Bolsolteiros

Als het over Brazilië gaat, dan is er vrijwel niets dat gek genoeg is om uit te sluiten, of wat dacht u van een Facebookgroep onder de naam “Bolsolteiros”, een samensmelting van de naam van de president en het woord “solteiros” (vrijgezellen). Het gaat dus om mensen, op zoek naar een relatie, tegelijk ook fans of kiezers van de Braziliaanse president, met het voordeel dat er weinig kans is op een politiek conflict, mocht er zich echt een koppel vormen op deze manier. Er bestaan zelfs twee groepen met dezelfde naam, maar de tweede heeft minder leden (665) en is wat minder streng met de regels. Bolsolteiros (Oficial) heeft meer dan 6.000 leden en strenge groepsregels waaronder het verbod op discussies over seks, religies, voetbal en politiek.

BolsoMrdDe groep werd in het leven geroepen door de sociale assistente Elaine Cristina de Souza uit Rio de Janeiro. Vorige vrijdag, de dag dat minister van Justitie Sérgio Moro zijn ontslag aankondigde, publiceerde zij een veelbetekenend bericht op de pagina, vooral omdat zij destijds actief campagne voerde voor de ex-kapitein. Naast een foto van de president (hiernaast), afgebeeld met een hand onder zijn kin en nadenkend omhoog kijkend, staat te lezen: “Wat voor shit zal ik vandaag eens uithalen”. Het enthousiasme voor de president staat dus duidelijk op een lager pitje dan voorheen: “Ik bid tot God dat Hij hem verlicht, en hem de nodige wijsheid bezorgt om te regeren zonder de tussenkomst van zijn zonen”. Tegenover Paulo Sampaio (UOL Notícias) gaf de vrouw zelfs toe dat “ze Bolsonaro niet meer verdedigt, en enkel nog voor hem bidt”. Gezien de dagelijkse provocaties van de president, zelfs gericht tegen leden van zijn eigen regering, is het begrip “wijsheid” ver te zoeken. De mogelijkheid om te “regeren zonder dat de zonen tussenkomen”, ligt nog verder weg: “En dat is het probleem”, aldus Elaine.

Maar ze wil hem nog wat tijd geven, ondertussen zelf de aanbevelingen opvolgend m.b.t. de strijd tegen de pandemie, zoals het dragen van een mondkapje, iets wat de president niet ernstig neemt, ondanks de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie: “Hij, als president, zou het voorbeeld moeten geven, inclusief het opvolgen van de richtlijnen van zijn minister van Gezondheidszorg”.

De groep heeft, volgens gegevens van Facebook, een aantal volgers verloren in de jongste weken, maar Elaine zegt niet te weten hoeveel. De illustratie bovenaan de pagina toont een afbeelding van Bolsonaro als “Santo Casamenteiro – Brengt de liefde in uw leven in 17 dagen”. Anderhalf jaar later is Elaine (44 – gescheiden) nog altijd alleen: ze heeft geen tijd zegt ze, ik heb een kind om op te voeden.

Gek genoeg schijnt de groep vooral te overleven door het verbod om over politiek te praten, een verbod dat eigenlijk ook de president ten goede zou komen.

Bron

Foto's: Facebook