WeinPan

“Het is zinloos om een land te blijven aanvallen dat enkel maar het beste wenst voor Brazilië”. De verklaring komt van de voorzitter van de Kamer van Koophandel en Industrie Brazilië China, Charles Andrew Tang, die zegt dat hij zich zorgen maakt over de reeks storingen in de relatie tussen beide landen, te midden van de pandemie van het coronavirus, storingen die veroorzaakt worden door mensen uit de nauwe kring van president Jair Bolsonaro.

Volgens de zakenman kan een “ophoping van dergelijke kwetsuren tot ernstiger beslissingen leiden van de Chinese regering”.

De Chinese ambassade liet duidelijk zijn ongenoegen blijken en gaf een nota uit aan het adres van de Braziliaanse regering met het citaat dat dergelijke gebeurtenissen een “negatieve invloed uitoefenen op de gezonde ontwikkeling van bilaterale relaties”. Het Aziatische land is de grootste handelspartner van Brazilië van gans de wereld.

Met betrekking tot de handel in soja, bijvoorbeeld, speelt China een fundamentele rol. Enkel al vorig jaar kochten de Chinezen ongeveer 80% van de totale productie van deze commodity in Brazilië. Hetzelfde gebeurt met kippen en varkensvlees. Een eventuele vermindering van deze investeringen zou de Braziliaanse landbouwsector recht in het hart treffen, net de sector die Bolsonaro steunt.

De jongste reden van verontwaardiging was de beledigende aanval van minister Abraham Weintraub (opvoeding). Dat verhaal leest u in het vorige bericht. Zijn boodschap insinueerde dat de wereldcrisis, veroorzaakt door de pandemie, in het voordeel was van China. De beschuldiging, waarbij geen enkel bewijs geleverd werd, veroorzaakte erg veel ongenoegen en afkeuring bij de Chinese diplomaten, aldus de nota. Voor de Chinese regering zijn de verklaringen van Weintraub pure laster en bijzonder racistisch, gemikt op onbestaande doelwitten: “Wij dringen er op aan dat sommige individuen in Brazilië hun fouten zo snel mogelijk verbeteren en ophouden met ongegronde beschuldigingen tegen China te uiten”.

Het Chinese ministerie van landbouw kondigde alvast aan dat ze van plan zijn de import van Braziliaanse soja te verminderen om “veiligheidsredenen”, en om die uit de Verenigde Staten te verhogen.

De minister in kwestie liet gisteren laconiek weten dat hij zijn “idiote” uitspraken zou intrekken en zich verontschuldigen “indien de Chinezen bereid zijn om beademingsapparaten te leveren aan Brazilië tegen kostprijs”.

Onderwijs dreigt in Brazilië een synoniem te worden van “niet goed wijs”. Het zou kunnen dat de spontane potten & pannenslag die gisteren in de namiddag losbarstte in São Paulo, niet alleen gericht was tegen president Bolsonaro die dreigde om Luiz Henrique Mandetta (minister van Volksgezondheid) af te danken, een van de weinige echt bekwame mensen in zijn regering die erin slaagde om zijn eigen populariteit te verhogen te midden van de coronavirus crisis die ook Brazilië erg hard treft.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Marcelo Camargo - Agência Brasil