COE

Ondanks (of dankzij) de aanvallen op zijn persoon, slaagt minister Luiz Henrique Mandetta (gezondheid) erin om het vertrouwen te winnen van de Brazilianen. Zijn baas, president Bolsonaro, pochte deze week dat geen enkele van zijn ministers onaantastbaar is, een verklaring die door velen als pure bluf werd opgenomen. Er bestaan geen twijfels meer over: indien het van de president afhangt, dan moet de minister afgedankt worden. Maar als hij dat zou doen, zou hij nog veel meer gezichtsverlies lijden bij de Brazilianen die wel degelijk akkoord gaan met de manier waarop Mandetta het gevecht met de pandemie aanpakt. Hierdoor won hij het vertrouwen van de leiders van het parlement, de gerechtelijke macht, de oppositie en zelfs van een aantal bolsonaristas.

De uitslag van een Datafolha peiling die gisteren vrijdag bekend werd, toont aan dat de minister veel hoger scoort dan de president. Voor geallieerden aan beide zijden is het duidelijk dat Mandetta dezelfde weg opgaat als de minister van Justitie Sérgio Moro die erg populair is, zodanig dat dit ongemak en wantrouwen veroorzaakte bij Bolsonaro.

Mandetta, lid van de democraten (DEM) en ex-volksvertegenwoordiger voor Mato Grosso do Sul, krijgt nu een nationale belangstelling. Iedere dag verschijnt hij live op de televisie voor een persconferentie, om uitleg te geven over de evolutie van de pandemie. In de jongste weken ruilde hij pak en das in voor een blauw hesje van de SUS (Sistema Único de Saúde – de gratis gezondheidszorg van Brazilië), soms zelfs met opgerolde hemdsmouwen. Op die manier onderscheidt hij zich van de andere ministers en kleedt zich op dezelfde manier als zijn nauwe medewerkers.

Dat hesje is geen oorlogskledij, maar wel een directe verbinding met de bevolking, vooral dat deel wat zich geen private gezondheidszorg kan veroorloven, de lagere sociale klasse, de armen. Door op dezelfde manier te verschijnen als zijn medewerkers, geeft hij de indruk van teamwork, een wetenschappelijke aanpak. Zijn kapsel is vaak wat slordig, en de baardstoppels tonen aan dat hij teveel werkt om aandacht te schenken aan dergelijke details, een imago dat indruk maakt op velen. Het hesje wordt door het ganse team gebruikt van het centrum voor dringende operaties (Centro de Operações de Emergência – COE), in het leven geroepen in februari om het gevecht tegen het virus aan te gaan.

De minister heeft ook de gave om zich op een heldere manier uit te drukken in bijzonder goed verstaanbaar Portugees, helemaal anders dan de president die altijd praat alsof hij een hete aardappel in de mond heeft. De boodschap van Mandetta is bikkelhard: de remedie tegen het virus is erg zwaar om door te slikken, maar indien het genomen wordt, dan komt het goed. Zijn boodschap klinkt geloofwaardig. Ondanks het aandringen van Bolsonaro blijft het grootste deel van de bevolking netjes thuis. Waarom? Omdat ze er de voorkeur aan geven om naar de dokter te luisteren (Mandetta is orthopedist van beroep) i.p.v. de kapitein.

Hij blijkt ook verstandig genoeg om politieke discussies te vermijden.Nadat Bolsonaro vorige donderdag zei dat het hem (Mandetta) ontbrak aan nederigheid, antwoordde de minister “Ik doe gewoon mijn werk”.

Mandetta wordt zelfs bewonderd door bolsonaristas. In de voorbije dagen riep een vrouw die Bolsonaro stond op te wachten aan de ingang van het Palácio da Alvorada “om de minister rustig te laten werken”. Een andere aanhangster reageerde via de Facebook pagina van de president en schreef: “Ik ben niet gelukkig met de houding die u aanneemt ten opzichte van minister Mandetta, president. Laat de man die de bevolking wil helpen door samen te werken met u, dat ook doen”.

Rosângela Moro, de echtgenote van Sérgio Moro, publiceerde via haar Instagram account de volgende woorden: “In Mandetta I trust”, een variatie op een gelijkaardig verzoek dat eerder al gericht werd aan het adres van haar echtgenoot.

Zelfs leden van de oppositie loven de minister. Volksvertegenwoordigster Jandira Feghali (PCdoB), zelf ook arts van beroep, is een van hen: “Proficiat voor de minister van Volksgezondheid, omdat zijn orgaan en zijn technische aanpak zorgen voor een wedloop in de tijd in het gevecht tegen de pandemie”, zo twitterde ze.

De president tenslotte, laat zien hoe afgunstig hij is en bewijst hiermee een groot gebrek aan staatsmanschap. Volksvertegenwoordiger Fábio Trad (PSD), tevens een neef van Mandetta, zei: De president werkt tegen zijn eigen regering. Indien hij kon rekenen op zijn achterban van zijn kiezers, dan zou hij Mandetta zonder boe of ba uit de regering zetten met de goedkeuring van zijn aanhang. Maar hij voelt zich ongemakkelijk met de glans van een ander. Dat is geen leiderschap”.

Foto boven: Minister Mandetta (links) en enkele leden van het “Centro de Operações de Emergência” (COE)

Bron

Foto: Marcello Casal - Agência Brasil