SantanaCamiloFB

Camilo Santana (foto), gouverneur van Ceará, spreekt over de sanitaire crisis die de noordelijke deelstaat in het algemeen, en de stad Fortaleza in het bijzonder, erg zwaar trof. Hij heeft het niet alleen over de pandemie en de gevolgen, maar ook over de muiterijen van de militaire politie in het begin van dit jaar, de politieke drijfveren achter dat verhaal en van daaruit ook over het nauw waarin links Brazilië gedreven werd, de stekelige relatie tussen de PDT van Ciro Gomes en zijn eigen partij, de PT. De gouverneur neemt geen blad voor de mond en zegt openlijk dat er veel fouten gemaakt werden en dat zelfkritiek wel degelijk nodig is.

Ceará staat op de 2de plaats wat het hoogste aantal covid-19 besmettingen betreft, met meer dan 131.000 positieve testen, ongeveer 7.000 doden, Rio de Janeiro voorbijstekend: “Zoveel temeer er getest wordt, zoveel temeer bevestigde gevallen. In onze staat werden al meer dan 340.000 testen uitgevoerd. Een van de grote problemen hier is dat de federale regering ons niet toeliet in februari om de luchthavens te sluiten, toen we wisten dat het virus op die manier bij ons kwam. Dat gebeurde in de ganse wereld, maar die politiek werd hier niet toegepast. Er kwamen toen 46 internationale vluchten aan per week. Ik moest naar het gerecht stappen om een sanitaire barrière af te dwingen”.

FortalezaPraiaFortaleza: velen hunkeren naar de terugkeer van het normale leven, niet in het minst de vele buitenlandse bezoekers die er al jaren naartoe trekken.

BeiraMarDe avondmarkt op Beira Mar in betere tijden.

Een ander belangrijk punt voor Ceará, volgens de gouverneur, waardoor de staat een epicentrum werd in het noorden en noordoosten van Brazilië, bestaat erin dat Fortaleza de dichtsbevolkte stad is van het land, met meer dan 8.000 mensen per km2 in het stedelijk gebied: “De pandemie zorgde ervoor dat we de regionalisatie van de gezondheidszorg opvoerden. Er kwamen 3.000 nieuwe ziekenhuisbedden, waarvan 726 IC-bedden, speciaal voor covid-19 patiënten. Voor deze sanitaire crisis waren er enkel maar complexe IC-bedden beschikbaar in Fortaleza. Vanaf nu zijn er in de ganse staat hospitalen met een dergelijke infrastructuur en 90% van onze bevolking kan ter plaatse behandeld worden. De pandemie versnelde de groei van het aantal IC-bedden”.

PalacioAbolicao

Santana (52) is een agronoom en leidt de staat Ceará vanuit het “Palácio de Abolição” (foto), de zetel van de gouverneur in Fortaleza. Hij is al aan zijn tweede termijn toe en zei dat hij een pakket van 23 fiscale maatregelen klaarstoomde om de economische- en financiële problemen in het post-pandemie tijdperk het hoofd te bieden, maatregelen om de bedrijven te steunen: “Indien de bedrijven niet recupereren, dan verliest ook de staat. We moeten elkaar de hand reiken en de bureaucratie verminderen”, zo legt hij uit. De rol van de overheid zal cruciaal zijn bij de herneming van de groei, nodig opdat bedrijven kunnen overleven, en de werkgelegenheid.

“Het land heeft een sterk openbaar investeringsbeleid nodig om de economie te stimuleren en banen te behouden en te genereren. Het rendement zal geleidelijk toenemen tot de economie weer helemaal terug normaal is. Er komen veranderingen in de verschillende sectoren, ook in de culturen van de respectievelijke bedrijven. Als dit herstelproces tegen het einde van het jaar begint, is het in elk geval belangrijk om een meer gepland, meer verbonden beleid uit te stippelen, in samenwerking met de diverse sectoren. Ik behoor tot een generatie die enkel gelooft in het succes van een openbaar beleid als er een planning opgemaakt wordt”, zo zegt hij.

Veiligheid

Wanneer het onderwerp veiligheid ter sprake komt, oordeelt Santana dat de publieke veiligheid op nationaal vlak moet aangepakt worden, aangezien de misdaad de grenzen van Brazilië overschrijdt: “Veiligheid werd een nationale zorg. De verantwoordelijkheid voor de strijd tegen de drugshandel ligt niet alleen bij de deelstaten, maar ook bij de federale overheid”.

Ceará doorstond een ernstige veiligheidscrisis met een aantal opstanden van de politie, waarbij in 13 dagen tijd 370 mensen het leven verloren. Voor Santana was dat vooral een politieke beweging: “Het is noodzakelijk dat er een debat moet komen in gans Brazilië over de partijdigheid binnen de politie. De grondwet stelt wapens ter beschikking van de politie om de burgers te verdedigen. Zij doen wat zij deden omdat ze ertoe aangezet worden, en vervolgens vergiffenis krijgen”, zo bekritiseert hij: “In mijn staat komt er geen amnestie omdat deze groep (de muiters) niet representatief is voor de politie van Ceará. Het parlement moet zorgen voor een wetswijziging en niet toestaan dat politieagenten in de politiek gaan. Wie aan politiek wil doen, die moet opstappen bij de politie”.

Politiek

SantanaCamiloLulaFPGouverneur Camilo Santana in gesprek met Lula.

Santana analyseerde ook de nationale politiek, en vooral die van de arbeiderspartij PT en de familie Gomes (PDT) die stevig uithaalt tegen zijn partij: “Cid Gomes (senator) is een bijzondere man, een geweldige partner en bondgenoot hier in Ceará. Ik verdedigde bij de jongste verkiezingen dat de PT Ciro Gomes zou steunen, omdat Lula geen kandidaat kon zijn, en zei hardop dat het team moest bestaan uit Gomes en (Fernando) Haddad omdat ik dit beschouwde als een hervatting van de sociale rechten, maar helaas was dat niet mogelijk. Ik zal blijven geloven dat de PT en de PDT meer punten van overeenkomsten hebben dan tegenstellingen, en blijf de toenadering verdedigen opdat we samen dezelfde weg zouden bewandelen, niet alleen in Ceará maar in gans Brazilië. Ik geef het niet op om een alliantie te bespreken en zal tot op het laatste moment vechten. Pijnen en individuele problemen moeten opzij geschoven worden, en we moeten nadenken over de vereniging van het land, het welzijn van Brazilië. Ciro is een buitengewone persoonlijkheid, erg intelligent, iemand die veel kan bijdragen”, zo zegt hij, en:

“Ex-president Lula was, wat mij betreft, de grootste president van Brazilië. Vandaar dat ik vind dat beiden moeten praten. De enige weg om Brazilië en het leven van de bevolking te verbeteren is de politieke weg. Daarom moeten we met alle sectoren praten, van centrum-links tot links, en met progressieven die een project willen ontwikkelen voor het land. De PT moet zichzelf opnieuw uitvinden, recycleren, een dialoog voeren met andere segmenten en zelfkritiek geven. Dit hoort bij het publieke leven van eender welke partij of politicus. De PT maakte erg veel fouten, de ganse tijd”, zo vindt de gouverneur.

Lula heeft andere prioriteiten

De ex-president stond deze week een interview toe aan Radio Gaúcho waarin niets te horen was over de plannen van zijn partij. Kwam wel aan bod: een pak kritiek op Sérgio Moro (de rechter die hem veroordeelde en achter de tralies liet zetten) en procureur Deltan Dallagnol, bekend van de omstreden Powerpoint presentatie waarin hij de misdaden van Lula probeerde aan te tonen.

Volgens Lula loog Sérgio Moro voortdurend en blijft hij dat doen tot op vandaag: “Ik daag hem uit. Jullie mogen een debat organiseren met hem als aanklager en ik om mezelf te verdedigen. Ik wil bewijzen dat hij liegt, vals speelt, de ganse tijd onwaarheden vertelt. Het was gewoon noodzakelijk om mij te veroordelen toen ik aanvaarde om minister te worden (in de regering Dilma). Hij aanvaarde geen enkel argument. Ik liet 83 getuigen komen en dat haalde helemaal niets uit. Toen Léo Pinheiro (CEO van het bouwbedrijf OAS) zei “Lula wist alles”, werd dat het paswoord om mij te veroordelen. Moro was geen rechter, hij werkte voor de verkiezingen, loog voortdurend en blijft liegen, tot op vandaag”.

Over Deltan Dallagnol: “Dallagnol is een onverantwoordelijke puber. Moro had ontslagen moeten worden voor de hoeveelheid leugens die hij vertelde tijdens het proces. Ik vind dat niet uit, ik beschik over het proces. Dallagnol had moeten ontslagen worden omdat hij me twee uur lang beschuldigde zonder bewijzen”, zo zei hij.

Bij de vraag over de mogelijkheid van een kandidatuur in 2022, een vraag die hij niet kon ontwijken, zei Lula: “Ik zeg niet dat ik niet zal meedoen. Maar ik vind dat er jongeren zijn die zich kunnen kandidaat stellen. Maar ik, op mijn 74ste, doe mijn best om over de energie van een 30-jarige te beschikken, en soms zeg ik dat graag de democratie zou willen herstellen in dit land”.

Camilo Santana zal nog wat geduld moeten opbrengen.

Bron 1Bron 2

Foto's: Wikimedia Commons / Fotos Públicas - Heinrich Aikawa
Instituto Lula / Link2Brazil / Facebook