CarnavalMascara

Het zal niemand verwonderen dat de Brazilianen, tenminste een flink deel van hen, bezorgd zijn over het al dan niet plaatsvinden van het jaarlijkse carnaval in februari van volgend jaar. ACM Neto, burgemeester van Salvador (Bahia), verklaarde dat het grote feest kan opgeschoven worden indien er geen collectieve vaccinatie beschikbaar is tegen november van dit jaar.

“Als er tegen november geen vaccin beschikbaar is, of geen duidelijkheid bestaat over een collectieve immuniteit, dan is het mogelijk dat de stad niet de nodige veiligheid kan garanderen om het carnaval te laten plaatsvinden. Ik denk dat niemand in dat geval het feest zou toelaten, ik in elk geval niet”, aldus de burgemeester.

Voor ACM Neto mag het carnaval enkel plaatsvinden als de regeringen de veiligheid van de bevolking kunnen garanderen. Hij sprak ook over de mogelijkheid om de feesten op te schuiven naar een nieuwe kalender:

“Het is mijn overtuiging dat het opschuiven van het carnaval naar de maand mei of begin juni, zonder de traditionele kalender van juni te benadelen, een bespreekbaar alternatief is. Wij weten wat de juni-feesten (São João) betekenen voor de bevolking en het zou niet correct zijn om het carnaval zodanig te plannen dat die feesten in het gedrang komen”.

De burgemeester benadrukte dat het niet zijn wens is om het uitstel te bepleiten: “Wat ik zeg, is dat we de gezondheid van de mensen moeten vrijwaren. Het is zinloos om nu te speculeren, deze beslissing zal pas in november worden genomen. We moeten gewoon objectief zijn. Als er geen collectieve immuniteit is in november, zal het carnaval niet kunnen plaatsvinden. Wie weet gebeurt er plots iets wat dit scenario kan wijzigen, wie weet? De evaluatie zal op een verantwoorde manier gebeuren, omdat we goed beseffen dat het carnaval een bijzonder belangrijke gebeurtenis is voor Bahia, voornamelijk vanuit het economische oogpunt”.

ACM Neto zei dat de feestkalender van 2021 zal geraadpleegd worden om te kijken welke feestdagen kunnen gebruikt worden als alternatief, en dat hij zijn collega’s in Rio de Janeiro, São Paulo en andere steden zal raadplegen om te zien of er een gezamenlijke oplossing mogelijk is.

Gevraagd naar het Festival Virada een evenement dat jaarlijks door het gemeentebestuur gepromoot wordt om de overgang te vieren van het oude naar het nieuwe jaar, zei hij dat dit ook pas zal besloten worden in november. Het jaarlijkse lentefestival (Festival de Primavera) dat normaal gesproken in september plaatsvindt, werd gecanceld.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Paulo Lima - SecultBA