Tijdens een bezoek aan de stad Belém (Pará), waar hij deelnam aan de inhuldiging van de eerste etappe van een nieuw stedelijk project in de havenbuurt, verdedigde president Bolsonaro opnieuw het gebruik van het middel hidroxichloroquine om een besmetting met covid-19 te behandelen, en zei dat hij het levend bewijs vormt van de efficiëntie van het middel, ook al bestaat daar tot op vandaag geen wetenschappelijk bewijs voor.

“We weten nu dat er meer dan 100.000 mensen overleden in Brazilië. Mochten die preventief behandeld zijn met dat geneesmiddel, dan hadden we dit kunnen vermijden. Zij die kritiek hebben op hidroxichloroquine, bieden ook geen enkel alternatief aan”, zo zei hij.

Bolsonaro werd zelf besmet in juli en verkondigde dat hij het middel gebruikte. Brazilië registreerde gisteren 1.164 doden en 58.081 nieuwe infecties met het coronavirus. In het totaal verloren reeds 104.263 Brazilianen het leven.

Het presidentiële bezoek verliep erg snel en zonder de veiligheidsmaatregelen te respecteren die de pandemie moeten indijken. Bolsonaro werd ontvangen door een legioen aanhangers en sympathisanten die bij elkaar drumden, velen zonder een mondmasker. De president stapte uit zijn voertuig, begaf zich tussen de massa, met omhelzingen en handjes schudden. Tijdens de ceremonie van de inhuldiging droeg hij een mondkapje, net als de andere aanwezige autoriteiten, en verwijderde het enkel tijdens zijn toespraak.

“Ik heb Pará in mijn hart. Het is de staat die het meeste geldelijke steun kreeg voor de strijd tegen covid-19”, zo riep hij.

Tijdens zijn toespraak werd hij onderbroken door een vrouw die “Fora Bolsonaro” (weg met Bolsonaro) riep. De president pikte er onmiddellijk op in: “Het is haar goede recht om mij weg te wensen. Laten we even stil zijn zodat zij alleen “Fora Bolsonaro” kan roepen. Laat haar spreken, geen probleem”. Na een korte pauze ging hij gewoon verder met zijn speech.

Het stedelijk project Porto Futuro, opgestart door de regering Temer in maart van 2018, werd ingehuldigd met zeven maanden vertraging. Het werk was een verzuchting van de huidige gouverneur Helder Barbalho (MDB), toen die nog minister was van Nationale Integratie (in de regering Temer). Volgens het ministerie van Regionale Ontwikkeling gaat het om een investering van R$ 34,5 miljoen. De plaats werd in de steek gelaten door vorige de besturen van gemeente en deelstaat, maar is nu een stadspark met de nodige infrastructuur voor ontspanning en cultuur.

HelderBarbalhoBelem

De gouverneur (foto) werd uitgescholden door de aanhangers van Bolsonaro die “Fora Helder” riepen tijdens het evenement. Helder reageerde niet en sprak enkel over de eenheid tussen de machten, ten goede komend aan de bevolking. Helder Barbalho positioneert zich tegen de president inzake de aanpak van de pandemie.

Bron

Foto's: Alan Santos - PR