MandBolsINobregaPR

… tot ze barst. Dit gaat, andermaal, over het conflict tussen de Braziliaanse president en zijn minister van Gezondheidszorg. In normale tijden zou het afgedaan worden als een politiek spelletje, maar dit zijn geen normale tijden. Het gelijk van de ene of de andere zal een verschil maken, uit te drukken in mensenlevens. Anderzijds is er sprake van een toenadering.

Beiden kwamen vanmorgen samen in het Palácio do Planalto. Bronnen binnen het paleis zeggen dat het gesprek rustig verliep. De minister gaf er uitleg over de strijd tegen het coronavirus en toonde de actieplannen voor de komende dagen. Dezelfde bronnen zeggen dat de piek van de spanning tussen de twee, voorbij is. Minister Mandetta zou zelf initiatieven genomen hebben, om de vrede te herstellen, zo wordt net bevestigd door CNN Brasil waar ook een nieuwe toespraak van de president werd aangekondigd, vanavond op de nationale radio en televisie.

Journaliste Vera Rosa (Estadão) weet te melden dat Bolsonaro zou gezegd hebben tegen Mandetta dat het land “naar de haaien” gaat door de pandemie, en dat hij maatregelen eiste van de minister om de impact van de crisis in te dijken. Hij wil ook dat Mandetta een positieve boodschap richt aan de Braziliaanse bevolking, nog voor Pasen.

De president wil dat er een einde gemaakt wordt aan de sociale isolatie en zei dat Brazilië terug open moet om de economische activiteiten en de tewerkstelling te redden. Mandetta zou daarop gereageerd hebben door te stellen dat dit gelijk staat met “navigeren zonder instrumenten”, met uiteindelijk het in elkaar storten van de gezondheidszorg als gevolg.

De minister verliet het presidentiële paleis zonder met de pers te praten.

De kruik vertoont alleszins nog steeds een barst, ook al lijkt die wat kleiner dan voorheen.

Bron 1Bron 2

Foto: Isac Nóbrega - PR