BeijoNaBoca

Het was in 1952 dat de Brazilianen voor het eerst twee acteurs elkaar zagen kussen op de mond, in een “novela” (soap opera), hierdoor een taboe doorbrekend. Het ging om de novela “Sua Vida Me Pertence”, uitgezonden door de niet meer bestaande TV Tupi. De spelregels voor dit soort programma’s werden toen vastgelegd: een novela moet romantisch zijn, met de nodige passie en omhelzingen, en uiteraard, met duidelijk afgelijnde profielen. Dit was zo tot de pandemie roet in het eten gooide en een komaf maakte met fysieke uitingen van genegenheid, inclusief in de fictie. Voor de eerste keer in de geschiedenis moesten de series die reeds in uitvoering waren en een houvast vormen in vele Braziliaanse families op bepaalde tijdstippen, onderbroken worden wegens het gevaar op besmetting tijdens de opnames.

Nu, vijf maanden later, worden de opname studio’s weer actief, met nieuwe regels, ingewikkelder en in vele gevallen, het tegenovergestelde van wat voorheen de kern was van de attractie van een novela. De groep Record TV was de eerste om aan te kondigen dat ze opnieuw beginnen met de opnames op 10 augustus. O Globo schoof de datums herhaaldelijk op, sprak eerst over 13 juli, daarna 17, 23 en 29 juli. Nu wordt de draad weer opgenomen voor de novelas “Amor de Mãe” en “Salve-se Quem Puder” op 10 augustus, ook al zullen de nieuwe opnames pas in 2021 op het scherm komen. Velen vragen zich af: met of zonder kussen?

Het “nieuwe normaal”

Kussen zal vermeden worden, en als het toch niet anders kan, dan zullen er digitale middelen gebruikt worden. De acties worden ook beperkt tot de kern van de personages. Het aantal afleveringen wordt met de helft verminderd.

Het antwoord op de nieuwe uitdaging is niet eenvoudig. Om de activiteiten terug op te starten bij Projac (Projeto Jacarepaguá, nu Estúdios Globo), het grootste opnamecentrum van Latijns-Amerika waar dagelijks 6.000 mensen rondliepen tot de stopzetting van de opnames op 17 maart, maakte O Globo een protocol op van 18 pagina’s. De eerste ingreep: er zullen veel minder mensen tegelijk op dezelfde plaats zijn. Iedereen tekent een formulier, zich akkoord verklarend om een mondmasker te dragen en om te melden wanneer er symptomen opduiken van een mogelijke besmetting, of wanneer men in contact kwam met iemand die besmet werd. Wie er gaat werken, zal pas binnen mogen na een meting van de lichaamstemperatuur en na een test. Indien die positief is, moet hij of zij terug naar huis en 21 dagen in quarantaine. De acteurs en actrices zorgen vanaf nu voor hun eigen maquillage en kapsel. Maaltijden moeten van thuis meegebracht worden. Uitgezonderd de acteurs zal iedere medewerker beschermende kledij en schoeisel gebruiken.

TotalmenteDemais
V.l.n.r.: Actrices en acteur uit de novela “Totalmente Demais”: Juliana Paes, Fabio Assunção en Marina Ruy Barbosa. De novela werd voor het eerst uitgezonden in 2015 en 2016, en wordt nu herhaald als vervanging van de lopende soap opera’s waarvan de opnames stopgezet werden door de pandemie.

Minimum onderlinge afstand: 2 meter. En kussen? In het algemeen wordt aanbevolen om geen fysisch contact te hebben. Indien het niet anders kan, omdat het nodig is voor een scene, dan zal er geoordeeld worden door een comité, rekening houdend met de veiligheid. In Portugal werd het probleem opgelost op digitale wijze: actrice Mariana Monteiro publiceerde bij Instagram een foto waarop te zien was hoe zij een tennisbal kuste, ter hoogte van de mond van haar romantische partner die zogezegd in een ziekenhuisbed lag. Via de computer werden de lippen van beiden, die elkaar in werkelijkheid niet raakten, verenigd.

Het is duidelijk dat een script schrijven in dergelijke omstandigheden, uitzonderlijk veel creativiteit vraagt. Door de nieuwe regels worden scenes in open lucht, ’s nachts en reizen geschrapt. Ook maaltijden komen er niet meer aan te pas. Dagen en nachten worden ingekost, om te vermijden dat er vaak van kledij moet gewisseld worden. Scenes met samenscholingen worden vervolledigd met digitale invoer van figuranten. O Globo nam nog geen beslissingen over omhelzingen en handen schudden, maar ook hier worden digitale oplossingen gezocht. Het is in elk geval duidelijk dat de novelas er anders gaan uitzien.

CalderaoHuckCalderão do Huck: toen publiek in de studio nog mogelijk was.

Ontspanningsprogramma’s als “Calderão do Huck” (foto) en “Hora do Faro” (TV Record) krijgen een virtueel publiek op de achtergrond, net als in een videoconferentie via Zoom. De realityshow MasterChef (kokenwedstrijd) kiest vanaf nu 1 winnaar per uitzending, en niet meer per seizoen waardoor de deelnemers slechts twee dagen met elkaar in contact komen, in plaats van drie maanden.

Bron

Foto's: YouTube / TV O Globo