Cortina-Fumaca

Een rookgordijn, veroorzaakt door de vele branden in de Pantanal, verspreidt zich alsmaar meer naar andere delen van Brazilië, zorgt niet alleen voor ademhalingsproblemen bij de bevolking, maar was ook de oorzaak dat het vliegtuig waarmee president Bolsonaro vrijdag aankwam in Sinop – Mato Grosso, pas kon landen bij een tweede poging. De president maakte melding van het incident tijdens een toespraak bij een evenement waar hij gehuldigd werd door de landbouwers van de streek.

“Mijn vliegtuig moest weer opstijgen. Het is de tweede maal in mijn leven dat dit gebeurt. De eerste keer was in Rio de Janeiro, uiteraard gebeurde er iets abnormaals. De zichtbaarheid was niet erg goed, maar gelukkig slaagden we erin bij een tweede poging”.

Ondanks het veelbetekenende voorval minimaliseerde hij de toestand, zei dat er “enkele brandhaarden zijn in Brazilië” en dat dit al jaren gebeurt. Volgens de leider van de uitvoerende macht hebben internationale commerciële stromingen er belang bij om te overdrijven met betrekking tot die branden omdat Brazilië een van de grootste voedselproducenten ter wereld is.

“Wij krijgen bakken kritiek over ons heen. Het is klaarblijkelijk zo dat het in het belang is van de concurrenten om ons te bekritiseren, omdat wij beschikken over de beste landbouwindustrie”.

BolsoMT1De president wordt warm onthaald door afgevaardigden van de landbouwindustrie in Mato Grosso, niet alleen persoonlijk maar ook via opschriften op hun voertuigen zoals hieronder te zien.

BolsoMT2“Welkom in Sinop – Wij geloven in God en in de familie” – “Wie produceert steunt Bolsonaro” – “President Bolsonaro, u kan rekenen op de steun van de sector – Onze partij heet Brazilië”

Refererend naar de kritiek van andere landen over de brandhaarden in de Pantanal en in het Amazonegebied zei hij dat “Brazilië een voorbeeld is voor de wereld”: “Andere landen die kritiek geven, hebben dergelijke problemen niet, omdat alles reeds verbrandde in hun land. Wij hebben de properste energievoorzieningen ter wereld. Verhoudingsgewijs gebruiken wij een veel kleiner gebied voor landbouw of veeteelt dan enig ander land. Wij zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld”.

Volgens het programma ‘Queimadas’ (branden) van Inpe (Instituto Nacional de Pesquisas Especiais) werden er tussen 1 januari en 12 september van dit jaar 125.031 brandhaarden geregistreerd in Brazilië, het hoogste cijfer sinds 2010 toen er 182.170 haarden werden genoteerd in dezelfde periode.

Bron

Foto's: Clauber Cleber Caetano - Alan Santos - PR / Fotos Públicas - Mayke Toscano - Secom-MT