MandMCJRABr

Ex-zorgminister Luiz Henrique Mandetta lanceert vandaag zijn boek “Um Paciente Chamado Brasil” (een patiënt Brazilië genaamd) waarin hij het heeft over de laatste 87 dagen van zijn mandaat, vooraleer hij uiteindelijk door de president bedankt werd voor zijn diensten. In het boek wijst hij op het grootste probleem dat hij tegenkwam in de strijd tegen het coronavirus, met name de negationistische houding van president Bolsonaro. Volgens Mandetta zou Brazilië zeker niet vooraan staan bij de landen met het meeste slachtoffers van de ziekte, mocht de president de aanbevelingen van zijn ministerie opgevolgd hebben om de bevolking en de gezondheidszorg voor te bereiden op wat komen ging.

De ex-minister was in die periode een van de belangrijkste verdedigers van het sociale isolement, in tegenstelling tot zijn baas, president Bolsonaro. Hierdoor won hij aan populariteit, wekte de afgunst op van de president en verliet uiteindelijk de regering met voldoende geloofwaardigheid om deel te nemen aan de debatten met betrekking tot de presidentsverkiezingen van 2022, binnen zijn partij DEM.

Het boek werd volgens hem geschreven tijdens de opgelegde quarantaine van zes maanden (aan ministers die de regering verlaten) “opdat mensen zouden begrijpen, hoe goed ze het ook bedoelen met hun werk, politiek nu eenmaal noodzakelijk is”. Bij de analyse van zijn politieke beslissingen slaat hij een mea-culpa, en geeft kritiek op het WHO omdat de organisatie terughoudend is om covid-19 te classificeren als een wereldwijde noodsituatie op het vlak van gezondheid.

De focus van zijn kritiek ligt vooral op president Bolsonaro die hij omschrijft als negationistisch ten opzichte van de ernst van de ziekte: “Eerst minimaliseert hij de ernst van covid-19, zeggende dat het slechts om een ‘griepje’ ging. Daarna werd hij boos op de dokter, t.t.z. op mij. Tenslotte zocht hij zijn toevlucht tot een mirakel, met name geloven in chloroquine”, zo schrijft hij.

Mandetta omschrijft dat hij, zelfs voor de eerste besmetting in Brazilië, herhaaldelijk probeerde om gegevens, projecties en maatregelen ter voorkoming aan te bieden. Maar, aldus de ex-minister, vond de president altijd “een manier om daar niet aan deel te nemen”. Bij ministeriële vergadering was er al helemaal geen ruimte om daarover te praten. Bolsonaro zou de gegevens pas voor het eerst te zien krijgen op een vergadering in het Palácio do Planalto, op 28 maart. Op die dag registreerde Brazilië 92 doden door covid-19. Mandetta presenteerde toen drie verschillende projecties, waarin het aantal doden geschat werd op 30.000 tot 180.000, al naargelang de aanpak.

De minister zou toen ook gevraagd hebben aan de president of hij erop voorbereid was om vrachtwagens van het leger te zien, gevuld met stoffelijke overschotten, zoals gebeurde in Italië. Bolsonaro was helemaal niet overtuigd en antwoordde slechts: “Spijtig genoeg zullen er enkelen overlijden. Geduld”. ’s Anderendaags trok hij naar Taguatinga (in het federaal district) en veroorzaakte er een grote samenscholing tijdens zijn bezoek aan de lokale handel.

Um Paciente Chamado Brasil (ook verkrijgbaar als eBook), vroege memoires of een vroegtijdige politieke zet met het oog op 2022?

D-Day

Het ministerie van Gezondheid kondigt inmiddels een D-Day aan op zaterdag 3 oktober. Op die dag zullen alle medische hulpposten open zijn om de bevolking te oriënteren over een vroegtijdige behandeling tegen covid-19 en om geneesmiddelen beschikbaar te stellen. Voorafgaandelijk worden er een aantal acties voorzien, zoals het verhogen van de voorraad en een versnelde verdeling van de zogenaamde covid-19 kit in het land, met chloroquine, hidroxichloroquine, azitromicine en ivermectine. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs van de goede werking van deze medicijnen. De avond voordien (vrijdag 2 oktober) zal de president de bevolking toespreken via de nationale radio en TV om het evenement aan te kondigen.

Bron

Foto: Marcelo Casal Jr - Agência Brasil