AgenciaBanco

Een strategie van sociaal isolement, enkel voor zestigplussers zoals president Jair Bolsonaro suggereert, kan er toe leiden dat er meer dan 529.000 mensen om het leven komen in Brazilië, door een besmetting met covid-19. Dat aantal is een beetje minder dan de helft van wat er op stapel staat indien er niets zou gedaan worden om de verspreiding van het virus in te dijken. Maar het is wel veel hoger dan wat bereikt wordt door een snelle strategie met een volledig sociaal isolement.

RestauranteRestaurant in Rio de Janeiro biedt aan om maaltijden aan huis te leveren, ofwel om zelf te komen afhalen.

De cijfers vormen een deel van de studie “The Global Impact of COVID-19 and Strategies for Mitigation and Suppression“, uitgevoerd door het Imperial College COVID-19 Response Team in Londen dat in real time projecties uitvoert van de groei van de pandemie, inclusief beoordelingen van de acties die ondernomen worden. Dit werk leidde er o.m. toe dat Boris Johnson, de Britse premier, het idee van verticale isolatie liet vallen. Johnson werd zelf besmet met het virus.

LojaMateriaisConstrWinkel van bouwmaterialen blijft open en verkoopt o.m. beschermende kledij.

De Braziliaanse president verdedigde gisteren opnieuw het beëindigen van een volledige sociale isolatie: “Spijtig genoeg gaan er enkele doden vallen. Geduld. De Brazilianen moeten werken. Dat verhaal van quarantaine moet stoppen, we moeten terug naar onze dagelijkse routines. Laat onze ouders, de ouden van dagen, grootvaders en moeders thuisblijven, en laten we terug aan de slag gaan”.

De scenario’s voor Brazilië

Zero actie: Indien er niets zou ondernomen worden om het virus tegen te houden, dan zouden er volgens de studie ongeveer 1,15 miljoen mensen om het leven komen.

Zacht isolement: in een scenario met minder strenge regels van isolatie, worden ongeveer 627.000 slachtoffers voorzien.

Bescherming gefocust op het op afstand houden van ouderen: In dit scenario voorziet het model van de wetenschappers dat burgers, ouder dan 70, hun sociale contacten met 60% verminderen. In dat perspectief worden 529.000 doden geprojecteerd. President Bolsonaro verdedigt het isoleren van bepaalde groepen, zoals het oudere deel van de bevolking, om de economie te sparen.

Volledige onderdrukking: Dit is het scenario met een intensief sociaal isolement op grote schaal, met een vermindering van persoonlijke contacten tot 75%, dit om de verspreiding van het virus zo snel mogelijk in te dijken, het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers te verminderen op korte termijn. Het objectief bestaat er ook in om te vermijden dat de zwaardere gevallen allemaal tegelijk in hospitalen terechtkomen. De toepassing van dit scenario levert een projectie op van 44.000 tot 206.000 slachtoffers, afhankelijk van de datum van de inplanting van dit scenario.

Bron

Foto boven: een wachtende rij mensen voor de deur van een bankagentschap in Rio de Janeiro. Foto genomen deze week.

Foto's: Fernando Frazão - Agência Brasil