Desembargador

Ook in Brazilië zijn sommigen het niet eens met de aanbeveling of verplichting om een mondkapje te gebruiken als voorzorgsmaatregel tegen het verspreiden of oplopen van covid-19. Een groot deel van de mensheid heeft intussen wel begrepen hoe de ziekte verspreid wordt, en gebruikt het mondmasker zonder te mopperen, ook al zijn er velen die het ding verkeerd dragen of slecht bevestigen zodat het beschermende effect verloren gaat. Tegenstanders spreken pejoratief over “muilkorf”, een vlechtwerk om de bek van een hond om te voorkomen dat hij bijt, met andere woorden, een veiligheidsvoorziening, net zoals het mondmasker dat een infectie kan voorkomen en dus ook levens kan sparen. Indien de weigering tot het gebruik van een mondmasker gepaard gaat met een flinke portie arrogantie, dan zijn incidenten haast onvermijdelijk. En dat is wat er in het voorbije weekend gebeurde in Santos, São Paulo.

Weet je wel met wie je te maken hebt?

Een ‘desembargador’ (rechter in 2de instantie, ook wel ‘rechter boven de rechters’ genaamd) van het Tribunaal van São Paulo werd vorige zaterdag betrapt op het vernederen van een lid van de gemeentelijke wacht (GCM – Guarda Civil Municipal) in Santos, aan de kust van de staat São Paulo, nadat hij werd beboet omdat hij geen masker droeg tijdens een wandeling aan het strand. In deze smartphone tijden moet sowieso opgelet worden: voor men het weet ben je een ster bij YouTube. Het is dus geen wonder dat het incident uitlekte en de kranten haalde. De desembargador in kwestie, Eduardo Almeida Prado Rocha de Siqueira, trok er zich blijkbaar niets van aan, nam een houding aan van “weet je wel met wie je te maken hebt?”, schold de agent uit voor analfabeet, verscheurde de uitgeschreven boete van R$ 100, wierp alles op de grond en belde naar Sérgio Del Bel, Secretaris voor Publieke Veiligheid in Santos om zijn beklag te doen en met het verzoek om de agent even de les te spellen. (foto boven)

In de opname is te zien en te horen hoe Siqueira zegt dat hij de boete niet zal tekenen en ermee dreigt om het papier te verscheuren als de agent volhoudt. Deze antwoordt dat hij een tweede boete moet uitschrijven als Siqueira zijn dreiging waarmaakt en het papier op de grond gooit. En zo geschiedde waarna de desembargador gewoon wegloopt.

In Santos, net als in vele andere Braziliaanse steden, werd een decreet uitgevaardigd door de gemeente, in dit geval reeds op 23 april, dat het gebruik van een mondmasker verplicht op straat. De boete bedraagt R$ 100.

Eduardo Siqueira gaf een nota uit waarin hij toegeeft dat de video echt is, maar dat de inhoud uit de context gerukt werd. Hij stelt dat een “decreet geen wet is”, en dat het dragen van een mondkapje daarom niet verplicht kan worden, en tegen de grondwet is.

De opname van het incident verspreidde zich als een lopend vuurtje in de Braziliaanse pers en bij de sociale media. Het populaire zondagavondprogramma Fantástico weidde er een speciale reportage aan die u hier kan bekijken.

Bolsonaro: Covid-19 verstikt onze economie

President Bolsonaro had vorige zaterdag, voor het eerst sinds zijn quarantaine, weer een ontmoeting met zijn aanhangers, voor het Palácio da Alvorada. Hij maakte er nogmaals duidelijk dat “de isolerende maatregelen tegen covid-19 de Braziliaanse economie verstikken”.

“In een land met continentale afmetingen zoals het onze, werd de lockdown vrijwel onmiddellijk toegepast, waardoor de economie verstikt werd. En nu willen ze de schuld op mij schuiven?” , zo vroeg hij zich af.

Volgens de president deed de federale regering alles wat mogelijk was, inclusief maatregelen om iets te doen aan de schulden van de deelstaten: “We deden werkelijk alles, maar de economie moet terug op gang komen. Niemand overleed door een gebrek aan beademingstoestellen gedurende de pandemie, maar zonder salaris, zonder werk, sterft men van de honger”.

Bolsonaro vindt dat het sociale isolement ook overlijdens verhoogt door andere oorzaken: “In Brazilië blijft men maar praten over leven, het leven, maar het isolement doodt”, en verwees naar de verhoging van huiselijk geweld, zelfmoorden en depressiviteit gedurende de quarantaine.

Over zijn behandeling tegen covid-19 op basis van hidroxochloroquine zei Bolsonaro dat hij het “levend bewijs” vormde van de werking van dat medicijn: “Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs over de efficiëntie van het middel, maar ook niets wat het tegendeel aantoont, dat het niet werkt”, zo betoogde hij.

Militairen in de gezondheidszorg

Bolsonaro verdedigde ook de acties van interim-minister, generaal Eduardo Pazuello, en minimaliseerde de aanwezigheid van militairen in het ministerie: “Hij (Pazuello) verricht uitzonderlijke prestaties”.

Vorige week bevestigde de president dat de generaal aanblijft, ondanks de vele kritieken, en zei dat Pazuello “voorbestemd” is om bijdragen te leveren aan het land in moeilijke omstandigheden, zoals de pandemie.

Over het aantal militairen in het ministerie van Gezondheid, bevestigde hij dat er meer dan 5.000 ambtenaren werken, en slechts 15 militairen.

Bron

Foto: Twitter