NetoBolso

Brazilië werd vorige week verrast door het nieuws dat president Jair Bolsonaro en de bekende digitale “beïnvloeder” Felipe Neto de enige Brazilianen zijn die opgenomen werden in de ranking van de 100 invloedrijkste mensen van 2020 op onze planeet, een lijst die opgesteld werd door het tijdschrift Time.

In de categorie leiders worden negatieve cijfers opgesomd van het mandaat van Bolsonaro, zoals bijna 140.000 doden door het coronavirus in Brazilië, de “ergste economische crisis in een tijdspanne van 40 jaren” en “meer dan 29.000 brandhaarden in het Amazone woud, enkel al in augustus”. Er wordt ook bijgezegd dat hij kan rekenen op de steun van 37% van de Brazilianen.

Dan Stewart van de redactie van Time, die het profiel van Bolsonaro opstelde, weet het populariteitspercentage van de president – het hoogste sinds hij vorig jaar aan de macht kwam – aan de noodhulp die verstrekt werd aan de armsten van het land, en aan zijn fervente aanhangers.

Felipe Neto

De 32-jarige digitale “influencer” Felipe Neto werd ingedeeld bij de categorie “iconen”. Het tijdschrift benadrukte zijn 51 miljoen volgers bij de sociale media – 39 miljoen bij YouTube en 12 miljoen bij Twitter.

De tekst van zijn presentatie in de ranking werd geschreven door David Miranda – journalist en volksvertegenwoordiger (PSOL), en echtgenoot van de journalist Glenn Greenwald. Miranda omschrijft hoe Neto, van nederige afkomst, tien jaar geleden begon met het publiceren van video’s bij YouTube en “al snel beroemd werd, een trouw publiek kreeg en lucratieve sponsors”. De houding van Neto wijzigde nadat hij in 2018 zijn populariteit gebruikte om een “fervente en efficiënte tegenstander te worden van Bolsonaro”. Miranda vertelt hoe Felipe Neto in juli van dit jaar een video publiceerde waarin hij de president classificeert als “een van de meest destructieve leiders ter wereld in de strijd tegen de pandemie”.

Felipe Neto werd vermeld naast andere namen als Alicia Garza, Patrisse Cullors en Opal Tometi (oprichters van de beweging Back Lives Matter), de Amerikaanse professor Angela Davis en voetbalspeelster Megan Rapinoe.

Neto bedankte via Twitter voor de steun van zijn ouders en zijn vriendin: “Ik zou niet op deze lijst voorkomen zonder mijn vader en moeder, en Bruna. Zij hadden me kunnen afstoppen, me kunnen overtuigen om te stoppen met deze strijd, uit angst. Ook zij lopen een risico, net zoals ik, zonder dat we iets ‘verkeerds’ deden, maar zij gaven me meer KRACHT”.

Over Bolsonaro: “Ja, Jair Bolsonaro is een andere naam op die lijst, maar de tekst spreekt voor zichzelf. Ik stel voor dat jullie die lezen”.

Bron

Foto: Alan Santos - PR / Twitter