Op 22 juli vond er een religieuze revolutie plaats in Angola. Tientallen bisschoppen van de Braziliaanse evangelische kerk Universal bezetten tempels in Luana en Benguela, ook in enkele andere steden. Het was een nooit eerder geziene opstand door de Angolese leiders die door de oprichter van de kerk, Edir Macedo (foto), persoonlijk uitgekozen werden. Als redenen voor de opstand spraken de bisschoppen over wegsluizen van gelden naar het buitenland, misbruik van autoriteit en racisme.

De opstand was in eerste plaats gericht tegen Honorilton Gonçalves, directeur van de kerken van Macedo in Afrika. In het totaal namen 320 lokale predikers de administratie over van de kerken, ongeveer 50% van het totaal. Volgens Dinis Bundo, woordvoerder van de kerk in Angola, werd er enkel al in 2019 100 miljoen dollar naar Brazilië gestuurd, zonder enige officiële registratie of aangifte: “Er zijn pastoors die huizen kopen, een gans condominium, auto’s… met andere woorden het had nog veel meer kunnen zijn, niet alles gaat naar Brazilië”.

EdirBolsoHet gevecht om de macht en “dízimos” in Angola werd een politiek en diplomatisch vraagstuk. President Bolsonaro moeide zich persoonlijk met de zaak en stuurde vorige maand een brief naar de Angolese president João Manuel Lourenço, waarin hij zijn “bezorgdheid” toonde over de “recente gebeurtenissen”, en meer bescherming vroeg voor de Braziliaanse leden van de kerk, aldus “hun fysieke integriteit garanderend” en de “teruggave van eigendommen en woningen”.

Edir Macedo besloot om zelf in te grijpen nadat de procureur-generaal van Angola een aantal tempels liet sluiten en in beslag nam. Volgens de zelfverklaarde bisschop verspreidt het Angolese openbaar ministerie leugens om de media te manipuleren en om de lokale bevolking te misleiden. De in beslag genomen tempels blijven onder het beheer van het nationale instituut voor religieuze zaken in Angola.

Macedo gaf een nota uit waarin hij “het besmeuren van zijn imago betreurt, van zijn leden, missionarissen, pastoors en bisschoppen, zonder dat ze zich kunnen verdedigen”. Het doel van de inbeslagname van de tempels bestaat er volgens hem in om “een oordeel te laten uitspreken door het tribunaal van de straat en de sociale netwerken”, hierdoor de publieke opinie creërend dat “de kerk Universal en haar afgevaardigden een verzameling criminelen is”.

Misschien zit de bisschop dichter bij de waarheid dan hij wil toegeven.

Bron

Foto's: Facebook