BolsoUSAJacksonville

President Bolsonaro en de leden van het gevolg dat hem vergezelde naar de Verenigde Staten, worden in de gaten gehouden nadat vastgesteld werd dat Fábio Wajngarten, speciale secretaris voor communicatie, symptomen vertoont van griep. De secretaris wordt nu getest op het coronavirus.

Van gisterennamiddag tot gisterenavond werden alle leden van de groep opgebeld door het kabinet van de president met de vraag om onmiddellijk te melden als ze een of meerdere symptomen van de ziekte vaststellen, om zich in dat geval aan te melden in een militair hospitaal van de hoofdstad om examens af te nemen. Bolsonaro wordt 65 op 21 maart.

De president zegde vandaag een geplande reis naar de noordoostelijke staat Rio Grande do Norte af. Rogério Marinho, minister van regionale ontwikkeling, bevestigde dat het evenement gecanceld werd om “redenen van sanitaire veiligheid”: “De bevestiging van de Wereldgezondheidsorganisatie dat het om een pandemie gaat, verplicht ons om veiligheidsmaatregelen te nemen m.b.t. de gezondheid van de president en zijn gevolg”, zo twitterde hij. De federale regering ontkende echter dat de afzegging iets te maken had met de verdenking van besmetting van het coronavirus bij Fábio Wajngarten.

Maakten deel uit van het presidentiële gevolg: minister Ernesto Araújo (BZ), Augusto Heleno (institutionele veiligheid), Fernando Azevedo e Silva (landsverdediging) en Bento Albuquerque (mijnen & energie). De anderen: senatoren Nelsinho Trad (PTB) en Jorginho Mello (PL), volksvertegenwoordigers Eduardo Bolsonaro (PSL) en Daniel Freitas (PSL), speciale raadgever Filipe Martins, de voorzitter van Embratur Gilson Machado en verscheidene andere autoriteiten.

Mensen die praatten met Wajngarten bevestigden dat hij symptomen van griep vertoont en dat hij nu de resultaten van de examens afwacht. Tijdens de reis ontbeet hij samen met de president, in een gereserveerde ruimte. Het gevolg van de president werd vervoerd in kleine busjes, enkel de president volgde telkens in een aparte wagen.

UPDATE: Fábio Wajngarten test positief voor het coronavirus.

Foto: Alan Santos - PR