BolsoManifestBrasilia150320

Drie dagen nadat hij vroeg via de televisie om de geplande manifestaties pro-regering te cancelen, gebruikte president Bolsonaro de sociale media, Twitter en Facebook, om de mensen aan te moedigen die toch de straat opgingen in diverse steden van het land. Hij publiceerde hierbij foto’s en video’s, o.m. gemaakt in grote agglomeraties als Rio de Janeiro en Belo Horizonte.

RJManifest15032020TSilvaABrManifestanten in Copacabana – Rio de Janeiro

BolsoMaskFB

Het is nog maar van vorige vrijdagavond geleden dat hij tijdens een live op Facebook, mét een masker voor zijn mond, suggereerde om niet te manifesteren: “Wat we nu moeten doen, is vermijden dat er een explosie komt van geïnfecteerden, want de hospitalen kunnen dat allemaal niet aan. Indien de regering niets doet en het aantal laat stijgen, dan kan het ook niet meer en loopt het systeem vast. Een van de ideeën is aflasten, uitstellen (de manifestaties). Dat kan dan later wel gebeuren, na 2 of 3 maanden”. Hij voegde er ook nog aan toe dat het “niet om zijn beweging ging” en dat hij niet wenste aangewezen te worden als schuldige, mocht er nadien een explosie komen van het aantal besmette mensen.

RecifeManifest15032020FBManifestatie in Recife – Pernambuco

De leiders van enkele bewegingen gingen hierop in en lieten weten dat ze er vanaf zagen, maar individuele manifestanten gingen toch de straat op, en dat waren er niet weinig.

MaceioManifest15032020FBManifestatie in Maceió – Alagoas

ParnaibaPIManifest15032020FManifestatie in Parnaíba – Piauí

Bolsonaro, die het allemaal volgde vanuit zijn isolement, in afwachting van een tweede test die de uitslag van de eerste al dan niet moet bevestigen, kwam toch naar buiten om de manifestanten in Brasília te begroeten. Die waren vooral geconcentreerd rondom de ‘Esplanada dos Ministérios” en voor het “Palácio do Planalto”. De president liet zich in eerste instantie wat rondrijden in een wagen, maar stapte uit om handen te schudden en selfies te maken waarbij hij soms een smartphone in zijn handen nam. Hij zwaaide zelf ook met een vlag (foto bovenaan).

Bron

Foto's: Facebook