GabOdio

Facebook verwijderde een bolsonaristisch netwerk van het internet dat nepnieuws en haatpraat verspreidde voor ongeveer 2 miljoen mensen. Senator Flávio Bolsonaro verdedigde zijn familie door te stellen dat de profielen bij het medium die zijn vader steunen, “onafhankelijk” zijn. Dat is nogal moeilijk om te geloven aangezien die die profielen beheerd werden door raadgevers van de president, volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro en Flávio zelf.

De fake news crisis die, drie weken geleden, aanklopte aan de deur van het Palácio do Planalto, geraakte gisteren binnen, ging naar de derde verdieping in installeerde zich in het lokaal dat bekendstaat als het “gabinete do ódio” (haatkabinet), waarvan het bestaan niet meer te ontkennen is.

Het nieuws voedt zowel het parlementaire fake news onderzoek als het proces bij het TSE (kiestribunaal) om de verkiezing van Bolsonaro en vicepresident Mourão nietig te verklaren. De crisis zit in de wachtkamer van het presidentiële kabinet. Er is maar één plaats verder mogelijk.

Facebook

De actie werd gisteren bekendgemaakt door Facebook. Een netwerk van accounts en pagina’s werd verwijderd, zowel bij Facebook zelf als bij Instagram, allemaal gelinkt aan de PSL (Partido Social Liberal – de partij van de president die hij inmiddels verliet) en aan de kabinetten van de familie Bolsonaro.

Volgens het bedrijf ageerden de accounts zonder hun afkomst en identiteit te vermelden. Desondanks werden connecties ontdekt met mensen, verbonden aan de PSL, de familie Bolsonaro en van twee provincieraadsleden van de PSL in Rio de Janeiro: Anderson Moraes en Alana Passos.

Op die pagina’s was de inhoud samengesteld uit berichten, evenementen, verkiezingen, internetmemes, kritieken op de tegenstanders van de familie Bolsonaro en ook over de pandemie van het coronavirus. Bepaalde delen van die inhoud werden al automatisch verwijderd door Facebook wegens schending van de interne regels, inclusief voor haatpraat. De namen van de accounts werden niet bekendgemaakt.

TercioTomaz

Facebook, in samenwerking met DFRLab (Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab), duidde wel een speciale raadgever aan van de president, met name Tércio Arnauld Tomaz (foto). Hij was de enige verantwoordelijke in het onderzoek die rechtstreeks voor Jair Bolsonaro werkt. Tomaz beheerde ook de sociale netwerken van Bolsonaro toen hij nog kandidaat was van de PSL, bij de verkiezingen van 2018. Voorheen werkte hij als adviseur in het kabinet van zoon Carlos Bolsonaro, raadslid in Rio de Janeiro.

Tomaz werkt nu in het Palácio do Planalto, in een kantoor vlakbij de president, op de derde verdieping. Volgens Facebook was hij verantwoordelijk voor de pagina “Bolsonaro Opressor 2.0” met meer dan een miljoen volgers. De pagina werd reeds verwijderd van het netwerk. Hij publiceerde een inhoud in het voordeel van de president, verspreidde nepnieuws en viel politieke tegenstanders aan zoals gouverneur Wilson Witzel (Rio de Janeiro), en zelfs ex-ministers van de regering, zoals Sérgio Moro en Luiz Henrique Mandetta.

Bron

Foto's: Facebook / Wikimedia Commons