BolsoMascaraSC

Tientallen syndicaten van professionals uit de gezondheidszorg dienden gisteren een collectieve aanklacht in tegen president Jair Bolsonaro, bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, wegens genocide. In het document zegt de coalitie van de vakbonden, die meer dan een miljoen arbeiders vertegenwoordigen, dat de nalatigheid van de president met betrekking tot de strijd tegen het coronavirus, een misdaad tegen de mensheid betekent.

Een uittreksel: “De echtheid van de gepleegde misdaden wordt naar behoren bevestigd, omdat aangetoond wordt dat de handelingen en nalatigheden van de president van de republiek de fysieke en mentale gezondheid van de bevolking ernstige schade toebrengt en blootgesteld wordt aan het risico op besmetting door een dodelijk virus, met het vermogen tot een ongecontroleerde verspreiding, het risico op overlijden of onomkeerbare gevolgen. Dit onverantwoorde en buitensporig gedrag, het ingaan tegen de richtlijnen van de internationale gezondheidsautoriteiten, vormt een misdaad tegen de mensheid”.

De aanklacht werd opgesteld door het syndicaat UNISaúde, en mede ondertekend door de vakbond CUT (Central Única dos Trabalhadores) en de landloze beweging MST, naast twee internationale entiteiten.

De president werd al drie keer aangeklaagd bij het hof in Den Haag sinds het begin van zijn mandaat. Eenmaal ingediend, worden de klachten in behandeling genomen door de griffier van het ICJ (International Court of Justice) die nagaat of ze wel onder de bevoegdheid van het hof vallen, en voldoende ondersteund door de feiten die het openen van een onderzoek rechtvaardigen.

Een groep advocaten en mensenrechtenactivisten dienden vorig jaar in november, een klacht in wegens “het aanzetten tot een inheemse genocide”. De actie die gisteren ingediend werd, classificeert “de acties en nalatigheden van de overheid bij de bestrijding van de pandemie bij deze gemeenschappen” eveneens als genocide.

De Braziliaanse Vereniging van Advocaten voor Democratie (ABJD – Associação Brasileira de Juristas pela Democracia), en de PDT (Partido Democrático Trabalhista) dienden ook een aanklacht in tegen de president die beschuldigd werd van misdaden tegen de mensheid door “het aanmoedigen van acties die het risico op proliferatie van het coronavirus verhogen”.

Marcio Monzane, de voorzitter van UNISaúde, verrechtvaardigt de nieuwe aanklacht omdat de president de medewerkers in de gezondheidszorg “naar een oorlog stuurde zonder de nodige wapens”. UNI Americas is een regionale tak van UNI Global Union, een internationale vakbondsfederatie, vertegenwoordigd in de dienstensector, in 150 landen. Het is de eerste keer dat de entiteit een staatshoofd aanmeldt bij het Internationaal Gerechtshof.

Volgens UNISaúde eisen de Braziliaanse vakbonden reeds vier maanden een sterkere reactie op de pandemie, zoals het verstrekken van beschermende uitrusting, tests en benodigdheden van de professionals in de sector. Die eisen werden via diverse kanalen ingediend bij de regering, maar er kwam geen reactie, aldus de organisatie. De Braziliaanse gezondheidswerkers protesteren al sinds de maand april voor betere werkomstandigheden.

Marcio Monzane: “We begrijpen dat het indienen van een aanklacht bij het Internationale Gerechtshof een drastische maatregel is, maar de Braziliaanse bevolking wordt geconfronteerd met een bijzonder moeilijke en gevaarlijke situatie, als gevolg van de opzettelijke beslissingen van Bolsonaro”.

Het federale hooggerechtshof STF oordeelde in mei dat covid-19 beschouwd kan worden als een beroepsziekte. Volgens het ministerie van Volksgezondheid werden er al meer dan 96.000 professionals uit de sector besmet. De Nationale Raad voor Verpleegkunde zegt dat er ongeveer 300 doden vielen onder hun leden.

Bron

Foto: Isac Nóbrega - PR