BolsoDilma

Procureur-generaal Augusto Aras diende vorige vrijdag een verzoek in bij het hooggerechtshof STF waarin hij archivering verdedigt van een aanklacht door ex-president Dilma Rousseff tegen president Jair Bolsonaro. Waarover gaat het?

Rousseff wil dat het STF een onderzoek opent tegen Bolsonaro omwille van een bericht dat hij vorig jaar in augustus publiceerde bij Twitter, meer bepaald een video opname van een uitspraak over de Waarheidscommissie (die de misdaden onderzocht tijdens de periode van de militaire dictatuur) die hij deed in 2014 in de Kamer, toen hij nog volksvertegenwoordiger was. In die uitspraak vergeleek hij Dilma met een “hoerenmadam”:

“Ik vergelijk die Waarheidscommissie, in zijn huidige vorm, met een hoerenmadam die haar biografie schrijft en daarvoor zeven prostituees uitkoos. Het eindrapport van de prostituees is dat de madam heilig verklaard moet worden. En dat is de Waarheidscommissie van Dilma Rousseff”.

CommissaoVerdade
Leden van de Waarheidscommissie, José Carlos Dias, José Paulo Cavalcanti, Maria Rita Kehl, Pedro Dallari, Paulo Sérgio Pinheiro en Rosa Cardoso dienen hun eindverslag in bij Dilma Rousseff tijdens een ceremonie op 10 december 2014, in het Palácio do Planalto.

Indien het van Aras afhangt, dan kan Bolsonaro zijn tegenstanders best aanvallen zonder bevreesd te zijn voor de gevolgen, zolang hij maar uitspraken publiceert uit de tijd voordat hij president werd, ook al gaat het om grove beledigingen.

Een madam of hoerenmadam of hoerenwaardin is een vrouw die andere personen laat werken in de prostitutie. Tegen betaling door de prostituees verzorgt een madam de bemiddeling tussen prostituee en klant. Ook verzorgt zij vaak een locatie, zoals een bordeel.

Waarom vindt de procureur-generaal dat het STF de aanklacht best seponeert? Omdat volgens zijn interpretatie de uitspraak van Bolsonaro dateert van voor de ambtsperiode als president. Een president van de Republiek kan niet vervolgd worden voor acties die vroeger plaatsvonden, voor zijn ambtstermijn. Aras geeft zelfs toe dat het gedrag van Bolsonaro crimineel was, maar… verder niets. Om zijn broodheer niet voor het hoofd te stoten (hij heeft zijn benoeming te danken aan Bolsonaro) geeft hij er de voorkeur aan om zich te baseren op de datum van de uitspraak, en niet op een “heruitzending” tijdens zijn ambtsperiode. Juridisch goocheltrucje.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons - Fabrício Faria - CNV
Fotos Públicas - Ricardo Stuckert / Marcos Corrêa - PR