CovidCurve100000

Politieke leiders gaven uitgebreid kritiek op president Bolsonaro omwille van de houding die hij aanneemt in de strijd tegen het coronavirus. Brazilië overschreed gisteren de macabere grens van 100.000 doden. Hijzelf sprak zich nog niet uit over de situatie van covid-19 in het land, maar gebruikte wel de sociale media waar hij contacten had met zijn volgers, uitleg gaf over de acties van zijn regering en de nadruk legde op het aantal mensen dat genas van de ziekte.

Ex-president Lula, evenals de voorzitters van het STF, Dias Toffoli, van de kamer, Rodrigo Maia en Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre, betreurden het lugubere record. Gouverneurs, parlementairen, presidentskandidaten van 2018 en andere politieke leiders manifesteerden zich eveneens.

100000MortosTwtEen van de vele illustraties die rondgaan op de Braziliaanse sociale media: “De 100.000 doden van Bolsonaro – Zonder mondmasker, zonder minister, zonder testen, zonder een plan, zonder een strijd – Nooit eerder in de geschiedenis van het land”.

Lula publiceerde een lange tekst op zijn sociale netwerken waarin hij de klemtoon legde op het feit dat het land veel te vroeg “vaders, moeders, kinderen, broers, zussen en grootouders” verloor. Hij stelde de federale regering verantwoordelijk voor het grote aantal overlijdens.

Het parlement kondigde 4 dagen nationale rouw af. Kamervoorzitter Rodrigo Maia classificeerde de 100.000 doden als een “absurditeit” en drukte erop dat het verlies van zoveel levens niet als “natuurlijk” mag beschouwd worden. Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre bevestigde dat hij deze zaterdag beschouwt als “een van de meest droevige dagen in de recente geschiedenis van Brazilië”.

Ex-rechter en ex-minister Sérgio Moro benadrukte het belang van het volgen van de wetenschap in de strijd tegen de pandemie.

Ex-presidentskandidaat Ciro Gomes twitterde dat de 100.000 doden het gevolg zijn van een regering die zijn rug keerde naar de wetenschap en het leven, en publiceerde er een afbeelding bij met het woord “genocide”.

Gouverneur Flávio Dino (PCdoB – Maranhão) schreef: “Wie beweerde dat er weinig mensen zouden sterven? Wie veroorzaakte samenscholingen tijdens onverantwoorde uitstapjes? Wie saboteerde het gebruik van mondmaskers? Wie trok de slachtoffers in het belachelijke, zeggende dat hij geen grafdelver was? Wie promoveerde “miraculeuze” geneesmiddelen, zonder een dokter te zijn? Dat zijn vragen van het Tribunaal van de Geschiedenis voor Bolsonaro”.

Bron

Afbeeldingen: Twitter