GeneraalsCelsodeMello

De relatie tussen de Braziliaanse strijdkrachten en het opperste gerechtshof Supremo Tribunal Federal is eerder gespannen sinds het bevel van rechter Celso de Mello om drie generaals van de regering Bolsonaro een verhoor te laten afnemen. De rechter is de ‘relator’ van het onderzoek dat de beschuldigingen van ex-minister van Justitie Sérgio Moro uitpluist, met name dat president Bolsonaro politiek tussenkomsten uitvoert bij de federale politie. De Mello riep de generaals Augusto Heleno (GSI – Kabinet voor Institutionele Veiligheid), Luiz Eduardo Ramos (Secretaris van de Regering) en Walter Braga Netto (Stafchef) op om te getuigen, en voegde eraan toe dat dit “debaixo de vara” (onder dwang) zou gebeuren indien ze zouden weigeren, net zoals dat voor iedere andere burger geldt.

“Debaixade vara” is een gebruikelijk juridisch jargon in dergelijke gevallen, maar zo werd de boodschap van Celso de Mello niet geïnterpreteerd, integendeel. De generaals voelden zich op hun pik getrapt en zagen dit als een duidelijke intentie om de president en zijn nauwe medewerkers binnen de regering te intimideren. Sinds het begin van de regering probeert de koepel van de militairen een afstand te creëren tussen de ministers met een uniform en het instituut, klaar stellend dat de raadgevers van Bolsonaro dit doen als een burger. De uitspraak van de Mello zorgde er echter voor dat deze barrière opgeheven werd: het corporatisme sprak plots luider.

Een belangrijke officier zei: “Binnen de reserve en de actieve dienst was iedereen woedend. Dit is een belediging aan ons adres. Als je opgeroepen wordt om te getuigen, dan ga je zonder daar een probleem van te maken. Wij zijn het gewoon om te gehoorzamen, maar dit kan niet”.

In het licht van de wijdverbreide ontevredenheid raadpleegde minister van Defensie Fernando Azevedo e Silva zijn naaste medewerkers, om te weten of het nodig zou zijn een standpunt in te nemen en om respect te eisen voor de strijdkrachten. Het is inmiddels al een gewoonte geworden dat de chef van de militairen nota’s opmaakt om commentaar te geven op de ondemocratische schade, aangebracht door Bolsonaro, en om ervoor te zorgen dat de grondwet nageleefd wordt. Deze keer werd afgesproken om stil te blijven. Azevedo handelde achter de schermen en bracht een bezoekje aan STF-voorzitter Dias Toffoli om de boodschap over te brengen, met name dat de toon die Celso de Mello gebruikte, niet geschikt was en de ganse categorie raakte.

Het zal de Mello waarschijnlijk worst wezen. In november gaat hij met verplicht pensioen. Morgen maandag gaat hij de video opname analyseren van de ministeriële samenkomst van 22 april, waar de president de uitspraken deed omtrent zijn intenties. De getuigenissen van de drie generaals hierover waren niet doorslaggevend: blijkbaar lijden zij aan geheugenverlies. Na de analyse zal de Mello beslissen of de video al dan niet publiek gemaakt wordt. De pers zit er hijgend op te wachten.

Bron

Foto's: Antonio Cruz - Marcelo Casal - Agência Brasil
Fotos Públicas - Carlos Alves Moura