FlavioRachadinha

Er beginnen donkere wolken te verschijnen boven de Bolsonaro clan. Fabrício Queiroz, ex-raadgever van Flávio Bolsonaro (foto), werd vanmorgen aangehouden in Atibaia, in het binnenland van São Paulo. Volgens het openbaar ministerie van de staat bevond hij zich in een woning van een bevriende advocaat, en zal hij vandaag nog naar Rio de Janeiro gebracht worden. Het nieuws komt van TV O Globo, en werd bevestigd door diverse kranten.

FabFlavHet bevel tot huiszoeking en arrestatie ging uit van het gerecht in Rio de Janeiro, en werd uitgevoerd in een samenwerking tussen de burgerlijke politie en het openbaar ministerie van São Paulo. Queiroz (links op de foto met Flávio) wordt onderzocht voor een verondersteld “rachadinha” schema bij de provincieraad van Rio de Janeiro waar hij destijds de persoonlijke raadgever was van Flávio Bolsonaro, toen nog provincieraadslid. Flávio is nu een senator voor de centrum-rechtse partij Republicanos. Queiroz realiseerde financiële verrichtingen, oplopend tot een bedrag van R$ 1,2 miljoen in een jaar tijd (van januari 2016 tot januari 2017), een bedrag dat zijn normale inkomen fors overstijgt. Rachadinha betekent dat een ambtenaar/raadgever het grootste deel van zijn vergoeding terugstort aan het gemeenteraadslid dat hem aanduidde als raadgever. In dit geval zou het geld witgewassen zijn door gefraudeerde aankopen van onroerende goederen. Een van die goederen betreft een chocolade winkel in Barra da Tijuca (RJ). De foto hiernaast werd gemaakt bij de opening van die winkel waar Flávio een van de vennoten is.

In december 2018 werd bekend dat Queiroz geciteerd werd in een onderzoek door het, toen nog bestaande controle orgaan Coaf (Conselho de Atividades Financeiras). Dat orgaan werd later van naam veranderd door president Bolsonaro (om zijn zoon te beschermen) en weggehaald bij het ministerie van Justitie, tot groot ongenoegen van de toenmalige minister Sérgio Moro.

Procureurs zeggen dat er sterke aanwijzingen zijn dat er een criminele organisatie bestond in het kabinet van Flávio om geld weg te sluizen via het hierboven omschreven ‘rachadinha’ systeem. Met het geld zouden minstens 19 verschillende onroerende goederen gekocht zijn.

In april van vorig jaar bepaalde het gerecht in Rio de Janeiro de opheffing van het bankgeheim en de fiscale gegevens van senator Flávio Bolsonaro (toen nog lid van de PSL, de voormalige partij van de president), en van 84 andere mensen en 9 bedrijven, tussen 2007 en 2018.

Bron

Foto: Roque de Sá - Agência Senado - Wikimedia Commons