TAPPortugal

Een meerderheid van de luchtvaartmaatschappijen verminderde sterk het aantal internationale vluchten naar Brazilië omwille van het coronavirus en de afsluiting van de grenzen. Sommige bedrijven hebben echter nog verbindingen vanuit het buitenland, voornamelijk naar São Paulo, Rio de Janeiro, Fortaleza en Recife.

De weinige internationale routes die nog actief zijn, worden gebruikt door Brazilianen die in het buitenland om terug te keren naar Brazilië. Itamaraty (BZ) zei in een nota dat het alle mogelijkheden zoekt om in Brazilië wonende onderdanen te repatriëren die problemen ondervinden met de terugkeer naar het land. Het ministerie deelt ook mee dat, indien het mogelijk is om met een commerciële vlucht naar Brazilië terug te keren, “deze optie altijd in overweging moet worden genomen, aangezien andere repatriëringsmogelijkheden op sommige plaatsen onhaalbaar of vertraagd kunnen zijn”.

Hieronder de situatie van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die in Brazilië opereren.

Azul

Het Braziliaanse bedrijf opereert vanaf de luchthaven Viracopos, in Campinas/SP, naar Fort Lauderdale (drie keer per week) en naar Lissabon (twee keer per week).

Gol

Deze luchtvaartmaatschappij is van plan om vanaf september geleidelijk internationale vluchten te hervatten, te beginnen met routes van São Paulo naar Asunción (Paraguay), Buenos Aires (Argentinië), Lima (Peru), Montevideo (Uruguay), Santa Cruz de la Sierra (Bolivia) en Santiago (Chili); en van Rio de Janeiro naar Buenos Aires, Córdoba en Rosario, allemaal in Argentinië.

GOL wijst erop dat de terugkeer of reis naar Brazilië afhankelijk is van de reisbeperkingen die zijn opgelegd door de autoriteiten van de landen waarin het bedrijf actief is in Centraal- en Zuid-Amerika, en het Caribisch gebied, naast de aanbevelingen van de Amerikaanse autoriteiten.

Latam

Deze maatschappij opereert op gereduceerde basis de routes van São Paulo naar Frankfurt (Duitsland), Santiago (Chili), Cordoba (Argentinië), Mount Pleasant (Malvinas-eilanden), Lima (Peru), Lissabon (Portugal), Londen (Engeland), Madrid (Spanje), Miami (VS) en Montevideo (Uruguay).

Aerolíneas Argentinas

Eind april schorste de Argentijnse regering alle commerciële vluchten, zowel binnenlandse als internationale, tot 1 september vanwege de pandemie. Alleen speciale repatriëring- of vrachtvluchten kunnen tijdens de periode plaatsvinden. Daarom hervat het bedrijf zijn vluchten vanaf begin september.

Aeromexico

Het Mexicaanse bedrijf hervat zijn reguliere vluchten tussen Mexico-Stad en São Paulo vanaf 6 juli (twee wekelijkse vluchten).

Air Canada

Het Canadese bedrijf hervat vanaf 1 september de dagelijkse vluchten tussen Toronto en São Paulo.

Air China

Het Chinese bedrijf, dat de route São Paulo-Madrid-Beijing runt, heeft haar activiteiten op deze route opgeschort tot 30 augustus. Ze stelt ook dat de hervatting van operaties zal afhangen van de preventie en controle van covid-19.

Air Europa

Het Spaanse bedrijf voert vluchten uit van Madrid naar São Paulo (een wekelijkse vlucht). Vanaf september zijn ze driemaal per week en dagelijks vanaf 25 oktober.

De route tussen Madrid en Salvador wordt op 1 september hervat. De routes van de Spaanse hoofdstad naar Fortaleza en Recife keren pas vanaf 1 november terug op het schema van het bedrijf.

Air France

De Franse maatschappij verzorgt de route tussen Parijs en São Paulo (vijf keer per week). De operatie wordt dagelijks vanaf 5 oktober.

De reis tussen de Franse hoofdstad en Rio de Janeiro wordt driemaal per week gedaan; zal vanaf 7 september vier wekelijkse vluchten hebben; en vijf wekelijkse vluchten vanaf 5 oktober.

Air France is van plan de vluchten tussen Parijs en Fortaleza vanaf 10 oktober te hervatten (driemaal per week).

Alitalia

Het reserveringssysteem van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij geeft aan dat de vluchten van Rome naar São Paulo en Rio de Janeiro in november worden hervat.

Amaszonas

De Boliviaanse luchtvaartmaatschappij hervat vanaf 1 september de route tussen Santa Cruz de la Sierra en São Paulo. Het reserveringssysteem van het bedrijf geeft (nog) niet de hervatting aan van routes van Rio de Janeiro en Foz do Iguaçu naar Santa Cruz de la Sierra.

American Airlines

Het Amerikaanse bedrijf hervat vanaf 6 augustus de route van Miami naar São Paulo en Rio de Janeiro; de vluchten van New York tot São Paulo, en van Dallas naar São Paulo zullen in december terugkeren.

In de Braziliaanse zomer van 2021 worden de vluchten tussen New York en Rio de Janeiro hervat. Naast de route tussen Miami en Brasília heeft het bedrijf besloten de vluchten tussen Los Angeles en São Paulo definitief te beëindigen.

Avianca

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij zei dat de vluchten van Bogotá naar Brazilië op 1 september moeten worden hervat, aanvankelijk met vier wekelijkse vluchten. Er is nog geen prognose voor de terugkeer van reguliere vluchten van Lima naar São Paulo en Rio de Janeiro.

Avior

Het Venezolaanse bedrijf, dat de route tussen Manaus en Caracas exploiteert, heeft alle nationale en internationale vluchten opgeschort tot 12 mei. Het reserveringssysteem van het bedrijf geeft nog geen indicatie van de hervatting van de route.

Boliviana de Aviación

Deze maatschappij hervat vanaf 7 augustus (eenmaal per week) vluchten tussen São Paulo en Santa Cruz de la Sierra. Vanaf 1 oktober worden de rechtstreekse vluchten van Guarulhos naar Cochabamba hervat. Het reserveringssysteem van het bedrijf geeft niet de hervatting van de directe route tussen São Paulo en La Paz aan.

British Airways

Het Britse bedrijf hervatte haar vluchten tussen Londen en São Paulo met ingang van 2 augustus (drie wekelijkse vluchten). Het reserveringssysteem van het bedrijf toont nog niet de hervatting van vluchten tussen de Engelse hoofdstad en Rio de Janeiro.

Cabo Verde Airlines

De luchtvaartmaatschappij van het Afrikaanse land, dat vluchten uitvoerde naar Fortaleza, Recife en Porto Alegre in Brazilië, schortte al haar activiteiten op. Het hervat de route tussen Ilha do Sal en Recife vanaf 1 oktober. Het reserveringssysteem geeft nog niet aan wanneer de routes naar Fortaleza en Porto Alegre weer worden uitgevoerd.

Copa Airlines

Het Panamese bedrijf zou vanaf 7 augustus geleidelijk haar vluchten naar Brazilië hervatten, maar de Civil Aeronautical Authority of Panama besloot de sluiting van de grenzen met nog eens 30 dagen te verlengen. Het land mag dus pas vanaf 22 augustus internationale toeristen ontvangen. Het bedrijf heeft nog niet aangekondigd wanneer het van plan is zijn vluchten uit te voeren.

Delta Airlines

Het Amerikaanse bedrijf hervat de route tussen Atlanta en São Paulo vanaf 3 augustus; en van New York naar São Paulo vanaf 30 september. Het reserveringssysteem geeft niet de hervatting van de route tussen Atlanta en Rio de Janeiro aan.

Edelweiss

De luchtvaartmaatschappij hervat vanaf 1 oktober (één keer per week) haar vluchten tussen Zürich en Rio de Janeiro. Vanaf 27 oktober voegt ze nog een wekelijkse frequentie toe.

Emiraten

Het bedrijf hervat zijn route tussen Dubai en São Paulo vanaf 1 augustus; en vanaf 1 september naar Rio de Janeiro.

Ethiopian Airlines

Het Ethiopische nationale bedrijf verbindt São Paulo en Addis Ababa (en andere verbindingen) vier keer per week.

FlyBondi

Eind april schorste de Argentijnse regering alle commerciële vluchten, zowel binnenlandse als internationale, tot 1 september vanwege de pandemie. Alleen speciale repatriëring- of vrachtvluchten kunnen tijdens de periode plaatsvinden. Daarom hervat het bedrijf zijn vluchten vanaf begin september.

Iberia

Het Spaanse bedrijf hervat vanaf 3 september zijn rechtstreekse vluchten van Madrid naar São Paulo (vier vluchten per week). Het reserveringssysteem van het bedrijf laat nog steeds niet zien dat de rechtstreekse vluchten tussen de Spaanse hoofdstad en Rio de Janeiro worden hervat.

JetSmart

De Chileense low-cost maatschappij voert vanaf 25 oktober vluchten uit van Santiago de Chile naar Foz do Iguaçu en Salvador (twee wekelijkse vluchten op elke route). De route naar São Paulo wordt vanaf 16 november bediend.

KLM

Het Nederlandse bedrijf verzorgt vluchten van Amsterdam naar São Paulo (dagelijks) en naar Rio de Janeiro (vier keer per week). Er is nog geen prognose voor de hervatting van de activiteiten van de Nederlandse hoofdstad naar Fortaleza.

Lufthansa

Het Duitse bedrijf exploiteert momenteel dagelijks de route tussen Frankfurt en São Paulo. Het reserveringssysteem van het bedrijf toont de hervatting van vluchten tussen Frankfurt en Rio de Janeiro vanaf 25 oktober en van München naar São Paulo vanaf 26 oktober.

Norwegian

Op de website van het lagekostenbedrijf, dat de route tussen Londen en Rio de Janeiro exploiteert, waren vanaf 26 oktober drie vluchten beschikbaar (drie keer per week). Het bedrijf besloot echter om ze niet op deze datum te hervatten en zou binnenkort een nieuw schema moeten presenteren.

Qatar Airways

De maatschappij voerde in juni drie wekelijkse vluchten uit tussen São Paulo en Doha (en verbindingen naar andere internationale bestemmingen) en voegde er een aan toe in juli. Vanaf 31 augustus worden dagelijkse vluchten hervat.

Royal Air Maroc

Het reserveringssysteem van het Marokkaanse bedrijf geeft aan dat de vluchten van Casablanca naar São Paulo vanaf 2 september worden hervat; en naar Rio de Janeiro vanaf 4 september.

Sky

Het Chileense low-cost bedrijf hervat vanaf 28 september de vluchten van Santiago naar São Paulo. Er zijn twee wekelijkse vluchten in oktober, driemaal per week in november en vijf wekelijkse vluchten vanaf december.

Sky zal de route tussen Santiago en Rio de Janeiro vanaf 28 september hervatten. In oktober zijn er twee wekelijkse frequenties, driemaal per week in november en dagelijks vanaf december.

Er is nog geen prognose voor de hervatting van routes van Santiago naar Florianópolis en Salvador.

South African Airways

Voor aanvang van de coronaviruspandemie had het Zuid-Afrikaanse bedrijf al aangekondigd de route tussen São Paulo en Johannesburg te annuleren.

Surinam Airways

De luchtvaartmaatschappij in Suriname hervat vanaf 1 november haar reguliere vluchten tussen Panamaribo en Belém.

Swiss

Het Zwitserse bedrijf verzorgt drie keer per week de route tussen Zürich en São Paulo. Vanaf begin september zijn er vijf wekelijkse vluchten.

TAAG – Angola

De Angolese luchtvaartmaatschappij hervat haar rechtstreekse vluchten tussen Luanda en São Paulo vanaf 2 september.

TAP

De Portugese luchtvaartmaatschappij voert vluchten uit van Lissabon naar São Paulo (dagelijks in augustus en september) en naar Rio de Janeiro (twee wekelijkse vluchten in juli; en drie keer per week in augustus en September).

Vanaf augustus hervat het bedrijf vluchten van de Portugese hoofdstad naar Recife (tweemaal per week in augustus en driemaal per week in september), Fortaleza (tweemaal per week in de maanden augustus en september) en Belo Horizonte (twee keer per week in de maanden augustus en september), naast de route tussen Porto en Rio de Janeiro (een wekelijkse vlucht in de maanden augustus en september).

Vanaf september hervat TAP zijn routes van Lissabon naar Brasília en Salvador (twee wekelijkse vluchten naar elke bestemming). Er is nog geen prognose voor de hervatting van routes van Porto naar São Paulo; van Lissabon tot Porto Alegre, Natal en Belém; en nog steeds de hervatting van vluchten naar Maceió.

Turkish Airlines

De luchtvaartmaatschappij is van plan de vluchten tussen Istanbul en São Paulo vanaf 2 september te hervatten.

United

Het Amerikaanse bedrijf vliegt dagelijks tussen Houston en São Paulo. De volgende routes worden in augustus hervat met dagelijkse vluchten: van Houston naar Rio de Janeiro (vanaf 3 augustus) en van New York (Newark) naar São Paulo (vanaf 5 augustus). Op 24 oktober zullen de volgende routes in het netwerk van het bedrijf worden opgenomen met dagelijkse vluchten: van Chicago en Washington naar São Paulo.

Virgin Airways

De Britse luchtvaartmaatschappij, die de lancering van de route tussen Londen en São Paulo van 29 maart tot 5 oktober had uitgesteld, besloot de route tussen de Engelse hoofdstad en de internationale luchthaven van Guarulhos niet op te starten.

Bron

Foto: YouTube