Drauzio-Varella-FB

Dokter Drauzio Varella (77) is een Braziliaanse oncoloog en wetenschapper die vooral bekend werd door zijn verschijningen op de televisie waar hij op een populaire en verstaanbare manier medische informatie geeft. Hij heeft ook een eigen website en een YouTube kanaal. Hij liet zich interviewen door GloboNews waarin hij zijn visie geeft op de pandemie.

“We waren onvoldoende voorbereid op de komst van het virus, maar het kwam wel degelijk. De SUS (publieke gezondheidszorg) probeerde zich te organiseren, werkte zelfs in een hogere versnelling, maar de problemen werden sinds lang gecumuleerd. Hoeveel jaren is het al dat de toelages verminderd worden, en dat de zorg kampt met beheersproblemen?”

Drauzio herinnerde eraan dat, ondanks de aanbevelingen van wetenschappers over de noodzaak van isolatie om de verspreiding van het virus in te dammen, er “tegenstrijdigheid” was in de richtlijnen die de staat en de federale regering aan de bevolking gaven.

“Alle wetenschappers zeggen “isolatie is de sleutel”, en de regering wijst naar de tegenovergestelde richting”.

De arts sprak ook over het feit dat een medicijn, waarvan niet bewezen werd dat het effectief is tegen covid-19, aangeprezen wordt als “de redding” tegen de ziekte. Hij verwees ook naar de problemen om de nodige apparatuur te bekomen voor de IC-afdelingen, en gaf commentaar op de hervatting van de economische activiteiten van het land.

“Je zal geen enkele epidemioloog vinden die de naam waardig is, en die je zal zeggen dat het tijd is om alles terug te openen. Het is ondenkbaar om aan te nemen dat in een land met 1.000 doden per dag, alles in orde is, dat de mensen weer de straat op kunnen. Het probleem met isolatie is dat je het meteen moet doen. Het kan niet te lang duren, maar het moet een echte isolatie zijn zijn. En dat hebben we nooit gehad’, zei Drauzio.

Brazilië telt vandaag 97.440 doden door het coronavirus, met een gemiddelde van 1.033 overlijdens per dag, in de voorbije 7 dagen.

“Het had een snelle isolatie moeten zijn, effectief en alomvattend, met een niveau van 60 á 70%. Pas dan kan je de epidemie onder controle houden. Eens die eerste fase voorbij zonder dat dit niveau van isolatie bereikt wordt, dan gaat iedereen weer de straat op en is er geen geheim meer: hoe meer mensen op straat, hoe meer het virus zich verspreidt, en hoe meer sterfgevallen”.

Waarom nemen de Brazilianen niet de nodige beschermende maatregelen?

Volgens de arts komt dat door de klinische verscheidenheid van de ziekte – die bij sommige mensen asymptomatisch is, en bij anderen dodelijk – waardoor bepaalde groepen, vooral jongeren, zich niet houden aan het sociale isolement.

“We zijn ons er niet van bewust dat als ik erop uitga en besmet wordt, ik de samenleving schade toebreng, omdat ik dit virus langer in omloop zal houden en ik het ook zal verspreiden”, zo zei hij.

Bron

Foto: Facebook