Leblon23082020

BBC News Brasil publiceert vandaag een artikel waarin het contrast beschreven wordt tussen iemand die rigoureus de aanbevelingen volgt van sociale isolatie, en anderen die er zich niets meer van aantrekken, stranden vullen en dicht bij elkaar gaan feesten alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

Het gaat om Luciana Viegas, een onderwijzeres in een basisschool in São Paulo. De vrouw heeft een zoontje van drie jaar dat ernstig ziek is en in het hospitaal opgenomen werd met ademhalingsmoeilijkheden. Het vermoeden bestond dat de jongen covid-19 opliep, maar dat werd ontkend na een test. Op het moment dat het kind enkel nog kon ademen door het toedienen van zuurstof, zag de vrouw foto’s op haar smartphone van vrienden, samenscholend op stranden en in bars. En dat was de druppel die de emmer deed overlopen. De vrouw twitterde:

“Ik heb mezelf vijf maanden lang opgesloten. Ik ging gedurende twee maanden zelfs niet naar de supermarkt. Ik heb geen feestje georganiseerd, nam ook niet deel aan een feest. Vijf maanden met kinderen in huis, fulltime, overbelast, huilend aan de poort omdat ze op straat wilden spelen. Ik heb het volgehouden”.

Luciana: “We zorgden goed voor onszelf. Lange tijd zagen we niemand. Maar jullie zijn gezond nietwaar? Kom mij niet vertellen dat jullie bezorgd zijn, want dat zijn jullie niet. Jullie geven geen moer om het leven van anderen. Enkel jullie leven is van belang”.

De vrouw zegt in het artikel dat de boodschap voornamelijk gericht was aan vrienden die meemaakten hoe zij eronder leed toen haar autistisch en aan astma lijdend zoontje in de IC voor kinderen terechtkwam met ademhalingsproblemen. Deze gebeurtenis zorgde er mede voor dat Luciana, haar echtgenoot en twee kinderen zichzelf een quarantaine oplegden sinds maart, totaal geïsoleerd van de rest van de wereld.

“Toen ik dat publiceerde bij Twitter, was ik moe. Ik zag hoe vrienden, die het leed van mijn kind meemaakten, naar het strand trokken, alsof er niets aan de hand is, alsof het sociale isolement niet van belang is voor anderen”.

De meest recente peiling van Datafolha (19/08) wees uit dat het niveau van het sociale isolement op het laagste peil staat sinds het begin van de pandemie. In april zei meer dan de helft van de ondervraagden dat ze enkel buiten kwamen als het niet anders kon. In augustus was dat nog 43%. Het percentage van de mensen die helemaal niet buitenkomen daalde van 21% op 17 april tot 8% in augustus. Voor virologen is deze groep echter fundamenteel in de strijd tegen de pandemie, ook al werd hun aantal veel kleiner.

RJ30082020
Rio de Janeiro – Zondag 30 augustus 2020 – Geen onderlinge afstand, geen (of weinig) mondkapjes.

Het artikel laat ook een andere getuige (Brenda Cavalcante uit Rio de Janeiro) aan het woord die het eens is met Luciana en zich eveneens beklaagt over het gedrag van anderen: “Het gebrek aan een perspectief is erg moeilijk. Mijn ouders zijn dol op mijn dochtertje, maar zien haar enkel op afstand. Het fysieke contact wordt erg gemist. Ik zag ook op Twitter hoe vol de stranden zijn. Ik weet niet hoe ik verder ga leven met dat gevoel van teleurstelling in anderen. Over de regering wil ik het al helemaal niet hebben. Maar de mensen gaan niet alleen samenscholen, ze plaatsen er ook nog foto’s van bij de sociale media. En ik zie nauwelijks mijn eigen familie, ga ook zelden naar de supermarkt. Ik probeer niemand te veroordelen, omdat ik weet dat de mensen geen vooruitzicht hebben, en dat daardoor (het aantal doden) gebanaliseerd wordt: hij/zij overleed aan covid-19. Maar waarom is hun mentale gezondheid belangrijker dan de mijne? Mijn dochter van zes heeft angst om dicht bij haar grootvader te komen, om hem niet ziek te maken, en wie ouder is dan 40 mag geen sociale omgang meer hebben en moet zich isoleren?”

In het stuk staat ook een grafiek over de risico’s van besmetting volgens de uitgevoerde activiteiten. Onder een hoog risico staan bezigheden als fitness, bioscoop, shows of sportieve evenementen, kerkelijke diensten en bezoeken aan bars. Een strand bezoeken is een middelmatig risico, mits men de nodige onderlinge afstand bewaart. En dat doen de Brazilianen nou net niet.

Foto boven: Lebon (RJ) – Zondag 23 augustus 2020

Bron

Foto's: Fernando Frazão - Agência Brasil - Twitter