Prik

President Bolsonaro zegt dat de aankoop van een vaccin tegen covid-19 afhankelijk is van wetenschappelijke bewijzen en dat er geen “haast” mee gepaard mag gaan. Hij deed die uitspraak tijdens een ontmoeting met zijn aanhangers en zei dat het gerecht geen verplichting tot vaccinatie mag opleggen aan de bevolking, een rechtstreekse boodschap aan het hooggerechtshof STF.

Het hof gaat een sessie wijden aan het onderwerp nadat enkele politieke partijen daarom vroegen. Een van de acties wil voorkomen dat de regering eender welke onderzoek naar een vaccin in het land zou dwarsbomen. De anderen willen een discussie of de bevolking al dan niet verplicht mag worden om zich te laten inenten.

Bolsonaro: “Volgens mij gaat het hier niet om een gerechtelijke kwestie, maar wel van gezondheid in de eerste plaats. Een rechter mag niet beslissen of iemand zich moet laten vaccineren, dat kan gewoon niet. Wij wensen gewoon een oplossing. Blijkbaar krijgen we overal te horen dat het vaccin dat het snelst goedgekeurd werd tot op vandaag, vier jaren in beslag nam. Waarom zouden we nu dan moeten rennen?”

Boris
De Britse premier Boris Johnson op bezoek in het instituut Jenner in Oxford waar het onderzoek naar een vaccin uitgevoerd wordt.

Het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca maakte bekend dat het vaccin tegen covid-19, ontwikkeld door de universiteit van Oxford, een vergelijkbare immuunrespons geeft bij jonge en oudere volwassenen, met lichte bijwerkingen voor de ouderen. Bolsonaro wil wachten op een bewijs vooraleer een beslissing te nemen, inclusief op een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift: “We mogen niet rennen of zomaar eender welk vaccin aankopen zonder dat er iets bewezen werd”, verwijzend naar het Oxford vaccin.

Verwijzend naar geneesmiddelen waarvan de goede werking tegen covid-19 niet bewezen werd, vroeg hij zich af of het niet beter is om te investeren in een onderzoek naar de genezing van een besmetting, vooraleer te vaccineren. Bolsonaro werd geïnfecteerd en ging de confrontatie met de ziekte aan. Hij beweert dat hij genas door de medicijnen waarvan de goede werking niet bewezen werd.

Luiz Fux, de nieuwe voorzitter van het STF, kondigde vorige vrijdag al aan dat hij de acties hieromtrent verwachtte. Hij gaat volledig akkoord met een debat over het thema: “Schrijf het maar op: er komt een gerechtelijke discussie over van vaccinatie, en ik vind dat nodig. Niet alleen over de individuele vrijheid maar ook over de voorwaarden waaraan moet voldaan worden voor een inenting. Ik wil niet vooruitlopen op de zaak, wil enkel zeggen dat een gerechtelijk oordeel belangrijk is”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Marcelo Seabra - Ag. Pará
Andrew Parsons - Nr 10 Downing Street