Shalom

De gemeente Aquiraz, randstedelijk gebied van Fortaleza – Ceará, is bekend voor zijn toeristische attracties, stranden en resorts waaronder het bekende waterpretpark Beach Park (nu ook gesloten). De regio trok deze week de aandacht door het grote aantal besmettingen met covid-19, in vergelijking met de ganse deelstaat met het hoogste percentage.

Op maandag 30 maart sprong dat aantal van zeven naar veertien gevallen, een zorgwekkende ontwikkeling voor de ongeveer 80.000 inwoners.

In het geval van Aquiraz was het mogelijk om de plotse uitbreiding te identificeren: een eenheid van de katholieke gemeenschap Shalom, gelegen in een district van de gemeente (foto boven). Twaalf mensen van de gemeenschap testten positief, 37 anderen worden ervan verdacht om besmet te zijn, velen daarvan deel uitmakend van de groep.

Shalom staat bekend als een “private gemeenschap van gelovigen”, erkend door de katholieke kerk, en actief in tientallen andere landen, inclusief Brazilië.

Volgens autoriteiten van de gezondheidszorg van Aquiraz zouden missionarissen van de Shalom gemeenschap deelgenomen hebben aan een religieus evenement tijdens het carnaval in een andere stad, met deelname van buitenlandse genodigden.

Na de bijeenkomst vertoonden twee leden van de gemeenschap symptomen en lieten een examen afnemen. Nadat ze positief testten, werd de gemeenschap in het oog gehouden door de autoriteiten.

De geïnfecteerden zijn in quarantaine. Andere verdachte gevallen werden ook geïsoleerd. Sinds toen brengen medewerkers van de gezondheidsdienst bezoeken aan de gemeenschap om de patiënten tussen 23 en 45 jaar, in het oog te houden.

Beach-ParkBeach Park: momenteel gesloten.

De gemeente van Aquiraz maakte een plan op om de verspreiding tegen te houden en verplichtte de sluiting van bars, restaurants, fitnesscenters e.d. meer, volgens de richtlijnen van de regering van de deelstaat. Enkel apotheken, supermarkten en andere essentiële diensten werken nog normaal. Ook gingen alle scholen dicht.

In de komende dagen worden straten, pleinen en publieke gebouwen ontsmet. Via voertuigen met luidsprekers wordt de bevolking gevraagd om thuis te blijven, iedereen tussen de kust en de sertão van Aquiraz.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons / Comshalom.org