Magalu

Magazine Luiza is een Braziliaanse detailhandel, een keten van meer dan 1.000 winkels in 18 verschillende deelstaten. Het bedrijf werd opgericht in 1957 in Franco, in het binnenland van de staat São Paulo, door Luiza Trajano Donato en Pelegrino José Donato. Tegenwoordig is het bedrijf vooral bekend als een digitaal platform, onder de naam ‘Magalu‘. Het bedrijf groeide, net als andere e-commerce bedrijven, nog meer tijdens de pandemie. Vorige week kwam er een aankondiging dat Magazine Luiza een selectie gaat opstarten voor de aanwerving van nieuwe stagiaires, maar dan exclusief voor zwarten en kleurlingen. Het nieuws veroorzaakte flink wat discussies op het internet in het voorbije weekend.

Sommigen loofden het initiatief, wat zij zien als een manier om de raciale ongelijkheid op de Braziliaanse arbeidsmarkt te corrigeren. Zwarten en kleurlingen maken slechts 30% uit van het kaderpersoneel in Braziliaanse bedrijven, ondanks dat zij meer dan de helft van de bevolking uitmaken, dit volgens de gegevens van het IBGE, het instituut voor statistieken. Anderen beschouwen het initiatief van Magazine Luiza als “racisme” – sommigen gebruiken zelfs de term “omgekeerd racisme” om kritiek te geven.

Volgens juristen is dat niet het geval omdat het om een ‘bevestigende actie’, met andere woorden de bestrijding van de cumulerende gevolgen van discriminaties uit het verleden.

Magalu1

Magazine Luiza verdedigde het standpunt: “Op dit moment bestaat ons personeelsbestand voor 53% uit zwarten en kleurlingen; slechts 16% daarvan zijn kaderleden, en dat scenario moet veranderen. Daarom besloten wij om zwarte talenten aan te werven en op te leiden als toekomstige leiders, en hierdoor dat deel van de bevolking een stem te geven in het proces van digitalisatie in Brazilië”.

Naast de vele goedkeurende reacties zijn er ook tegenstanders, waaronder enkele parlementsleden en zelfs een rechter van de arbeidsrechtbank.

Het ganse verhaal leest u hier.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons / YouTube