeting van Luciano Huck met Sérgio Moro, de man die Lula veroordeelde en liet opsluiten, kende ook een negatieve weerklank bij de vernieuwende bewegingen, zoals RenovaBR en Agora!, gesponsord door de presentator. Deze groepen profileren zich tegen de klassieke partijen en hebben leden, afkomstig uit alle politieke hoeken van het land. Zij identificeren Moro als iemand van rechts en menen dat hij hun idealen kan bezoedelen. RenovaBR, waar Huck in de raad van bestuur zit, gaf een nota uit waarin gesteld wordt dat de “politieke idealen” van de presentator niets zeggen over “het werk van de beweging, of daar enige invloed op hebben”.

Geallieerden van Luciano vrezen dat hij, eenmaal nadat hij zich verbindt aan een politieke partij en pré-kandidaat wordt, de televisie moet vaarwel zeggen, en afstand moet nemen van maatschappelijke groepen die zich niet wensen te verbinden aan een politieke partij.

Sérgio Moro houdt, sinds zijn ontslag uit de regering Bolsonaro, een “low profile” aan, ook al omwille van de beschuldigingen tegen zijn persoon dat hij partijdig was in het proces tegen Lula. Toen hij opstapte zei hij dat hij “altijd ter beschikking zal staan van het land”. Centrum-rechtse partijen zoals Podemos flirten met de ex-minister omdat hij de vlag “tegen corruptie” ondersteunt. Senator Álvaro Dias (Podemos), een geallieerde van Moro, was ironisch over de ontmoeting, maar meent dat discretie de beste aanpak is: “Ik weet niet of zij het hadden over het programma Calderão do Huck of over de straffen die Moro uitsprak”.

Ondanks alle speculaties is het vooralsnog erg onzeker of beiden een ernstige kans zouden maken in 2022. Anderzijds vormen dergelijke ontmoetingen altijd weer voer voor een krantenartikel.

Bron

Illustratie: Globoplay