MandettaCVD19

Minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta stelde bovenstaande vraag tijdens een gespannen samenkomst met president Bolsonaro en andere ministers, gisteren zaterdag: “1.000 doden is gelijk aan het neerstorten van vier Boeings. Zijn wij voorbereid op het ergste scenario, om vrachtwagens van het leger door de straten te zien rijden, gevuld met lijken, live te zien via het internet?” .

Mandetta deed een oproep aan de president om een “gunstig klimaat” te scheppen voor een overeenkomst tussen de federale regering, deelstaten, gemeentes en de private sector om samen te werken, regels en maatregelen op elkaar af te stemmen en om altijd de wetenschappelijke richtlijnen te respecteren. Hij deed hierbij een voorstel om een centrale op te richten om mogelijk te maken dat bedden, beademingsapparatuur en zelfs dokters en verplegend personeel van de ene staat naar de andere kunnen overgebracht worden op een snelle manier, naargelang de noodzakelijkheid.

De minister vroeg aan de president om de ernst van de situatie niet te onderschatten in zijn publiekelijke uitspraken, en om bijvoorbeeld niet te zeggen dat hij een ritje zou maken in een bus of metro in São Paulo, zoals hij aankondigde in een van zijn recente interviews. Mandetta maakte duidelijk dat hij kritiek zou geven op de president, mocht hij dat uitvoeren. Bolsonaro antwoordde hierop dat hij hem in dat geval, zou ontslaan.

Mandetta zei dat hij en zijn ploeg niet van plan zijn om nu op te stappen, maar dat ze daar later wel klaar voor zijn, na de crisis en indien gewenst. Hij zei er ook bij dat hij de rol van “zondebok” op zich wil nemen in het geval van mislukking, en beloofde om geen politiek profijt te halen uit een eventueel succes in de strijd tegen het virus, zeggend dat hij geen politieke ambities heeft.

Afgezien van de momenten van spanning tijdens deze vergadering, vinden de deelnemende ministers dat de samenkomst een flinke rem zette op de verdeeldheid, ook al omdat iedereen, zelfs Mandetta, het eens is met Bolsonaro dat de economie zo veel mogelijk moet gespaard blijven, het blijven functioneren van de transport en van de infrastructuur in het algemeen.

Mandetta bekritiseerde ook de optocht van ondernemers in dure wagens die eisten om de sociale isolatie op te heffen opdat hun bedrijven terug aan de slag kunnen, een cynisch vertoon omdat hun werknemers met de bus of metro moeten gaan werken, zich blootstellend aan een mogelijke besmetting: “Over enkele weken zullen zij die nu manifesteren in een autocolonne, dezelfde zijn die dan thuisblijven”.

Uit dit alles blijkt dat Mandetta een poging doet om zijn evenwicht te vinden in zijn uitspraken, om de president niet tegen zich te krijgen. Het alternatief is een vervanging van de minister door Antônio Barra Torres, de voorzitter van Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) die op één lijn staat met Bolsonaro en vindt dat de verplichte isolatie een overdrijving is. Torres deed zelfs mee met de president toen die onlangs (op 15 maart) deelnam aan een manifestatie, handjes schudde met zijn aanhangers en selfies nam met hun smartphones.

Bron

Foto: Marcelo Casal - Agência Brasil