ProtestoSTFYT

Minister Gilmar Mendes (foto hieronder) van het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal (STF( stond een interview toe aan GloboNews en gaf commentaar op de gebeurtenissen van gisteren zondag in Brasília, São Paulo en voor een deel ook in Rio de Janeiro. Hij omschreef de anti-democratische manifestaties als inconstitutioneel, crimineel en zei dat ze moeten afgewezen en bestraft worden.

GMendesSTF

Manifestanten pro-Bolsonaro verzamelden zich op het plein Três Poderes in Brasília waar het gebouw van het hooggerechtshof zich bevindt, en toonden er anti-democratische leuzen zoals de eis voor een tussenkomst van het leger, en de sluiting van het Supremo Tribunal Federal. President Bolsonaro bekeek de acties vanuit een helikopter van de luchtmacht, vergezeld door de minister van Landsverdediging, generaal Fernando Azevedo. Nadien beklom hij een paard van de militaire politie om zijn aanhangers te begroeten.

“Voor mij lijkt het allemaal erg duidelijk en zorgwekkend. Ik heb hierover al gepraat met de president en hem gezegd dat ik het extreem ongepast acht dat hij deelneemt aan manifestaties waarin gevraagd wordt om het parlement en het STF te sluiten, of om eender welke andere anti-democratische maatregel”, zo bevestigde Mendes.

ManSP7
Ook São Paulo vormde gisteren het toneel van manifestaties, zowel pro-Bolsonaro als voor het behoud van de democratie. Deze laatste groep was samengesteld uit supporters van vier belangrijke voetbalclubs. Een en ander liep uit op een conflict tussen beide groepen, uitgelokt door bolsonaristas.

ManSP6

De minister zei dat de protesten zodanig zorgwekkend zijn en misdadig, dat de openbare aanklager, procureur-generaal Augusto Aras, een onderzoek opende naar de anti-democratische acties van deze groep.

Minister Mendes zei dat acties voor het gebouw van het tribunaal, de leden van het hof niet intimideerden: “Dat intimideert ons niet. Als er een dreiging bestaat voor agressie, dan denk ik dat de veiligheidsdiensten er zullen zijn om ons te beschermen”, zo verklaarde hij.

Volgens Mendes maken de demonstranten gebruik van het recht op vrije meningsuiting om acties te voeren die indruisen tegen de grondwet. Hij verwees hierbij naar de actie van zaterdagavond.

300doBrasilSTF-FBIn de nacht van zaterdag op zondag was er een actie voor het gebouw van het STF door de groep “Os 300 do Brasil” o.l.v. de activiste Sara Winter. Het groepje droeg maskers en brandende toortsen, hierbij herinnerend aan de manifestaties van de nazi’s in de jaren dertig in Duitsland. Op de sociale media werd verwezen naar de gelijkenis met de Ku Klux Klan in de Verenigde Staten.

Gilmar Mendes: “Deze actie, in de vroege morgen van zondag, herinnert ons aan de blanke racisten en gebeurtenissen in nazi-Duitsland en we moeten dus heel voorzichtig zijn, dit heeft niets meer te maken met democratie”.

De minister gaf ook commentaar op de verklaring van Eduardo Bolsonaro van vorige week waarbij deze zei dat een scheuring tussen de machten geen kwestie meer is van “of”, maar wel van “wanneer”: “Dergelijke verklaringen komen van diverse parlementsleden. Ik heb zelfs gesproken met de leiders van het parlement en hen gezegd dat het tijd is voor een ernstige en meer nadrukkelijke dialoog binnen de Kamer en Senaat over de verantwoordelijkheid van deze lui, parlementariërs die de sluiting wensen van het STF en het parlement en de onderdrukking van de democratie verdedigen. De ethische commissie van de Kamer en Senaat dient in te grijpen en deze mensen verantwoordelijk te stellen”.

Mendes verdedigde ook het onderzoek naar de verspreiding van fake news dat vorige week uitliep tot een actie van de federale politie: “Dit is volkomen wettelijk, daar twijfel ik geen moment aan. Minister Alexandre de Moraes neemt de nodige maatregelen, allemaal binnen de wettelijkheid. Er bestaat geen overdrijving binnen het STF”, zo besloot hij.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Pam Santos / Facebook / Twitter / YouTube
Fellipe Sampaio - SCO - STF