ByeByeTwitter

Door een gerechtelijk bevel werden gisteren de Twitter- en Facebook accounts van 16 Bolsonaro-aanhangers geblokkeerd. Onder hen bevinden zich ex-volksvertegenwoordiger Roberto Jefferson (nu partijvoorzitter PTB), de bloggers Allan dos Santos en Bernardo Küster, de extremiste Sara Winter, zakenlui Luciano Hang (Havan) en Edgard Corona (Smart Fit), en Otávio Fakhoury (van de website Crítica Nacional, een van de oprichters van de nieuwe partij van Bolsonaro, Aliança Pelo Brasil).

Zij vormen ook een doelwit in het fake news proces waarbij de verspreiding van nepnieuws en aanvallen op de ministers van het hooggerechtshof onderzocht wordt. Het besluit om de accounts te blokkeren werd reeds in mei uitgevaardigd, maar nu pas uitgevoerd.

De reactie van Jefferson

Roberto Jefferson (67), reeds bekend voor de bijzonder agressieve manier waarop hij tewerk gaat, lanceerde een reeks aanvallen op de ministers van het STF, kort vooraleer zijn account opgeheven werd. In zijn berichten schreef hij dat hij “aan God vroeg om de handen van de ministers te breken”:

“Ik bid iedere dag en vraag aan God om de handen te breken van (Luís Roberto) Barroso, (Edson) Fachin en Alexandre de Moraes. God sta me toe om hun nederlaag en executie te zien door de ogen van de Braziliaanse bevolking”.

Jefferson meent dat Barroso hem reeds veel liet lijden: “Toen ik in 2015 overstapte naar een open regime (de volksvertegenwoordiger zat een straf uit van 10 jaren door zijn betrokkenheid in het mensalão schandaal, onder de regering Lula) en ging werken, gaf ik een interview over het Petrolão schandaal. Barroso censureerde me en legde me een spreekverbod op, met het dreigement om me terug op te sluiten. Hij overschreed zijn bevoegdheden, en liet me erg lijden”.

JeffJefferson met een wapen in de hand, een foto die hij zelf publiceerde op de sociale media. Al zijn wapens werden inmiddels in beslag genomen door de politie.

Eerdere uitspraken van Jefferson (foto) maken duidelijk dat zijn haat tegen de ministers van het STF niet van vandaag dateert.

De Braziliaanse LGBT-vereniging, gesteund door het syndicaat van de Advocaten van São Paulo diende een klacht in wegens homofobie en transfobie bij de procureur-generaal van het federale openbare ministerie. Wat had hij gezegd?

De meest elegante uitspraak was dat hij zei dat de toekomstige voorzitter (in september) Luiz Fux neerknielde voor de advocate Adriana Ancelmo, de echtgenote van ex-gouverneur Sérgio Cabral uit Rio de Janeiro, haar voeten kuste en haar bedankte voor haar hulp om een zetel te bekomen bij het STF. Kon hij dat bewijzen? Neen.

Hij zei ook dat twee ministers van het hof “sodomieten” zijn, en citeerde hen bij naam en voornaam. Eveneens beweerde hij dat minister Edson Fachin de kabinetten van de senatoren afdweilde om stemmen te verzamelen voor zijn zetel bij het STF, en dat dit werd geleid door de “man met de geldkoffer” van het vleesbedrijf JBS.

Hij omschreef de ministers van het hof ook als een “vuilhoop” en verklaarde dat, uitgezonderd de vrouwelijke ministers, het gaat om “mannen met een kleine juridische basis en zonder moraal, lobbyisten, aangebracht door TV O Globo, grote aannemers en communistische partijen”.

Wat hij verder nog allemaal uitkraamde, is niet voor herhaling vatbaar, op het gevaar af om hetzelfde vuile spel te spelen.

Bron 1Bron 2

Foto's: Twitter / YouTube