WitzelGovRJ

Het nieuws van de dag is ongetwijfeld de verwijdering van gouverneur Wilson Witzel (foto – Rio de Janeiro) uit zijn ambt, voor een periode van 180 dagen. Het besluit werd genomen door minister Benedito Alves van het STJ (Superior Tribunal da Justiça) om nieuwe misdrijven te voorkomen en om de onderzoeken verder uit te diepen. De operatie ‘Tris in Idem’ voert tegelijkertijd 72 verschillende huiszoekingen uit in zes deelstaten en in het federaal district.

Wilson wordt ervan verdacht om gelden weggesluisd te hebben van het secretariaat van Gezondheid van de staat Rio. Zijn (tijdelijke) afzetting belet toegang tot de faciliteiten van de regering van Rio de Janeiro, en alle communicatie met medewerkers, ambtenaren en diensten.

EveraldoBolso
Pastor Everaldo tijdens de doop van Jair Bolsonaro in 2016, in de Jordaan rivier, Israël.

Werd gearresteerd: Pastor Everaldo, een evangelische pastoor van de kerk Assembleia de Deus. Everaldo is de voorzitter van de Partido Social Cristão (ook de partij van Witzel) voor dewelke hij zich kandidaat stelde als president in 2014. Het was de ex-secretaris voor Gezondheid, Edmar Santos, die een akkoord afsloot met het gerecht waarin hij zei dat Everaldo erg veel invloed uitoefende bij de beslissingen, genomen bij het secretariaat. Hij wordt ervan beschuldigd om een van de sleutelfiguren te zijn in een corruptieschema waarbij fondsen, bestemd voor de strijd tegen het coronavirus, weggesluisd werden.

Tris in Idem, de operatie van vandaag, is een onderdeel van het grote onderzoek onder de naam ‘Operação Placebo’ die reeds in mei opgestart werd, met onder meer een impeachmentprocedure tegen de gouverneur als gevolg.

Ook de echtgenote van de gouverneur, advocate Helena Witzel, vormt een doelwit in de operatie en wordt ervan beschuldigd om zichzelf te hebben bevoordeeld via contracten met de overheid.

WilsonWitzelBolsonaroWilson Witzel en president Bolsonaro, vandaag politieke tegenstrevers.

De operatie Placebo onderzoekt onder meer de uitgave van R$ 835 miljoen voor de bouw van zeven veldhospitalen door de sociale organisatie Iabas. Slechts twee van die hospitalen werden in gebruik genomen, en inmiddels weer gesloten.

Rio de Janeiro is een van de vier deelstaten (naast Amapá, Tocantins en Goiás) waar het aantal doden ten gevolge van het coronavirus nog altijd stijgt.

Bron

Foto: Divulgação - Governo RJ / YouTube / Alan Santos - PR