MoroLMarquesFP

Ex-minister van Justitie Sérgio Moro liet zich gisteren interviewen door TV O Globo, uitgezonden in het zondagavondprogramma Fantástico. Hierin zei hij onder meer dat president Bolsonaro twijfelachtige politieke allianties afsloot, en dat er momenteel geen plaats is in de regering voor iemand die het niet met hem eens is.

Moro zei dat de president de strijd tegen corruptie onvoldoende steunde: “Ik verontschuldig me bij aanhangers van de president voor deze onaangename waarheid, maar de agenda tegen de corruptie kreeg onvoldoende input van de president van de republiek”.

Volgens Moro, schoot het Planalto tekort bij het voorkomen van het weghalen van het controleorgaan Coaf (Conselho de Controle de Atividades Financeiras), voorheen onder de paraplu van het ministerie van Justitie. Hij gaf ook kritiek op het gebrek aan steun voor zijn anti-misdaadpakket dat uiteindelijk wel goedgekeurd werd in het parlement, maar in een uitgeklede versie. Het beheer van Coaf en de goedkeuring van het oorspronkelijke anti-misdaadpakket waren fundamenteel in de plannen van Moro in de strijd tegen de corruptie.

Moro wees ook naar naar het afsluiten van twijfelachtige akkoorden, verwijzend naar de toenadering van de president tot de centrumpartijen, en het uitdelen van postjes. Deze centrumpartijen staan erom bekend om zich snel aan te passen aan de wensen van de regering, onafhankelijk van eender welke politieke oriëntatie, uit puur pragmatisme. Deze strategische wijziging van de regering wordt gezien als een poging om de president te blinderen tegen de eventuele opening van een afzettingsprocedure tegen zijn persoon.

Moro bevestigde eveneens dat hij trouw bleef aan zijn principes, gedurende zijn tijd als minister, en dat hij nooit de bedoeling had om de regering te benadelen door zijn ontslag te geven (op 24 april): “Het is mijn mening dat de trouw aan de president mij verplicht om de waarheid te zeggen, zoals ik die ervaar, en niet blindelings akkoord gaan met zijn denkwijze. Als dat nodig zou zijn, dan heb je geen minister nodig, maar wel een papegaai”, zo zei hij.

Gevraagd naar zijn mening over de omstreden ministeriële vergadering van 22 april, publiekelijk gemaakt door rechter Celso de Mello van het STF, antwoordde hij: “Het komt mij niet toe om de verklaringen van andere ministers in vraag te stellen, of te discussiëren over de wens van de president om tussen te komen in de veiligheidsdiensten, zeker niet door de toon waarop er vergaderd werd. Het is inmiddels wel duidelijk dat het erg moeilijk zou geweest zijn om tegengesteld te reageren. In dergelijke situaties voel ik me beslist niet op mijn gemak. Trouwens, de de jongste vergaderingen en bijeenkomsten vertonen hetzelfde patroon waarbij de toon telkens hoger werd”.

MoroMandettaMCamargoABrTwee ex-ministers: Sérgio Moro en Luiz Henrique Mandetta.

In het interview gaf hij ook kritiek op de stoelendans bij het ministerie van Volksgezondheid en noemde daarbij de naam van Luiz Henrique Mandetta (die ontslagen werd door Bolsonaro omdat hij niet akkoord ging met het beleid dat de president voorstaat): “Dit roept vragen op, vanuit het technisch standpunt”. Het beleid van de regering in de strijd tegen de pandemie noemde hij “weinig constructief”.

Op zijn toekomstplannen en eventuele ambities bij de verkiezingen in 2022, reageerde hij ontwijkend: “We bevinden ons te midden van een bijzonder ernstige pandemie. Ik maak graag gebruik van de gelegenheid om mijn solidariteit te betuigen aan de families die een geliefde verloren. Ik verliet nog maar net de regering, en zal mijn leven opnieuw moeten uitvinden. Al die turbulentie rond mijn ontslag, de pandemie… Ik zoek naar een manier om mij te positioneren. Maar ik heb altijd gezegd dat ik wil blijven bijdragen, in de privé sector, in publieke debatten”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Lula Marques / Marcelo Camargo - Agência Brasil