WassefRKJ

De steeds terugkerende berichten over financieel geknoei op overheidsniveau maken dat Brazilië een land is dat door sommigen nooit ernstig genomen wordt. Politici blijven rond toeteren dat ze de ethiek hoog in hun vaandel hebben, dat ze een komaf zullen maken met de corruptie, met andere woorden: kies voor mij en de grote schoonmaak krijg je er gratis bij. Ook de huidige president verkondigde luidop tijdens zijn kiescampagne in 2018 dat het tijd was om de boel op te kuisen, en dat hij (uiteraard) dé geknipte man was hiervoor. Even later pakte hij uit met ‘superman’ Sérgio Moro, de rechter die Lula achter de tralies zette wegens corruptie, en maakte van hem een ‘superminister’ die de corruptie en de misdadige organisaties zou aanpakken. Nauwelijks anderhalf jaar later stapte de minister op, teleurgesteld omdat de ‘kapitein’ van het schip Brazilië wilde knoeien met de leiding van de federale politie die op de hielen zat van zijn nakomelingen, en dat kon natuurlijk niet.

De geschiedenis van de veronderstelde ‘rachadinha’ praktijken van zoonlief Flávio kwam hier meerdere malen aan bod, ook het aandeel hierin van de schimmige advocaat Frederick Wassef (foto boven) die maandenlang in presidentiële kringen verkeerde en uitbazuinde dat hij de persoonlijke advocaat was van Bolsonaro. De woning in Atibaia (SP) waar de voormalige adviseur van Flávio, Fabrício Queiroz, zich verstopte, is een eigendom van Wassef die zich haastte om allerlei verwarrende verklaringen af te leggen (bijvoorbeeld door te zeggen dat hij Queiroz toeliet om humanitaire redenen), maar zich al snel wegstopte en plots niet meer te zien was in Brasília. Deze week lekte het nieuws uit dat hij tussen december 2018 en mei 2020 R$ 2,3 miljoen in zijn handen gestopt kreeg van Bruna Boner Léo Silva, vennoot van het Globalweb Outsourcing, een bedrijf dat contracten heeft met de federale regering.

Globalweb kreeg in 2014 een boete van R$ 27 miljoen opgelegd door Dataprev, een bedrijf dat gelinkt is aan het ministerie van Economie, wegens nalatigheid bij het voldoen van contractuele verplichtingen. Bolsonaro was nog maar 90 dagen aan het bewind en de boete werd ingetrokken.

Bruna Boner is de dochter van Maria Cristina Boner, de eerste vrouw van Frederick Wassef. In iets meer dan anderhalf jaar van de regering Bolsonaro sloot Globalweb nieuwe contracten af met de regering voor een totaalbedrag van 53 miljoen. Wassef werkte ook voor de groep JBS (het vleesbedrijf van de broers Joesley en Wesley Batista) van wie hij R$ 9 miljoen opstreek. De groep JBS maakte nooit een onderscheid tussen politieke partijen, zolang ze maar aan de macht waren en het bedrijf konden bevoordelen. Het geld werd zowel links als rechts rondgestrooid. Joesley en Wesley werden aangehouden, sloten een akkoord af met het gerecht, biechtten alles op en werden weer vrijgelaten. Joesley nam stiekem een gesprek op met voormalige president Michel Temer dat deze twee aanklachten opleverde wegens corruptie die hem bijna onderuit haalden.

JBS gaf inmiddels een nota uit waarin gezegd wordt dat het vermelde advocatenkantoor hen niet vertegenwoordigt of voor hen spreekt. De diensten waarover het gaat slaan op het verleden, meer bepaald de verdediging van het bedrijf m.b.t. onderzoeken door de politie. Die diensten werden betaald, de laatste betaling was in 2019. De bedragen en details van de afgesloten contracten zijn wettelijk verzegeld, aldus de nota.

Er zit duidelijk een reukje aan het ganse verhaal.

Bron

Foto: YouTube