BolsMai

President Bolsonaro lijkt bereid om tot het uiterste te gaan in de strijd tegen ingebeelde en echte vijanden. Na uiteindelijk zijn minister van Gezondheidszorg de laan uit te sturen, viel hij Kamervoorzitter Rodrigo Maia aan, omwille van zijn “slechte optreden” m.b.t. de economische voorstellen in de confrontatie met de pandemie van het coronavirus. Volgens Bolsonaro stort Maia het land in een “chaos” en “steekt hij een mes in de rug van de federale regering”. Hij zei dit alles gisteren, in een interview met CNN Brasil.

“Ik betreur het standpunt van Rodrigo Maia die besloot om de rol over te nemen van de uitvoerende macht. Ik respecteer hem, maar hij moet mij respecteren. Ik betreur zijn houding. Maar ik heb het gevoel dat hij niet van plan is om de problemen te verlichten. Hij wil de federale regering aanvallen, het mes in onze rug steken. Het lijkt erop dat hij mij weg wil. Paulo Guedes (minister van Economie) heeft zelfs geen contacten meer met Maia”, aldus de president.

De kritiek van Bolsonaro sloeg op de goedkeuring van de Kamer van een tekst die in een termijn van zes maanden de tekorten van deelstaten en gemeentes aanvult, dit door middel van heffingen als ICMS (Imposto sobre Circulação de Mercadorias e Serviços) en ISS (Imposto Sobre Serviços).

“Minister Guedes wilde een toegeving in ruil. We moeten ons allemaal opofferen en onze verantwoordelijkheid nemen. Het kan niet dat het parlement gewoon de rekening naar ons doorstuurt. Iedere gouverneur heeft zijn eigen plan, sluit alle handel en stuurt vervolgens de rekening, niet naar mij, maar naar de belastingbetaler. De eindrekening zal oplopen tot R$ 1 triljoen, en zoveel hebben wij niet”, zo zei Bolsonaro die vervolgde: “Blijkbaar heeft Rodrigo Maia andere bedoelingen. Hij leidt Brazilië naar de chaos. Dat is niet het gedrag van de Kamer, het is zijn gedrag. Sorry Rodrigo Maia, maar je manier van handelen is slecht. Wanneer je het hebt over dialoog, dan weten wij wel wat er bedoeld wordt. Ik breek niet met het parlement, integendeel. Maar de waarheid moet gezegd worden”.

Het antwoord van Maia

Rodrigo Maia bevestigde aan CNN Brasil dat hij niet van plan is om mee te doen aan deze discussie, en dat Bolsonaro er enkel op uit is om de aandacht weg te trekken van het ontslag van zijn minister Luiz Henrique Mandetta: “De president gebruikt een oude politieke truc. Wanneer je slecht nieuws hebt, zoals het ontslag van minister Mandetta, dan wijzig je het onderwerp. Ons thema blijft hetzelfde, met name de gezondheid, en de acties zoals ze uitgevoerd werden door minister Mandetta. Wij willen aan tafel zitten om te praten over vooraf bepaalde onderwerpen, met alle voorzichtigheid, want we beleven een delicaat moment. Er komt geen tegenaanval van mijn kant. Hij mag aanvallen, met stenen gooien, het parlement zal met bloemen gooien naar de federale regering”.

Bron

Foto: Marcelo Casal - Agência Brasil / Fotos Públicas - Lula Marques