Nelson-Teich

Na weken van heen en weer schieten, hakte president Bolsonaro vandaag de knoop door. Luiz Henrique Mandetta, de orthopedist die zich op korte tijd geliefd wist te maken bij de Brazilianen door de manier waarop hij de strijd tegen het coronavirus aanpakte, en vrijwel dagelijks alles uitlegde in een klaar en duidelijke taal, is doodmoe maar bleef niettemin aan het roer staan omdat hij kordaat weigerde om zelf op te stappen. Mandetta verschilde vanaf het begin van mening met de kapitein die voorstander is van een verticale isolatie, terwijl de minister zich louter baseerde op wetenschappelijke feiten en op de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, en bleef hameren op een volledig horizontale isolatie. Zijn plaatsvervanger heet Nelson Teich en is oncoloog.

Dat dit alles gebeurt, in het vuur van de strijd tegen de pandemie, is al erg genoeg voor veel Brazilianen die nu al weken lang twee richtingen uitgestuurd worden omdat de adviezen van Mandetta vrijwel altijd tegengesproken werden door een president die net het tegenovergestelde deed van wat zijn minister aanbeval, samenscholingen veroorzaakte, handjes drukte, mensen omhelzend en selfies nemend. Maar daar bleef het niet bij.

Het ideologische team rond Bolsonaro lanceerde eerder al een offensief via de sociale media om het beheer van de minister af te kraken. Er werd een dossier opgesteld over de minister, onder de supervisie van het “haatkabinet”, een stelletje raadgevers die de president voorzien van de nodige munitie om af te vuren via Twitter, Instagram, Facebook, Whatsapp e.d. meer. Het idee bestond erin om aan te tonen dat Mandetta fouten maakte in zijn beleid omtrent de pandemie, opdat hij niet uit het geschil zou komen als een “slachtoffer”.

Technici van de regering ontdekten bijvoorbeeld dat er beademingsapparaten aangekocht en verdeeld werden in de staten Amazonas, Amapá en Ceará die gebreken vertoonden. Achter de schermen deelden bolsonaristas een dossier waarin beweerd werd dat hij een lobbyist was van de zorgverzekeraars en “de vernietiging van de SUS” (de gratis publieke gezondheidszorg) als doel had.

Het weekblad Veja weet te melden dat er agenten van Abin (Braziliaanse geheime diensten) en officieren van het leger werden ingezet om onregelmatigheden te ontdekken in contracten, afgesloten door het ministerie. Twee ex-volksvertegenwoordigers van de democraten (DEM – de partij waar Mandetta lid van is) vormden hierbij het doelwit: José Carlos Aleluja en Abelardo Lupion, beiden ook persoonlijke vrienden van de minister. De twee speciale raadgevers werden ooit vernoemd in het strafdossier tegen het bedrijf Odebrecht omdat ze smeergelden zouden ontvangen hebben. Het Palácio do Planalto zocht ook naar onregelmatigheden bij deze twee medewerkers van de minister om hem in verlegenheid te brengen, in de hoop dat hij dan zelf zou opstappen.

Het is nog niet meteen duidelijk wie nu het meeste gezichtsverlies lijdt: de president omdat hij een populaire minister afdankt, of de minister die al weken koppig standhield en openlijk toegaf dat hij moe was.

Wat de gevolgen zijn voor de strijd tegen het virus in Brazilië en voor de bevolking, zal pas in de komende dagen en weken duidelijk worden.

Bron 1Bron 2

Foto: YouTube Record News