ChicoRodrigues

In het kader van de onderzoeken tegen het wegsluizen van overheidsgeld, bestemd voor de strijd tegen de pandemie, voerde de federale politie gisteren zeven huiszoekingen en inbeslagnames uit in de stad Boa Vista – Roirama, op bevel van minister Roberto Barroso van het hooggerechtshof STF. Een van de doelwitten was senator Chico Rodrigues (DEM). In zijn woning werd een groot bedrag aan cash geld aangetroffen, waarvan een flink deel in de onderbroek van de senator, zo meldt het tijdschrift Crusoé, nadien bevestigd door de krant Folha de São Paulo. De senator is de vice-leider van de regering Bolsonaro in de Senaat.

President Bolsonaro had het even over de actie van de politie in Roirama, gisteren bij zijn ontmoeting met enkele aanhangers voor de toegang van zijn residentie Palácio da Alvorada: “Zo, is het afgelopen met het Lava Jato onderzoek? De federale politie is vandaag in Roirama. Voor mij bestaat dat niet meer, niet in mijn regering omdat wij er mensen plaatsten die eerlijk zijn, en bezorgd om de toekomst van Brazilië. Maar als er toch iets gebeurt, dan zitten we achter hen, krijgen ze een “voadora no pescoço” (een karate-trap in de nek). Ik denk echter niet dat dit nodig is in mijn regering”.

De senator (boven op de foto naast president Bolsonaro) verdedigde zich: “Ik ben gerust in de afloop. De federale politie voerde enkel een actie uit waarbij mijn naam betrokken is. Ik heb alle vertrouwen in de gerechtelijke instanties en in het goddelijk oordeel”.

De politie wil weten of het aangetroffen geld bedoeld was om te vermijden dat mensen sterven aan covid-19, ook het geld dat werd aangetroffen tussen de billen van de senator die Bolsonaro vertegenwoordigd in de hoogste rangen van het parlement. De uitspraak van de president (voadora no pescoço) slaat in dat geval op lager gelegen gebieden.

In een video die rondgaat op de sociale media, maakt de president grapjes over de jarenlange samenwerking met Chico Rodrigues, een periode die hij omschrijft als “gelijkend op een een koppel met een samenlevingscontract”. In maart 2016 haalde hij zwaar uit naar de PT, meer bepaald naar volksvertegenwoordiger José Guimarães wiens persoonlijke raadgever, José Adalberto Vieira da Silva, in juli 2005 betrapt werd met US$ 100.000 in cash in zijn onderbroek: “Ik wil zeggen tegen de leider van de PT dat coalities vormen niet betekent dat alles toegelaten is! Het gaat niet op om iemand een ministerie in de schoot te werpen en om de onderbroek van een parlementaire raadgever te vullen met geld!”

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR