MandettaSus

Brazilië betaalt een hoge prijs voor de wrijvingen die de regering Bolsonaro veroorzaakte met China, te midden van de pandemie met het coronavirus. De uitspraak komt van ex-zorgminister Luiz Henrique Mandetta (foto) die een interview toestand aan columnist Jamil Chade (UOL). Mandetta zou willen dat de regering zich concentreert in de strijd tegen het virus, en geen ruzie maakt met Peking.

Voor Mandetta gaat de pandemie nu pas “echt beginnen”. Hij sluit niet uit dat het dagelijkse aantal slachtoffers het getal 1.000 gaat overschrijden.

Mandetta verliet de regering vorige maand, na een reeks meningsverschillen met de kern in het Palácio do Planalto over de manier waarop de pandemie moest aangepakt worden. Hij zegt dat de tijd zal uitwijzen wie gelijk heeft. Voor hem staat de pandemie, die tot nog toe meer dan 13.000 doden veroorzaakte, nog maar in de eerste weken. De piek werd mogelijk wel al bereikt in Manaus (Amazonas), zo vindt hij. Maar de groei blijft aanhouden in andere deelstaten: “En in het zuiden moet het nog beginnen”.

“De bevolking weet niet welke kant ze op moet”, zo klaagt hij, refererend naar de verschillende richtlijnen van diverse autoriteiten in het ganse land: “Ik zei iets, en de president zei wat anders”, aldus Mandetta.

De ex-minister maakt zich ook zorgen over de internationale relaties van het land. In de voorbije weken gaf minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo kritiek op China, hen de schuld gevend van de internationale crisis. Via diverse fora en teksten verspreidde hij het idee dat er een “communistisch plan” bestaat voor een nieuwe internationale orde die gevormd zou worden na afloop van de pandemie. De zonen van president Bolsonaro en diverse parlementsleden gebruikten de sociale media om Peking aan te vallen.

Mandetta steekt niet weg dat hij twijfels heeft over de cijfers die door China vrijgegeven werden en gelooft dat de wetenschap uiteindelijk wel klaarheid zal brengen over wat er gebeurde in het Aziatische land. Maar hij drukt erop dat dit debat moet opgeschoven worden naar later: “Ik heb de indruk dat Itamaraty (ministerie BZ) rokend een lokaal betreedt dat gevuld is met kruit”, zo zegt hij.

“Dit is niet het moment voor een conflict”, aldus Mandetta. Hij legt uit hoe hij toenadering zocht tot de Chinese regering en probeerde om akkoorden af te sluiten met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie: “Als ik geen goede relaties heb, is het moeilijk om bevoorraad te worden (medische materialen)”.

De ex-minister wijst erop dat zelfs de regering van Donald Trump zijn kritieken op China milderde, denkend aan die bevoorrading: “Het is niet het moment om met de vinger te wijzen. We moeten de confrontatie met het coronavirus aangaan. De vuile was doen we later wel”, zo dringt hij aan. Voor hem betaalt Brazilië reeds de prijs voor zijn agressief gedrag tegen Peking: “Waar zijn de mondmaskers? We verliezen verplegend personeel. De beademingstoestellen komen niet aan!”

Mandetta gelooft dat Brazilië de verliezer is door een verzwakt internationaal systeem. Hij betreurt de houding van de regering in de voorbije weken: “Brazilië heeft geen mensen die denken aan een rol in de wereldgezondheidszorg. Indien we het nog niet eens kunnen worden of kapperssalons al dan niet open mogen blijven, hoe kunnen we dan een positie innemen op wereldvlak?” . De minister verwijst hier naar het presidentiële decreet dat schoonheidssalons, kappers en fitness centra als essentieel bepaalt, zonder dat Nelson Teich (zijn opvolger) hiervan op de hoogte was.

Hij verdedigt zijn rol als minister van Volksgezondheid en zegt dat hij bij zijn aantreden vaststelde hoe Brazilië afwezig was bij het internationale debat na de regering van Michel Temer en de toenadering tot landen als Cuba onder de regeringen Lula en Dilma: “Brazilië was een outsider. Ik begon met een herpositionering van het land. We hadden goede connecties met de Verenigde Staten, Israël en Europa, maar ook met China, Duitsland, Groot-Brittannië en Rusland. En hoe zit het nu?, zo vraagt hij zich af.

Mandetta stopt de vrees niet weg dat de Braziliaanse regering overdrijft met zich op één lijn te positioneren met de Verenigde Staten, en de retoriek van confrontatie met internationale entiteiten: “Ik vrees ervoor dat Brazilië die retoriek overneemt. De Verenigde Staten beschikken over de nodige spierkracht om zich te verdedigen. Maar wij kunnen achterop lopen”, zo vindt hij.

Bolsonaro schuift de verantwoordelijkheid van zijn schouders

President Bolsonaro ondertekende intussen een voorlopig decreet dat de verantwoordelijkheid wegneemt van zijn schouders, en van die van andere regeringsleden m.b.t. de mogelijke gevolgen van de pandemie van het coronavirus: “Overheidsfunctionarissen kunnen enkel burgerlijk of administratief verantwoordelijk gesteld worden als ze opzettelijke of grove fouten maken bij handelingen die direct of indirect in verband staan met maatregelen ter bestrijding van het coronavirus”, zo zegt de tekst. Het decreet werd ook ondertekend door ministers Paulo Guedes (Economische Zaken) en Wagner Rosário (CGU – Controladoria-Geral da União).

De tekst zegt ook dat “het loutere causale verband tussen het gedrag en het schadelijke resultaat niet betekent dat de overheidsfunctionaris hiervoor verantwoordelijk is”. Met andere woorden, het feit dat Bolsonaro het beleid van minister Luiz Henrique Mandetta ontmantelde uit jaloersheid op diens persconferenties en interviews, kan niet gebruikt worden tegen de president, dit m.b.t. de lethargie van het ministerie in de aanpak van de pandemie.

Kan ook niet gebruikt worden tegen de president: zijn onverantwoordelijke uitstapjes in een periode van sociale isolatie, de afwezigheid van de president op de frontlijn van de crisis in de afzonderlijke deelstaten – hij ging nooit ter plaatse kijken in Manaus of in Belém -, en de afwezigheid van de regering in de onderhandelingen met China omtrent de aankoop van beademingstoestellen en beschermende uitrusting voor het medisch personeel.

BolsoJetskiOp de dag dat Brazilië meer dan 10.000 doden noteert door het coronavirus, maakt de president een tochtje met een jet-ski. Bolsonaro: So what?

Het gaat om een voorlopig decreet (medida provisória) dat nog kan afgewezen worden door het parlement. Toch is het duidelijk dat het hier om een schuldbekentenis gaat. Bolsonaro wierp het land in een schandaal van machtsmisbruik, een politieke tussenkomst bij de federale politie die tot het ontslag leidde van minister Sérgio Moro (Justitie), en de energie van de regering verdeelde, alsmede de Brazilianen waar vele honderden het leven verloren door een gebrek aan bedden en beademingstoestellen in de hospitalen van het land. De president beseft maar al te goed dat de rekening van zijn verklaringen, zijn afwezigheid, zijn uitstapjes met een waterscooter en feestjes te midden van een pandemie, erg gezouten is.

Bron 1Bron 2

Foto's: Marcelo Casal - Agência Brasil / Twitter