AzulWKC

Het gaat niet goed met de Braziliaanse luchtvaart. Avianca Brasil stapte naar het gerecht met het verzoek om een faillissement uit te spreken. De schuld van het bedrijf loopt op tot R$ 2,7 miljard. Het plan tot recuperatie lukte niet omdat, volgens het bureau Alvarez & Marsal, verantwoordelijk voor dat proces, het bedrijf niet meer operationeel was en omdat het luchtvaartorgaan Anac de slots (tijdstippen van vertrek & aankomst) van Avianca aan andere maatschappijen toewees.

En nu begon Azul met het ontslaan van hun personeel. Volgens de vakbond werden er in het ganse land al meer dan 1.000 medewerkers naar huis gestuurd. In een nota wordt gesteld dat het bedrijf op zoek is naar oplossingen om het hoofd te bieden aan de crisis, veroorzaakt door de pandemie van het coronavirus.

Het gaat bij deze ontslagen voornamelijk om grondpersoneel, werkend aan het onderhoud van vliegtuigen en in de luchthavens. De onderhandelingen met de vakbond liepen vast en er werd een tussenkomst gevraagd van de arbeidsrechtbank.

Voor het “Sindicato dos Aeroviários” handelt het bedrijf “eenzijdig” in de ontslagen. Volgens een woordvoerder zijn die ontslagen niet nodig omdat het bedrijf 27 kleine luchtvaartbasissen kan uitbaten in het ganse land. Mensen werden afgedankt in Vitória (Espírito Santo), Goiânia, Rio de Janeiro en Salvador. Sommigen zouden gewoon afgedankt zijn via een telefoontje.

De voorzitter van de nationale federatie van werknemers in de burgerluchtvaart, Sérgio Dias, zei dat vrijwillige ontslag- en verlofovereenkomsten al zijn ondertekend met Azul in Porto Alegre, Recife en Guarulhos. Hij zei dat de ontslagen nu eenmalig kunnen zijn, maar gaf toe dat de lage vraag in de komende dagen tot meer ontslagen kan leiden.

In dezelfde nota bevestigt Azul dat de covid-19 crisis alle luchtvaartbedrijven in de wereld trof, en dat zij, net als alle anderen, zoeken naar oplossingen met het behoud van de tewerkstelling. Volgens het bedrijf hebben 2.000 personeelsleden zich aangemeld bij programma’s van vrijwillige ontslagen, pensionering en onbetaald verlof. Ieder bemanningslid dat op vrijwillige basis opstapt, krijgt de garantie op een nieuwe aanwerving bij het hernemen van de groei (eerder een magere troost).

Voor de pandemie maakte Azul 900 vluchten per dag. Vandaag zijn er dat hooguit 250, op piekdagen. Tegen augustus zal Azul slechts 35% halen van de operaties in normale tijden. Om deze moeilijke periode te overbruggen wordt er onderhandeld met de BNDES (Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Social) voor een lening.

Bron

Foto: Wikimedia Commons