Roberto-Jefferson-FB

De thesis van een staatsgreep tegen president Bolsonaro doet de vergane ster van Roberto Jefferson (66) weer even schitteren. De voorzitter van de centrumpartij PTB (Partido Trabalhista Brasileiro) werd al bekend tijdens het impeachment proces tegen ex-president Fernando Collor (1992) waar hij zich als een militant gedroeg van een groepje volksvertegenwoordigers dat de verdediging opnam van Collor. Een jaar later werd zijn naam geciteerd door een parlementaire onderzoekscommissie die een corruptieschema uitploos. In 1994 barstte hij enkele malen uit in een huilbui, klagend dat zijn familie blootgesteld werd. Daar hield het niet mee op.

Als partijvoorzitter sloot hij in 2004 een alliantie af met Lula, dit met betrekking tot de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar. In ruil kreeg zijn partij financiële steun van de PT. In 2005 gaf Jefferson toe dat bij die steun een bedrag van 4 miljoen dollar gemoeid was dat niet werd aangegeven bij het kiestribunaal, een misdaad voor beide partijen. In datzelfde jaar pakte het weekblad Veja uit met een corruptieschandaal bij de Braziliaanse Post. Onder de dreiging van een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie om de zaak op te helderen, biechtte Jefferson een groter corruptieschema op, de praktijk van omkoperij door de PT waardoor parlementairen van geallieerde partijen (PL, PP, PMDB… ) hun steun verkochten aan de arbeiderspartij. Het schandaal zou bekend worden onder de naam “mensalão” (maandelijkse uitkering). Op 10 oktober van dat jaar werd werd hij uit zijn ambt ontzet als volksvertegenwoordiger en zijn pensioen officieel aangekondigd in het Staatsblad. De affaire leverde hem (in 2012) een veroordeling op tot een gevangenisstraf (half open regime) van 7 jaren en 14 dagen (na een gerechtelijk akkoord). In 2015 werd hij vervroegd vrijgelaten.

BolsoJeffersonPresident Bolsonaro bekijkt het interview met Roberto Jefferson.

In de voorbije week verklaarde hij tweemaal dat president Bolsonaro het slachtoffer is van een poging tot staatsgreep: de eerste maal in een interview door Radio Jovem Pan via het YouTube kanaal van bolsonarista Oswaldo Eustáquio (2 miljoen maal bekeken), de tweede keer bij een interview door de krant Estado de São Paulo.

Volgens Jefferson gaat het om een grote samenzwering met betrokkenheid van o.m. Kamervoorzitter Rodrigo Maia, Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre, ex-president Fernando Henrique Cardoso, Felipe Santa Cruz, voorzitter van de orde van advocaten, gouverneur van São Paulo João Doria, een flink deel van de ministers van het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal en de linkse partijen.

De thesis van Roberto Jefferson kreeg veel weerklank in de sociale netwerken, voornamelijk via de profielen van bolsonaristas die al lange tijd Rodrigo Maia beschouwen als de voornaamste vijand van Bolsonaro. De redenering van de Bolsonaro aanhangers is dat Jefferson deze samenzwering op dezelfde manier onthult zoals hij destijds de corruptie van de PT ontmaskerde. Jefferson bevestigde het nog eens opnieuw via zijn Twitter account.

Politiek gezien is Jefferson, die al 20 jaar aan het hoofd staat van de PDT, een decadente figuur en niet echt relevant meer. Tijdens zijn tijd in de gevangenis werd zijn rol overgenomen door zijn dochter Cristiane Brasil. De partij heeft 12 volksvertegenwoordigers in de Kamer maar is een van de kleinste centrumpartijen in een blok die 220 parlementairen verenigt.

Bron

Foto: Facebook / Twitter