Meet2204202001MCorreaPR

De video opname die hier eerder aan bod kwam onder de titel “Niet voor gevoelige kijkers“, slorpt in de jongste dagen erg veel aandacht op in de pers, dit terwijl Brazilië erg te lijden heeft onder de verspreiding van het coronavirus. De pandemie zorgde gisteren voor een nieuw record aantal doden in 24 uur: 881 mensen verloren hun leven op 1 dag. Het totale aantal doden steeg tot 12.400, dit volgens het ministerie van Volksgezondheid. Deze cijfers zijn, naar alle waarschijnlijkheid, zwaar onderschat.

De ministeriële vergadering van 22 april (foto boven) staat centraal in de beschuldigingen, geuit door ex-minister van Justitie Sérgio Moro aan het adres van president Bolsonaro. De vergadering werd vastgelegd in een omstreden video die het symbool werd van verloren tijd, een land zonder leiding of objectief. De situatie kwam volledig onder controle van de ex-minister en kan leiden tot de val van Bolsonaro, een extreemrechtse leider die verloren loopt in zijn eigen verklaringen in een poging om zijn vel te redden.

Het koude en berekenende temperament van Moro werd opgebouwd gedurende 22 jaar magistratuur en door zijn ervaringen als centrale figuur in het Lava Jato onderzoek. Hij wilde kost wat kost een avontuur vermijden en verzamelde de nodige munitie (in de Braziliaanse pers wordt al gesproken over een atoombom). Bij de persconferentie waarin hij zijn ontslag aankondigde als minister, sprak hij over de politieke inmenging van Bolsonaro in het gerespecteerde orgaan van de federale politie. Diezelfde avond onthulde het Jornal Nacional een Whatsapp bericht van Bolsonaro naar Moro waarin hij zijn beklag doet over het onderzoek (door de PF) tegen een tiental volksvertegenwoordigers van de PSL en erbij schrijft “Nog een reden voor de wissel” (in de PF).

De genadeslag kwam later. Moro bewaarde die voor zijn getuigenis voor de procureur-generaal en de federale politie over de affaire, een getuigenis die door bolsonaristas weggewuifd werd als een “schot in de lucht”. Moro benadrukte in de getuigenis dat hij Bolsonaro NIET beschuldigde van een misdaad (een voorzorgsmaatregel zodat Bolsonaro niet zou kunnen beweren dat hij vals beschuldigd werd), en sprak gewoon over de feiten die voor hem een aanleiding vormden om ontslag te nemen. Hierbij schoot hij zijn zilveren kogel af, zeggende dat de onderzoekers het allemaal zelf konden vaststellen door de opname te bekijken van de vergadering waarin hij bedreigd werd door Bolsonaro met ontslag, indien hij niet zou voldoen aan de wens om de leiding van de PF in Rio de Janeiro te vervangen.

De president wringt zich in allerlei bochten maar kan niet meer ontkennen wat hei zei op die vergadering, neerkomend op politieke inmenging voor persoonlijke doeleinden. In die zin werd de opname een verwoestend element. De bom ontploft niet in één luide knal, maar bij beetjes waarbij telkens meer bekend wordt over de uitspraken van de president, de vloekpartijen, de dreiging dat hij in alle ministeries zou ingrijpen indien nodig, de ironie tegen China zoals verwoord door Ernesto Araújo (BZ), de suggestie om de 11 ministers van het hoogste hof van het land op te sluiten (Abraham Weintraub – Onderwijs), alsmede gouverneurs en burgemeesters (Damares Alves – Mensenrechten, Familie en Vrouwen). Moro wist precies wat hij in handen had: het instrument om het kaartenhuisje van Bolsonaro te laten instorten.

De video werd gisteren (in zijn geheel) getoond aan de onderzoekers, op bevel van Celso de Mello, minister bij het hoogste gerechtshof STF. Ook aanwezig: Sérgio Moro en zijn advocaat en afgevaardigden van procureur-generaal Augusto Aras. Ook José Levi, advocaat-generaal van de regering, was erbij. Niemand mocht binnen zonder zijn smartphone achter te laten.

Volgens G1 (nieuwsportaal van O Globo) zou Bolsonaro gezegd hebben tijdens de vergadering dat zijn familie vervolgd werd in Rio de Janeiro, en dat het daarom nodig was om de superintendent van de PF aldaar te vervangen. Hij gebruikte hierbij niet de woorden federale politie, maar wel ‘veiligheid’. De persoonlijke veiligheid van de president en zijn familie is een verantwoordelijkheid van het kabinet voor institutionele veiligheid, o.l.v. generaal Augusto Heleno, niet van de federale politie. Dit orgaan was daar wel voor verantwoordelijk voordat hij officieel aantrad als president, op 1 januari 2020. Het is algemeen bekend er onderzoeken lopen tegen de zonen van Bolsonaro wegens fraude ten tijde van hun functies in de gemeenteraad van Rio de Janeiro, en ook tegen twee van hen (Eduardo en Carlos) voor het verspreiden van fake news berichten.

Wordt deze video vrijgegeven voor het publiek?

Minister Celso de Mello bepaalde dat de federale politie een transcriptie maakt van de opname en aan hem bezorgt. De rechter werkt momenteel aan huis omdat hij, door zijn leeftijd (74) tot de risicogroep behoort om besmet te worden met covid-19. Nadat hij in het bezit is van de transcriptie, zal hij bepalen of de video vrijgegeven wordt. Sérgio Moro, alsmede de oppositie, vroeg er reeds om. De beslissing van de Mello zal niet lang op zich laten wachten. De uiteindelijke afloop van dit verhaal zal waarschijnlijk wat meer tijd in beslag nemen.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR